Ontwikkelaars komen in opstand tegen Unity

Geplaatst: 13 september 2023 11:10
-

Unity heeft een aantal verandering aangekondigd en de reacties zijn nogal negatief. Een paar ontwikkelaars spreken zich uit over de geplande wijzigingen.

Maar wat zijn deze veranderingen precies? Nou, zoals altijd draait het weer om het geld. Unity heeft aangekondigd dat ze op meerdere nieuwe manieren de ontwikkelaars gaan taxeren wanneer ze gebruik maken van hun engine. Ontwikkelaars moeten een tarief gaan betalen op wijze van hoe vaak hun game gedownload wordt. Per maand moet een ontwikkelaar dan een extra belasting gaan ophoesten. Ze hanteren een prijs van 20 centjes per download, tenzij je natuurlijk lid bent van één van Unity's premium programma's - dan krijg je een fikse korting. Unity geeft aan dat er per installatie gerekend wordt, dus als dezelfde game gedownload wordt, vervolgens verwijderd wordt en daarna opnieuw geïnstalleerd - dan moet je gewoon wederom dokken. Dit geldt ook als dezelfde gebruiker de game op meerdere platformen installeert. Bundels worden voor nu niet meegerekend in het tarief.

Een aantal gameontwikkelaars spreken zich uit over de veranderingen die Unity wil doorvoeren. Zo hebben o.a. Innersloth (Among Us) en Aggro Crab (Another's Crab Treasure) een statement op social media geplaatst. Hierin vermelden ze dat ze niet te spreken zijn over de plannen van Unity en dreigen ze over te stappen naar een andere game-engine. Ondanks dat ze goed met Unity kunnen werken en het erg zonde zou zijn om al die jaren aan expertise het raam uit te mieteren, zou het financieel enorm riskant zijn om op Unity te blijven draaien.

Ondertussen is Unity terug op haar woord gegaan en aangegeven dat bij het 'meerdere keren installeren' tarief geen gebruik gemaakt wordt van demo's en Game Pass-downloads. Waar gaat dit allemaal heen? Unity is op dit moment in overleg om te evalueren of dit de directie is die ze willen blijven volgen.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat het ons weten!

Bron: Unity
Bram Noteboom Content Manager

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord