Check hier alle THQ Nordic Showcase content

Mario Party 9

 • Ontwikkelaar NDcube
 • Eerste releasedatum 2 maart 2012
 • Platformen Nintendo Wii
 • Genre Party
 • Gameliner score

Review: Mario Party 9 - Nintendo Wii

Het eerste deel van Mario Party verscheen voor het eerst in 1999 voor de Nintendo 64 en kreeg elk jaar daarna nog een nieuw deel. De serie is inhoudelijk na al die jaren redelijk hetzelfde gebleven en dat zorgde voor de nodige kritiek. Niet vanuit de gamer zelf, want de game verkocht als warme broodjes over de toonbank, maar de media. Ik was vorige maand bij Nintendo op de koffie om alweer het negende deel te checken.

Wat is Mario Party

Mario Party is het vergelijkbaar met een enorm virtueel ganzenbordspel. Nu heb je wel een probleem als je niet weet wat een ganzenbordspel precies is, want dat ga ik ook niet behandelen in deze review. Zoek het op het internet op en je komt vast en zeker achter het antwoord. Maar goed, Mario Party 9 is dus niets minder dan een virtueel ganzenbordspel in Nintendo-stijl. In tegenstelling tot het vorige deel uit 2008, die de nodige kritiek kreeg vanwege zijn tempo, heeft Nintendo bij dit negende deel het tempo flink opgevoerd. Zo zit je nu samen in een soort van wagen en zit je er gewoon bij, terwijl iemand aan de beurt is. Je helpt elkaar naar de finish en dat is in tegenstelling tot het vorige deel wel anders.

Bij iedere beurt gooi je met een dobbelsteen en het aantal ogen op de dobbelsteen mag je dan vooruit zetten op het bord. Het is de bedoeling dat je de meeste sterren, of bananen verzameld. Het kan ook gebeuren dat je op zo'n naar vakje terecht komt waardoor je punten verliest. Door het hele spel kom je verschillende mini-games tegen. Daarbij kun je extra punten scoren of ook weer punten verliezen.

Mini-games

Variërend van het samen vechten tegen eindbazen tot het samenwerken om 'n van je mede-spelers het leven goed zuur te maken. Er zijn in totaal tachtig verschillende mini-games in de game aanwezig. Zo moet je bijvoorbeeld pizza's maken, ontsnappen uit een spookhuis of racen op sneeuwscooters.

Ik begon al even over gevechten tegen eindbazen, wat een volledig nieuwe toevoeging is in de serie. Je moet in deze Boss Battle, zoals de mode heet, samenwerken om zo de klassieke Mario-eindbazen te verslaan. Zo zal ook Mario's aartsvijand Bowser telkens opduiken om je eens flink in de weg te zitten.

Deze minigames zijn trouwens ook speelbaar zonder dat het bordspel daar aan te pas hoeft te komen. Je kunt dan samen met wat vrienden op de bank deze minigames zitten spelen. Dat is alleen al de moeite waard om de game aan te schaffen kan ik je zeggen, want de minigames zijn erg leuk en uitdagend genoeg.

Verder nog

De game kent twaalf personages, waarvan er nog twee verborgen zijn. Hoe je die precies kunt vrijspelen is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk krijg je die uiteindelijk na het uitspelen van de zeven verschillende bordspel-werelden van de punten die je daarvoor hebt gekregen. Dit zorgt ervoor dat je de game zelfs na 'n keer spelen de moeite waard blijft om te doen, omdat je dan met dat personage het spel opnieuw kan doen eventueel.

Het eindoordeel van Alex Zweers

Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een Mario Party-game gespeeld. Dus ging er volledig blanco in en ik was er aardig over te spreken. De tijd vloog echt snel voorbij en ik heb me niet 'n moment verveeld. De interactie op het bordspel houdt je aandacht erbij en de mini-games bieden voldoende uitdaging. De balans zit er goed in. Ik speelde de game even samen met Elsa, de PR van Nintendo, en daarin waren we soms tegen elkaar aan het spelen en sommige momenten moesten we echt samenwerken. Dus met wat vrienden op de bank is deze game erg leuk. Mocht je nog geen goede party-game hebben voor de Nintendo Wii, dan moet je zeker Mario Party 9 eens proberen.

 • Pluspunten
 • Uitdagend
 • Leuke minigames
 • Lekker uitgebreid
 • Minpunten
 • Je hebt minder het gevoel dat je een bordspel speelt, omdat je allemaal in 'n wagen zit
 • Het bier was op
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?