Review: Skate 2 Xbox 360

Geplaatst: 2 februari 2009 18:03
-

Toen EA destijds Skate aankondigde, twijfelden de meesten of de game zelfs maar in de buurt kon komen van Activisions Tony Hawk-reeks. Wat bleek echter: Skate kwam, zag en overwon. Of in skate-termen: Skate kwam, maakte een driedubbele kickflip 360 over Tony Hawk heen en landde in een manual. Hoe dan ook, wanneer een game hoge ogen werpt, is het slechts wachten op een vervolg. Eens kijken of Skate 2 nog nieuwe tricks heeft bijgeleerd.


Kijk mam, zonder skateboard!

De grootste vernieuwing van Skate 2 is dat je ditmaal van je skateboard af kunt. Dit is erg handig wanneer je bijvoorbeeld een trap op wil of wanneer je anders onbereikbare skatespots wil bereiken. Helaas werkt het lopen behoorlijk slecht. De camera denkt niet met je mee en de besturing is belabberd. Het haalt de snelheid uit de game en staat lijnrecht tegenover de juist haast perfecte besturing van de rest van de game.

Skaten zoals het bedoeld is

Skate 2 speelt verder namelijk even geweldig als deeltje 'n. Met de linker stick beweeg je het bovenlichaam van je skater, met de rechter analoge stick beweeg je de benen en doe je dus de tricks. Tricks beginnen simpel met ollies (rechter stick van onder snel omhoog) en kickflips (rechter stick van onder snel schuin omhoog), maar al gauw kom je erachter dat het ook ingewikkelder kan. Ook kun je verschillende grabs (vastpakken van je board) en plants (bv. handstand) doen. Ook kent je skater wat nieuwe handigheidjes, zoals zich aan auto's vastgrijpen.

Een leuke toevoeging is dat je in dit deel ook goed kunt zijn door slecht te zijn. Met de meest pijnlijke vallen kun je namelijk punten scoren. Hoe meer je breekt, hoe meer punten je scoort. Uiteindelijk kun je het tot de Hall of Meat scoren. Tel hierbij op dat je met de Replay Editor jouw val kan filmen en uploaden, en je hebt een leuke functie erbij. Al met al is het een aangename afwisseling, die vooral met vrienden in de multiplayer voor hilarische momenten kan zorgen.

Echter zijn enorme vernieuwingen onvindbaar. Ook in het grafische aspect zien we niets nieuws terug. Nog steeds kent de game hetzelfde stijltje, maar enorm indrukwekkend kunnen we de graphics tegenwoordig niet meer noemen. Het is zeker niet onaardig, maar je zult er niet van gaan kwijlen.


Het verhaal van een skater

Dan bezit Skate 2 ook een verhaal, het verhaal van een skater. Ik wil niet denigrerend overkomen, maar hoe ingewikkeld kan het levensverhaal van een skater nu precies in elkaar zitten? Waarschijnlijk zaten ze bij EA Black Box met hetzelfde probleem, want waar ze ditmaal mee op de proppen zijn gekomen is een verhaal van het welbekende niveau likmevessie: je komt na een paar jaar uit de gevangenis en de hele stad is veranderd. Een anti-skateorganisatie, MongoCorp, pakt skateboarders op en zorgt ervoor dat ze zich niet meer kunnen uitleven in de stad. Je bent niet voor niets een skater en hebt dus schijt aan wat MongoCorp wil. Via verschillende contacten kun je de praktijken van MongoCorp ongedaan maken. Zo kun je een enorme neger erbij roepen om de agenten van je af te houden. Met je vriend, tevens je cameraman, ga je vervolgens op pad om je smoel in skatebladen te krijgen, mee te doen aan races en skatewedstrijden en om gewoon zo veel mogelijk skatevertier uit je leven te halen.

Natuurlijk moet je via verschillende opdrachten jezelf bewijzen, om zo steeds meer op te klimmen tot skatelegende. Erg origineel is het niet te noemen, maar dat mag de pret niet drukken. Er is genoeg te doen, en mede door de realistische besturing is het behoorlijk uitdagend. Helaas maken rondrijdende auto's en mede-skaters het soms enorm lastig. Het komt veel neer op het 'vallen-en-opstaan'-principe, maar desondanks irriteert het niet gauw.


Oud & nieuw

Wederom is San Vanelona je thuisbasis, maar zoals gezegd is de stad behoorlijk veranderd. Hoewel de contouren van de stad nog te herkennen zijn, is het geheel behoorlijk vernieuwd. Er zijn een hoop mooie en nieuwe skateplekken en -parken te vinden, waar je de vetste tricks aan elkaar kunt rijgen. Je hebt een enorm vrij gevoel, doordat er in de hele stad geen gebieden zijn die je eerst moet vrijspelen. Bijna alle plekjes zijn wel bereikbaar, en als je er niet standaard kunt komen, kun je er altijd nog zelf voor zorgen. In de game kun je verschillende objecten namelijk verplaatsen zoals jij zelf wil. Wil je bijvoorbeeld op een dak komen? Geen probleem. Zoek een schans, sleep hem naar de juiste plaats en spring via de schans op het dak. EA laat het in Skate 2 over aan jouw fantasie.

Het eindoordeel van Bart Ruijter

Skate 2 is bijna een perfectie van de gameplay van Skate te noemen. Het skaten werkt nog even realistisch als in het eerste deel en slechts kleine oneffenheden zijn weggepoetst. Daarentegen werkt de nieuwe toevoeging, het lopen, voor geen meter. Je zult dan ook veel liever op je skateboard staan dan ernaast. Net als het lopen is het verhaal ook niet om over naar huis te schrijven. Maar dat maakt niet veel uit, want Skate 2 draait tenslotte om het skaten. De vernieuwde stad biedt je daarvoor dan ook voldoende ruimte en mogelijkheden. Met verschillende (nieuwe) tricks kun je de top bereiken, maar ook met pijnlijk vallen kun je jezelf onsterfelijk maken in de Hall of Meat. Met een Replay Editor en wat vrienden op de bank wordt dit alles nog leuker in een (online) multiplayer. We houden dan een weinig vernieuwde, toch vermakelijke en realistische skategame over, waar je heel wat uurtjes zoet mee kunt zijn.

    Goed
  • Flickit-besturing
  • Nieuwe tricks
  • Nieuwe skatespots
  • Hall of Meat
  • Weinig echte vernieuwing
  • Lopen werkt matig
  • Slap verhaal

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Skate 2

Ontwikkelaar:

EA Black Box

Uitgever:

Electronic Arts

Release:

23 januari 2009

Xbox 360, PlayStation 3

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord