Check hier alle Summer Game Fest 2023 content

TT Isle of Man - Ride on the Edge 3

 • Ontwikkelaar Raceward Studio
 • Eerste releasedatum 11 mei 2023
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Racing , Simulatie
 • Gameliner score

Review: TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 - Valt van het randje - PlayStation 5

Als je een beetje fan bent van motorsport, dan ken je Isle of Man waarschijnlijk wel. Dit eiland dat tussen Ierland en Engeland dobbert is jaarlijks het podium voor de TT Isle of Man. Misschien wel de gevaarlijkste motorrace van de wereld. Het kleine eiland heeft namelijk niet een modern en veilig circuit. Nee, de reguliere straten worden afgezet en racen maar. Je zult begrijpen dat deze race dan ook best wat slachtoffers heeft geëist. Desalniettemin zijn er toch altijd weer durfals die de uitdaging aangrijpen en op de motor stappen. Nu TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 voor de deur staat durf ik het ook aan. Digitaal weliswaar. Veilig vanaf mijn luie bank.

TT Isle of Man Ride on the Edge 3 review

Robinson Cruise-Away

Voordat je het eiland Isle of Man kunt gaan verkennen kom je eerst voor de beslissing te staan in welke klasse je wil beginnen. Er zijn twee klassen waar je uit kunt kiezen; Supersport of Superbike. Als je nog niet zo bekend bent met motorracegames, dan is die eerste de verstandigste keuze. Die gaan namelijk een tandje langzamer. Niet gevreesd, je vliegt ook in deze klasse met speels gemak uit de bocht, maar dan dus iets minder hard. Ben je een geoefend motorrijder, dan kun je je wellicht wel direct wagen aan de Superbike klasse. Uiteindelijk maakt het niet al te veel uit, want je kunt later tijdens het spelen op ieder moment wisselen van klasse. Iedere klasse herbergt een aantal coureurs. Het zijn er niet zoveel als bij de echte race, maar genoeg om uit te kiezen. En bovendien zijn het ook de namen die daadwerkelijk meedoen aan de race op het eiland.

Eenmaal gekozen kun je je eerste meters maken op de straten van Isle of Man. Je bent namelijk aangekomen in de free roam modus. De indeling van het eiland is redelijk rechttoe rechtaan, dus eigenlijk valt er niet heel veel te free roamen. Je kunt een beetje tussen de verschillende steden cruisen en het eiland op je gemak verkennen. Tussendoor tref je op de weg verschillende emblemen die staan voor evenementen. Uiteraard is er de officiële race, maar voordat je daar aan kunt deelnemen moet je eerst jezelf bewijzen. Dit doe je door onofficiële races te rijden. Deze bestaan uit een kwalificatie en een race. Daarnaast kun je nog aan genoeg kleinere evenementen deelnemen, maar deze tellen niet mee om je te kwalificeren voor de TT. Er zijn een vijftal verschillende soorten uitdagingen te vinden op de map van TT Isle of Man: Ride on the Edge 3. Ook heb je specials stations waar je je motor kunt upgraden. Dit doe je met je behaalde punten. Punten haal je door evenementen te rijden. Ook als je verliest strijk je wat punten op, maar een overwinning levert natuurlijk verreweg het meest op.

TT Isle of Man Ride on the Edge 3 review2

Te uitdagende uitdagingen

Het loont zeker de moeite om eens een kijkje te nemen bij de verschillende uitdagingen die er te vinden zijn. Zo heb je de Face-off waarbij je het opneemt tegen een andere rijder. Soms rij je van punt A naar punt B en soms moet je een aantal ronden volbrengen. Een andere uitdaging is de Task Challenge. Hierbij moet je een race finishen onder drie vooraf vastgestelde voorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld zijn door als eerste te finishen of maximaal vijf keer buiten de baan te raken. Het nadeel aan die laatste is dat de game slecht registreert hoe vaak je buiten de baan valt. Als je één keer crasht en daardoor buiten de baan geraakt, krijg je soms al de melding dat je een taak niet hebt gehaald. De taak is in dat geval dus op papier dat je niet meer dan vijf keer buiten de baan mag, maar in de realiteit mag je gewoon niet buiten de baan komen. Geen een keer. Het zijn dit soort dingen waarbij je merkt dat TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 in bepaalde opzichten tekortschiet.

Dan is er nog de Time Attack Challenge waarbij je binnen een bepaalde tijd een parcours moet zien af te leggen. Sommige van deze uitdagingen zijn goed te doen, terwijl bij andere de tijd best wel strak is bepaald. Maak je een foutje, dan kun je het wel vergeten. Dit geldt overigens ook voor de andere uitdagingen. En ook dat is jammer, want sommige uitdagingen kunnen wel tot een uur duren. Als laatste bevat het eiland ook nog zogeheten Discovery Challenges. Eigenlijk is het helemaal geen uitdaging, want het enige wat je hoeft te doen is zo'n challenge te activeren en dat is voldoende. Je krijgt dat direct wat informatie over het eiland. Deze feitjes zijn overigens niet direct of alleen maar motorsport gerelateerd, maar gaan bijvoorbeeld ook over het ontstaan of de taal die er gesproken wordt. Het is een leuke manier om meer te weten te komen over Isle of Man.

Neemt gas terug

De gameplay van TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 is overigens redelijk. Het is niet de beste motorsportgame op de markt, maar dat hoeft ook niet per se. Over het algemeen doet de motor wat je zou verwachten, maar in sommige gevallen kloppen de physics toch niet. Dit is vooral te merken wanneer je met een redelijk lage snelheid tegen een stoeprand knalt en vervolgens alsnog van je motor vliegt. En geloof me, dat gebeurt ontzettend vaak. Isle of Man had net zo goed Isle of Stoeprand kunnen heten, want het zit er vol mee. Het maakt dat de weg waarop je racet eigenlijk een stuk smaller is dan het oogt. Het gebeurde mij ook vaak dat ik op onverklaarbare wijze een tijdstraf kreeg. Misschien dat een vezel van mijn band ergens een zandkorrel langs de weg heeft geraakt, maar ook de registratie voor afsnijden klopt niet echt.

De muziek in de game is wel goed, al moet daar ook een kanttekening bij geplaatst worden. De speellijst voelt namelijk relatief kort aan en alle nummers lijken best wel op elkaar, waardoor de fijne muziek op een gegeven moment toch wel eentonig wordt. De audio van de motoren zit wel snor en is weinig op aan te merken, al klinken de crashen wel te hard. Qua performance weet TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 ook niet uitstekend voor de dag te komen. Ik heb wat last van framedrops gehad, maar dat valt in het niet bij het feit dat een groot deel van de wereld bij mijn speelsessies gewoon weg was. Het enige dat te zien was, was de weg waar je op rijdt. Als je op die stukken naast de weg komt, dan val je in een oneindig gat. Op grafisch gebied ziet de game er verder prima uit. Het is niet de mooiste game die ik ooit heb gezien, maar lelijk is het ook niet. Ik speelde TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 op de PlayStation 5, maar het voelde op dat gebied als een mooie PlayStation 3 game. Bovendien voelt het eiland wat leeg aan. Er is uiteindelijk niet al te veel te doen, maar dat wordt gecompenseerd door (te) lange evenementen.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Met TT Isle of Man: Ride on the Edge 3 is er weer een nieuw deel in de serie verschenen. Hoewel het een vermakelijke en redelijke racegame is, schiet het toch in veel opzichten te kort. De performance is niet op het niveau wat je mag verwachten, zeker niet als hele delen van de spelwereld gewoon wegvallen. Als het er wel is voelt de omgeving leeg en generiek aan. De muziek is goed, maar wordt snel repetitief. Voor de echte motorliefhebber is dit een leuke game om te spelen, maar voor de casual gamer waarschijnlijk niet interessant.

 • Pluspunten
 • Isle of Man
 • Verschillende klassen
 • Leerzaam
 • Audio en muziek
 • Minpunten
 • Lege wereld
 • Weinig diepgang
 • Framedrops
 • Wereld valt soms weg
 • Uitdagingen worden niet goed geregistreerd
 • Tijdstraf vanuit het niets
Gameliner Score
Onvoldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?