De toekomst van De Sims ziet er somber uit

-

Al twintig jaar is De Sims de grootste life sim in het genre en één van mijn eerste games die ik ooit heb gespeeld. Van die twintig jaar zijn er tien besteed in De Sims 4, de meest wisselvallige in de franchise tot nu toe. Nu heeft de vicepresident aangekondigd dat De Sims 5 er toch niet aankomt, of in ieder geval niet in de nabije toekomst. Of dat de juiste koers is, is voor mij eigenlijk één groot vraagteken. Ik vrees dat dit misschien wel het einde kan betekenen voor één mijn favoriete franchises.

Eén en al verbetering tot

Kate Gorman, de vice president van EA, zegt in het interview met Variety dat ze hier voor kiezen om te voorkomen dat simmers tien jaar aan progressie verliezen met De Sims 5. Denk hierbij aan Sims, bouwprojecten en andere opgeslagen zaken. Oké fair, maar fans vragen al jaren om een nieuwe game, vooral omdat De Sims 4 talloze problemen kent op het gebied van gebrekkige content, bugs, limitaties van de engine en zo kan ik nog wel even doorgaan. De community wil juist een schone lei om een verbeterde versie van De Sims te zien die wél te spelen is na een update of uitbreiding.

In de goede oude tijd waren nieuwe De Sims-games echt nieuwe generaties, zo bracht De Sims 2 de franchise naar 3D en De Sims 3 opende letterlijk de wereld voor de spelers om te ontdekken. De derde generatie voegde ook de geliefde create-a-style toe, waarmee spelers alles van haar tot meubels konden aanpassen naar hun favoriete kleuren of patronen. De Sims 4 was een stap terug in plaats van een verbetering van de franchise, op het gebied van gameplay dan. De open wereld was weg, peuters waren opeens nergens meer te bekennen en in het begin er zaten zelfs geen zwembaden in de game. De uitbreidingen zijn op een paar uitzonderingen na karig in vergelijking met voorgangers. De Sims 4 voelt al sinds de release incompleet aan en het is moeilijk in te denken dat de keuze is gemaakt om de game nog langer in leven te houden.

De Sims Opinion

Concurrentie ligt op de loer

Een lange tijd was De Sims de enige game in het genre, waar je zelf personages kunt creëren en hun levens in detail kan uitspelen. Deze formule voor succes zorgde ervoor dat het één van de best verkopende gamefranchises aller tijden is. Concurrentie had de game niet en daardoor had het eigenlijk een soort monopolie op het genre. De laatste jaren begint daar verandering in te komen met Life By You (die helaas geannuleerd is), maar de potentie had om eventueel een langverwachte concurrent van De Sims te worden. De dreiging is alleen niet verdwenen, want er komen volgend jaar twee life sims met heel veel potentie uit.

De eerste is Paralives, een indie game van een klein team die hun eigen versie van een life sim aan het maken zijn. Van de andere heb je misschien wel gehoord of op social media gezien, want inZoi is een Chinese life sim die een hyper realistische life sim op de markt brengt waar fans van De Sims al zo lang om vragen. Concurrentie ligt op de loer voor De Sims met games die innoveren of al hun passie in de game hebben gestopt. Ik hoop dat de games allebei een groot succes worden. Niet alleen om nog meer life sims te kunnen spelen, maar ook om hopelijk De Sims te pushen ook eindelijk de volgende stap te zetten en De Sims 4 te ruste te leggen, wat eigenlijk al eerder had moeten gebeuren.

Sims opinion Inzoi  Paralives 1
Sims opinion Inzoi  Paralives 2
Sims opinion Inzoi  Paralives 3
Sims opinion Inzoi  Paralives 4

Alleen maar een cash grab?

Gorman zegt dat de keuze is gemaakt om De Sims spelers geen nieuwe game te hoeven laten kopen, maar is dat wel zo? Laten we even terug in de tijd gaan: De Sims 1 had alleen uitbreidingen, De Sims 2 en De Sims 3 uitbreidingen en accessoires pakketten en dan hebben De Sims 4 met Uitbreidingspakketten, Game Packs, Accessoires Pakketten én Kits. De kosten? Veertig euro voor een uitbreiding, twintig euro voor een gamepack, tien euro voor een accessoire pakket en vijf euro voor een kit per stuk. De totale kosten voor alle uitbreidingen van De Sims 4 komen zo over de dertienhonderd euro heen. Geen wonder dat EA De Sims 4 niet wil loslaten, ze hebben al de ultieme cash grab in handen.

Ik heb het niet over het ontwikkelingsteam van De Sims, die doen er alles aan om er het beste van te maken, maar als de game in de kern al kapot is wordt het lastig om definitieve oplossingen uit te brengen. Uitbreidingen die dingen toevoegen die al in de basegame of uitbreiding zat van een eerdere generatie, of uitbreidingen die eerder één gezamenlijke uitbreiding hadden (ik kijk naar jou De Sims 4 Honden en Katten en horses met De Sims 4 Weerwolven en Vampieren).

Sims opinion

Het doet pijn om te zien dat mijn favoriete franchise meer en meer in cashgrab is veranderd en zijn identiteit als een vermakelijke life sim lijkt te vergeten. Mits De Sims 4 een remaster update krijgt in een nieuwe engine zie ik de toekomst van de franchise somber in, maar hey we krijgen in ieder geval een De Sims-film als troost.

Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot De Sims 4

Ontwikkelaar:

Maxis

Uitgever:

Electronic Arts

Release:

4 september 2014

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS4
XONE
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord