Alles wat je moet weten over: Sonic Frontiers

Geplaatst: 2 november 2022 14:00

Deze maand verschijnt onze blauwe vriend in zijn allereerste open wereld game! Sonic the Hedgehog heeft veel hoogte- maar ook bijzonder veel dieptepunten meegemaakt. Sonic Frontiers moet de negatieve cyclus zien te doorbreken en daarvoor moet de Blue Blur afreizen naar een mysterieus gebied. Weinig mensen hebben hoge verwachtingen van Sonic Frontiers, maar zij die de game hebben gespeeld zijn om. Ook ik mocht van start met de game en die bevindingen zijn een soort van te checken in onze bijzonder warrige Sonic Frontiers videopreview! Er zijn echter al wat maandjes verstreken en stiekem ben ik toch best enthousiast geworden. Heb jij nog geen idee wat je je moet voorstellen bij deze game? Lees dan nu verder want dit is alles wat je moet weten over Sonic Frontiers!

Alles wat je moet weten over Sonic Frontiers

Sonic Frontiers, een land waar alles mogelijk is

Sonic en zijn vrienden hebben een turbulent leven achter de rug. Menigmaal is de franchise op de schop gegooid om te voldoen aan een bepaald beeld. Van weerwolfen in Sonic Unleashed tot een bijzonder rommelige lancering van Sonic Origins, de Blue Blur heeft alles inmiddels wel gezien. Tenminste, tot op een zekere hoogte, Sonic heeft zich namelijk nooit 100% gewaagd aan een non-lineair avontuur. Ja, je leest het goed, Sonic gaat open wereld! Of nouja, open wereld is misschien een beetje much. Sonic Team zelf noemt de game Open Zone. Ja, we hebben al eerder gezien in Sonic Boom: Rise of Lyric en Sonic ’06 dat de vriendengroep zich kan voortbewegen in een open ruimte, maar op deze schaal is dat in ieder geval nog nooit gebeurd. Laten we beginnen bij het begin.

Sonic Frontiers speelt zich af op de mysterieuze eilandgroep; Starfall Islands. Deze eilandengroep genoot in het verleden de aanwezigheid van een zeer geavanceerd ras, maar dat ras is van de aardbodem verdwenen. Wat overblijft zijn grindrails, zwevende platformen en gevaarlijke robots. Deze robots komen in allerlei vormen en maten, van gigantisch groot tot lachwekkend klein. Het is aan jou of je het gevecht met deze robots aangaat of ze juist omzeilt. Je vijanden confronteren loont echter altijd, aangezien Sonic Frontiers tjokvol collectibles zit. Deze collectibles dienen verschillende doeleinden, maar daarover later meer. Sonic reist zes verschillende eilanden binnen de Starfall Islands af. Met een goede reden, zijn vrienden zitten namelijk gevangen in Cyber Space. Deze digitale omgeving leeft buiten de normale wereld, maar bloedt een beetje over in de echte wereld waarin wij als speler ons bevinden. Het doel is dan ook om alle vrienden, zoals Knuckles en Amy, te bevrijden uit Cyber Space. Een leuke bijkomstigheid is dan ook dat we meteen ontdekken welke schavuit hierachter zit.

Alles wat je moet weten over Sonic Frontiers1

Open Zones en Cyber Space levels

Alhoewel wij zojuist wisten te vertellen dat Sonic Frontiers bestaat uit Open Zones, is dat toch niet altijd even waar. De gameplay is namelijk opgeknipt in twee varianten. Enerzijds heb je de Open Zones, waarvan er in totaal dus zes te vinden zijn. Deze Open Zones kennen ieder een eigen thema en dienen als grote overwereld waarin van alles te beleven valt. Dit is dan ook de plek waar snel rennen centraal staat en waar je in essentie de meeste tijd doorbrengt. Iedere Open Zone is bezaaid met zwevende platformpjes, grind rails, springs en dingen om te ontdekken. Weet je bijvoorbeeld een parcours van grind rails en jumps te voltooien, dan verdien je “Memory Tokens”. Deze tokens kan je goed gebruiken, want hiermee bevrijd je de vrienden uit de Cyber Space. En geloof mij, je gaat er flink wat nodig hebben! Iedere Memory Token is dan ook goud waard. Daar stopt het echter niet. Je dient namelijk ook speciale objectives te voltooien in de Open Zone om “Portal Keys” te verzamelen. Deze zijn veelal te verdienen door gigantische optionele bazen te verslaan in de Open Zone. Ik zeg wel optioneel, maar eigenlijk zijn ze dat natuurlijk niet. Je dient deze Portal Keys namelijk te gebruiken om de andere gameplay-elementen te ontgrendelen.

Anderzijds zijn er ook nog de Cyber Space levels. Deze Cyber Space levels ontgrendel je in Open Zones met de eerdergenoemde Portal Keys. In tegenstelling tot de Open Zones, zijn deze Cyber Space levels juist erg lineair en kort van aard. Dit zijn de klassieke levels die we van Sonic gewend zijn. Snelheid staat centraal en je kunt rankings verdienen op basis van hoe snel je het level voltooid. Daarnaast zijn er ook nog sub-objectives te voltooien gedurende een level. Deze Cyber Space levels nemen veelal niet langer dan een minuut of twee in beslag waardoor de replay value van deze levels erg hoog komt te liggen. Bij het voltooien van zo’n level verdien je weer “Vault Keys”, waarmee je Chaos Emeralds kunt ontgrendelen. Het moge blijken, in Sonic Frontiers valt er meer dan genoeg te verzamelen.

Alles wat je moet weten over Sonic Frontiers2

RPG-elementen

Nog iets nieuws in Sonic Frontiers zijn de RPG-elementen. Ja ja, Sonic goes RPG, baby! Gaandeweg het spelen verdien je experience punten waarmee je Sonic sterker kunt maken. Hierbij kan je denken aan nieuwe moves, waarmee je vijanden sneller of makkelijker kunt verslaan. Weg zijn de tijden dat Sonic enkel een Homing Attack had, nu kan hij namelijk trappen, slaan en gewoon met een bloedgang door je heen rennen. Het zijn echter niet enkel de moves die spelenderwijs beter worden, ook Sonic zelf is onderhevig aan de RPG-elementen. Zo kan je de blauwe egel sneller, sterker en behendiger maken. Bij aanvang van de game start je op level één qua snelheid. Hierdoor voelt Sonic traag aan, maar de cap staat op level 99. De Blue Blur wordt richting de endgame dan ook een echte blauwe waas.

En dan rest ons nog het laatste gameplay element dat nieuw is in Sonic Frontiers. Sonic kan namelijk in deze game een soort lijn achter zich aan trekken. Weet je de lijn tot een gesloten cirkel te brengen, dan gebeurt er iets speciaals. Wat dat precies is, ligt aan het moment waarop je dat doet. Ren je bijvoorbeeld om een vijand heen terwijl je de lijn trekt, dan stun je deze. Doe je het op een willekeurig moment in de Open Zone, dan poppen er ringetjes uit de grond. Ook wordt dit element gebruikt om puzzels op te lossen om zo bijvoorbeeld weer Memory Tokens te verdienen. Of dit element lang leuk blijft is natuurlijk nog de vraag.

Alles wat je moet weten over Sonic Frontiers3

Wat is de releasedatum van Sonic Frontiers?

Dan rest ons natuurlijk nog de hamvraag; Wat is de releasedatum van Sonic Frontiers en op welke devices komt de game te verschijnen? Op het moment van schrijven heeft SEGA aangekondigd dat Sonic Frontiers goud is gegaan. Dat wil zeggen dat de game helemaal klaar is voor distributie. De huidige releasedatum gaat dan ook niet meer verschoven worden. Sonic Frontiers verschijnt op 8 november 2022 in de schappen. De game is dan direct beschikbaar op de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch en pc. Hoe de game zich staande gaat houden op de ietwat verouderde hardware van de Nintendo Switch is nog niet helemaal duidelijk.

Alles wat je moet weten over Sonic Frontiers4

Wil je meer lezen over Sonic Frontiers? Check dan al het Sonic Frontiers nieuws, onze geschreven Sonic Frontiers preview of kijk hier naar onze Sonic Frontiers videopreview vanaf gamescom!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Sonic Frontiers

Series

Sonic

Uitgever

SEGA

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

8 november 2022

Ontwikkelaar

Sonic Team

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord