Epic door ACM beboet voor oneerlijke handelspraktijken

Geplaatst: 14 mei 2024 20:50
Aangepast: 16 mei 2024 17:08
-

De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt heeft Fortnite-maker Epic Games een boete van een slordige miljoen euro opgelegd omdat het zich schuldig zou hebben gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken. Volgens het ACM is gebleken dat men in de free-to-play shooter bewust gebruik maakt van het FOMO-effect en daarmee extra druk legt op de jeugdige doelgroep om in-game geld uit te geven.

Voor wie niet weet wat het FOMO-effect is, FOMO staat voor Fear Of Missing Out en speelt in op het idee dat mensen sneller een impulsaankoop doen wanneer ze denken dat ze anders iets exclusiefs mislopen. Volgens het ACM doet Epic dat in Fortnite door bepaalde items in de Item Shop van Fortnite als tijdelijk verkrijgbaar aan te prijzen, mede door er een timer aan te hangen. Maar veel van die items zijn na het verlopen van die timer gewoon nog beschikbaar, aldus het ACM. Dat levert Epic een boete van €562.500 op.

Fortnite Vbucks

Daarnaast zou men ook misbruik maken van de impulsiviteit van kinderen door overal groots "Buy now" of "Get it now!" bij te tonen. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat vooral kinderen heel gevoelig zijn voor dit soort uitingen en Epic krijgt dan ook een additionele boete van €562.500 opgelegd omdat men hier bewust op inspeelt. Of het ACM Epic een brief heeft gestuurd met de mededeling "Betaal nu!" en een timer is vooralsnog onbekend.

Epic heeft via Gamesindustry inmiddels laten weten deze boete aan te vechten. Volgens de uitgever bevatten de bevindingen van het ACM feitelijke misvattingen en snapt men niet hoe de Item Shop werkt. Ook zouden de voorgestelde wijzigingen de spelerservaring negatief beïnvloeden, aldus Epic. In de tussentijd neemt Epic wel de maatregel dat Nederlandse spelers onder de achttien vanaf 24 mei zeer tijdelijk geen items in de Item Shop kunnen zien of kopen.

Over Fortnite gesproken, weet je welke skins echt rete-populair zijn binnen de redactie van Gameliner? Eilish heeft er tien op een rijtje gezet in haar Top 10 beste skins voor Fortnite item.

Lees het nu voordat het offline gaat!

Bron: ACM
Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Fortnite

Ontwikkelaar:

Epic Games

Uitgever:

Epic Games

Release:

25 juli 2017

-

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Mobile, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Avatar RudeRudeson
RudeRudeson

15 mei 2024 om 13:22

Epic bericht

Avatar KorstjeDeClown
KorstjeDeClown

16 mei 2024 om 17:08

@RudeRudeson ja toch, niet dan?

Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord