Review: Card Shark - Vermakelijk, maar niet altijd Pc

Geplaatst:
Aangepast: 11 februari 2024 21:08

Card Shark is een bijzondere game. Ik zou eigenlijk niet eens goed weten hoe ik het zou moeten omschrijven. Het is niet echt een cardgame, maar je speelt er wel kaartspellen in. Het is eerder een soort van puzzelgame, maar ook weer niet helemaal. Hoe dan ook, het is een unieke game die is uitgegeven door Devolver Digital, dus ik had geen andere keuze dan er helemaal in te duiken. Heeft Card Shark mij weten te verrassen, of was ik al gauw uitgespeeld?

Intrigerend verhaal, dat wel

Card Shark speelt zich af in Frankrijk in de 18de eeuw. Je bent zelf een simpele hulpjongen die niet spreekt. Jouw taak is om de graaf van Saint-Germain te helpen door hem af en toe wijn in te schenken wanneer hij met de elite kaartspelletjes aan het spelen is. De twee zijn echter niet wat ze lijken. De graaf en de hulpjongen spelen namelijk samen onder een hoedje om elke tegenstander waar de graaf tegen speelt, te slim af te zijn. Dit doen ze door verschillende slimme kaarttrucjes en vingervlugheid toe te passen.

Waarom de graaf en de hulpjongen de Franse aristocratie probeert op te lichten, heeft te maken met een bijzondere gebeurtenis die zich in het verleden heeft afgespeeld, waar de graaf achter probeert te komen. Uiteraard kom je hier niet zomaar achter en bevat het verhaal dan ook een aantal interessante en intrigerende wendingen. Het verhaal wordt op een luchtige manier verteld, met veel humor en als de gameplay je niet helemaal ligt, kun je voor de makkelijkste moeilijkheidsgraad kiezen en sommige levels skippen om het verhaal verder te kunnen blijven volgen.

Card Shark1

Unieke gameplay, of eindeloze tutorial?

Qua gameplay is Card Shark niet echt te vergelijken met iets anders. Het is namelijk geen cardgame, zoals de naam wel doet vermoeden. De gameplay in Card Shark draait namelijk om het uitvoeren van de verschillende kaarttrucjes en zwendels. Je speelt dus zelf niet het kaartspel. Dit is natuurlijk een uniek concept en ik moet zeggen dat het over het algemeen ook erg vermakelijk is. Ik keek als kind altijd al naar programma's waarin goochelaars gelijksoortige trucjes deden en heden ten dage raak ik nog steeds gefascineerd door dit soort trucs. Gevolg hiervan is wel dat Card Shark eigenlijk als een continu durende tutorial aanvoelt. Elke keer krijg je namelijk een nieuwe kaarttruc die je kunt leren. De graaf legt je uit hoe je de truc uit moet voeren, je oefent een keer met hem en daarna mag je alles in de praktijk brengen tegen de tegenstander. Alle kaarttrucjes bestaan uit een reeks handelingen. Vaak is het een combinatie van klikken en slepen, dus verder niets heel bijzonders.

Ondanks dat de gameplay niet al te ingewikkeld is, is het af en toe nog best frustrerend. Wanneer je namelijk één onderdeel van de truc verkeerd doet, dan faal je de hele truc en verlies je de ronde. Dit gebeurt af en toe nogal snel, daar je soms echt heel snel moet zijn met de quick time events of je soms gewoon even niet op aan het letten bent. Wanneer je tegenstanders vermoeden dat je vals aan het spelen bent doordat je er te lang over doet en verdacht gedrag vertoont, of doordat je simpelweg te veel fouten maakt, dan gaan ze daar natuurlijk niet al te licht mee om. Meestal word je dan vermoord en afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je hebt gekozen, is je dood permanent. Op de hoogste moeilijkheidsgraad moet je dus elke keer als je doodgaat helemaal vanaf het begin opnieuw beginnen. Speel je op een van de lagere moeilijkheidsniveaus, dan kun je door middel van een potje kaarten met de Dood weer tot leven komen. Helaas is dit helemaal niet zo spannend als het lijkt, daar de Dood je zelfs uiteindelijk gewoon laat winnen als het je lang genoeg niet lukt. Dat is wel een beetje jammer, daar ik had gehoopt dat de impact van doodgaan toch wat groter zou zijn.

Card Shark2

Het eindoordeel van Claudia Tjia

Card Shark is een vermakelijke game voor wat het is. De gameplay is uniek en vind je in geen enkele andere game terug. Het is leuk om te leren hoe je sommige bekende kaarttrucjes kunt uitvoeren, maar het is wel vrij repetitief. De meeste gameplay bestaat uit het klikken of slepen, maar dan elke keer weer in een andere volgorde. Het verhaal is vermakelijk en zeker de moeite waard om een keer voor door de game heen te spelen. De permadeath mechanic is een leuke toevoeging, maar op de lagere moeilijkheidsniveaus stelt het allemaal niet zoveel voor. Card Shark is dus alleen de moeite waard voor het verhaal, of als je een paar uurtjes van een gameplay gimmick wilt genieten.

    Prima
  • Leuk verhaal
  • Unieke gameplay
  • Plottwists
  • Permadeath
  • Draait ook op MacOS
  • Repetitieve gameplay
  • Soms frustrerend
  • Niet voor iedereen
Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Card Shark

Series

-

Uitgever

Devolver Digital

Reviewscore

Platforms

Pc, Nintendo Switch

Releasewindow

2 juni 2022

Ontwikkelaar

Nerial

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord