God of War: Ragnarök

  • Ontwikkelaar Santa Monica Studio
  • Eerste releasedatum 9 november 2022
  • Platformen PlayStation 4 , PlayStation 5
  • Genre Actie , Avonturen
  • Gameliner score

Alles wat je moet weten over: God of War: Ragnarök

God of War: Ragnarök is eindelijk begin volgende maand te spelen. Het is dus bijna tijd voor het vervolg op het avontuur van Kratos en Atreus. Aangezien dit een nogal grote game voor Sony en Santa Monica Studio is, is het een veel besproken game. Het is hoogstwaarschijnlijk een kandidaat voor Game of the Year. Zo hoor je verschillende geruchten over onder andere de grootte van de game (GB) of de lengte van de game zelf (uren), maar ik zal in dit artikel de feiten van de fictie scheiden. Oftewel, dit is Alles wat je moet weten over God of War: Ragnarök. Let wel op, want dit artikel kan enige spoilers bevatten als je het eerste deel niet gespeeld hebt.

Hoever zitten we van Ragnarök

Na de avonturen van Kratos en Atreus in het eerste deel hebben onze protagonisten de rust opgezocht en zijn ze terug naar hun huis gegaan in de bossen van Midgard. Het doden van Balder heeft geleid tot de Fimbulwinter. Dit zorgt ervoor dat elke realm wordt geplaagd door extremer weer, behalve Asgard. Volgens de voorspelling duurt dit drie jaar en dan zal Ragnarök beginnen. Kratos probeert zich hier niet door te laten leiden en wil veel te trainen om in vorm te blijven. Atreus wil juist meer weten over de voorspelling en hierdoor de wereld verkennen. Het vervolg speelt zich een aantal jaren na het eerste deel af. Al wordt niet gespecificeerd hoever je hiervan af zit, maar de profetie moet ergens in het aankomende jaar uitkomen. Het is dus bijna tijd voor Ragnarök.

Nu we toch in de getallen zitten. Volgens Santa Monica Studio heb je minimaal veertig uur nodig om God of War: Ragnarök uit te spelen. Dat is aanzienlijk meer dan het origineel, want die was in vijftien a twintig uur uit te spelen. De ontwikkelaars hebben niet overdreven, want ik neem mijn tijd, maar ik wil ook verder. Zeker als het verhaal, de side quests en alle andere activiteiten interessant zijn. Hierdoor zit ik al tussen de veertig en vijftig uur. Om de game te kunnen spelen, heb je wel genoeg ruimte op je harde schijf nodig, want voor de PlayStation 4-versie heb je 108.2 GB aan ruimte nodig en voor de PlayStation 5-versie ben je gelukkig met 84.03 GB al klaar. Als de game er eindelijk opstaat, kun je genieten van een game zonder duidelijke laadtijden of zwarte schermen. Het vloeit bijna naadloos over net zoals we uit het origineel kennen.

God of War Ragnarok2

Het is gewoon een DLC

Er zijn zelfs geruchten op het internet dat het een grote DLC zou zijn en geen volwaardig vervolg. Er wordt geclaimd dat als de gameplay ongeveer hetzelfde is, het geen vervolg is maar een DLC. Dat is een beetje vreemd, want het eerste deel was onder andere succesvol vanwege het verhaal, de personages en de gameplay. Natuurlijk zijn er veel dingen vergelijkbaar in een vervolg van een succesvolle game. Het is dus logisch om dit uit te breiden en niet om het geheel om te gooien. If it aint broke dont fix it, just expand on it.

Personen die dit soort berichten verspreiden hebben God of War: Ragnarök duidelijk nog niet gespeeld, want ik ben nog nooit een DLC tegengekomen die minimaal twee keer zolang duurt als de originele game, en het verhaal uitbreidt en afsluit. Dus als je God of War (2018) niet leuk vond dan is het heel onwaarschijnlijk dat je het vervolg wel leuk vindt. Als je van een interessant verhaal vol met interessante personages houdt en van vechten, verkennen en vernietigen dan zit je hier wel goed.

God of War Ragnarok3

Wat is er dan wel nieuw?

Biedt het nieuwe deel nog nieuwe elementen naast een geweldig verhaal, uitdagende gevechten, negen prachtige realms en interessante personages? Ja, natuurlijk zijn er nieuwe elementen toegevoegd alleen zou ik geen drastische aanpassingen verwachten. Het is eerder een fine-tuning met nieuwe elementen. Zo bestaan de vijanden in God of War: Ragnarök uit oude bekenden die soms voor verrassingen zorgen en nieuwe variaties die je weer zullen uitdagen. Gelukkig kun je vanaf het begin gebruikmaken van je Leviathan Axe en de Blades of Chaos. Met de bijl kun je naast de reguliere aanvallen ijsaanvallen maken en met de Blades of Chaos kun je de vijanden vastgrijpen en in de fik zetten. Het schild dat Kratos gebruikt heeft een grotere rol gekregen. Je kunt namelijk uit verschillende schilden kiezen met zijn eigen buffs. Ook verandert het soort schild de gameplay, want een kleiner schild maakt het makkelijker om te pareren en een groter schild kan meer schade opvangen. Je kunt het schild ook verrijken met een attachement dat ook buffs geeft. Er is meer, maar ik wil niets spoilen.

Atreus heeft een grotere rol tijdens de gevechten en heeft toegang tot verschillende magische aanvallen. Het verkennen van de negen realms doe je grotendeels op de voet, maar we zien de boot weer terug uit het origineel. Nieuw is de slee die voortgetrokken wordt door wolven die je misschien wel in de trailer hebt gezien. Ook is veel aandacht besteed om God of War: Ragnarök toegankelijker te maken. Zo is het mogelijk om veel dingen aan te passen in de settings en accessibility presets. Je kunt bijvoorbeeld de tekstgrootte en kleur aanpassen, en de controls remappen. Als je slechthorend bent, kun je aanpassingen maken, zodat dit je niet belemmert tijdens het spelen. Er is nog geen foto modus, maar als het goed is wordt deze nog toegevoegd. Helaas is er voor fans van multiplayer geen multiplayer modus, maar in een game waar het narratief zo belangrijk is, zou ik het ook niet verwachten. In principe zou je de story missions samen kunnen doen, maar dat werkt niet goed in een singleplayer game. Dit zou de perfecte balans tijdens het vechten verstoren en de game naar beneden halen. Je kunt helaas niet alles hebben.

Kunnen we van God of War: Ragnarök genieten op de pc?

Het is nog niet officieel aangekondigd door Santa Monica Studio of God of War: Ragnarök naar de pc komt. Het is wel aannemelijk, omdat Horizon Zero Dawn, Days Gone en God of War (2018) op de pc te spelen zijn. Deze games zijn goed ontvangen door de pc-gamers. Dat is voor Sony een goede reden om dit te willen prolongeren en omzet genereren uit een ander segment van de markt. Zeker als dat geen windeieren heeft gelegd. Het is waarschijnlijk dat God of War: Ragnarök naar de pc komt, maar het is ook waarschijnlijk dat dit nog even gaat duren.

Sony’s strategie bestaat uit het produceren van exclusieve games die je eigenlijk alleen op de PlayStation 4 of 5 kunt spelen. Het heeft daarom ook even geduurd, voordat God of War uit 2018 op de pc verscheen. De pc-versie maakte zijn debuut op de pc in januari 2022. Als je wilt weten wat Anita van deze versie vond, kun je dat teruglezen in haar review van de pc-versie van God of War (2018). Het ziet er voor een pc-versie dus op zich goed uit, maar we zullen moeten wachten op een officieel bericht van Sony of Santa Monica Studio.

God of War Ragnarok4

Voor welke editie moet je gaan?

Als je er al over uit bent welke editie je gaat halen dan kun je dit gedeelte overslaan. Mocht je nog twijfelen dan kun je hier lezen wat de mogelijkheden zijn. Je kunt kiezen uit vier verschillende edities als je de preorder van God of War: Ragnarök niet meerekent. Natuurlijk heb je de Standard Edition voor 69,99/79,99 euro (Kratos Risen Snow Armor en de Atreus Risen Snow Tunic alleen voor preorders). De Digital Deluxe Edition (alleen PS5) voor 89,99 euro geeft je toegang tot twee cosmetische items: voor Kratos Darkdale Armor en voor Atreus Darkdale Attire. Daarnaast vind je de Darkdale Blades Handles, Darkdale Axe Grip, Digital Soundtrack, Dark Horse Digital Mini Artbook, Avatar Set en een PlayStation 4 Theme.

Als je een echte fan bent, kun je hier nog een schepje bovenop doen. Met de Collector’s Edition zit je rond de tweehonderd euro en krijg je de voorgenoemde digitale items, maar ook fysieke items zoals een voucher code voor de game (PS4 en PS5), een steelbook display case, 2” Vanir Twins Carvings, 16” Mjölnir Replica en een Dwarven Dice Set. Als je dit niet genoeg vindt, kun je nog een stap verder gaan met de Jotnar Edition rond de 260 euro. Deze editie bevat alles wat de voorgenoemde edities ook hebben alleen wordt de Dwarven Dice Set vervangen door de Brok’s Dice Set. Daarnaast vind je ook een 7-Inch Vinyl Record met twee tracks van Bear McCreary, een Falcon, Bear en Wolf Pin Set, een Legendary Draupnir Ring en een Yggdrasil Cloth Map. Helaas zijn de Collector’s Edition en de Jotnar Edition op het moment van schrijven uitverkocht, maar het is redelijk aannemelijk dat dit wordt aangevuld als de game zo succesvol is als zijn voorganger.

God of War Ragnarok5

Dit was Alles wat je moet weten over God of War: Ragnarök, zodat je je niet laat leiden door de geruchten op internet, maar weet hoe de vork in de steel zit. De game is zeker groter in vergelijking met origineel, bevat vergelijkbare en verbeterde gameplay en er is genoeg keuze voor de fans met vier verschillende edities. Voor welke editie van God of War: Ragnarök ga jij? Laat het ons weten in de reacties. Als je nog meer wilt weten over God of War: Ragnarök vind dan kun je mijn review op 3 november lezen.

Over auteur Philip Zeldenthuis

Philip Zeldenthuis Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?