JBL Quantum 910 Wireless - Aan features geen tekort

-

Zoals jullie weten halen wij nooit de neus op om eens even met een knaller van een headset aan de slag te gaan. JBL is een bekende speler in de audiomarkt die zich steeds meer op de gamer richt. Zo ook met de JBL Quantum 910 Wireless, een headset vol met technische snufjes en innovaties die het vooral goed doen in combinatie met een high-end gaming setup. Toch is dit een headset die alle spelers moet bekoren. Het gebruiksgemak moet dus voor ieder platform hetzelfde zijn terwijl de kwaliteit weet stand te houden. Inmiddels is de JBL Quantum 910 uitvoerig getest en hebben wij een oordeel klaarliggen. Benieuwd of dit jouw nieuwe must-have is? Lees dan snel verder in de JBL Quantum 910 Wireless review!

JBL Quantum 910 Wireless ReviewJBL

Een doos vol moois

Een headset vol RGB-settings, technische foefjes en aansluitingsopties. Wie wil dat nou niet? De JBL Quantum 910 Wireless heeft alles in huis, maar loopt daarmee het risico om nergens echt in uit te blinken. Laten we echter beginnen met de specs! De Quantum 910 Wireless maakt gebruik van 50mm drivers, deze dekken een frequentiebereik van 20Hz tot 40kHz. Dit bereik zorgt ervoor dat zowel lage, midden- als hoge tonen gedetailleerd worden overgebracht. Opvallend is dat de headset erg bass heavy is, wat mijn persoonlijke voorkeur heeft. Een bass heavy headset heeft echter ook nadelen. Muziek komt hierdoor bijvoorbeeld minder goed uit de verf. Hierdoor heeft de headset mijn voorkeur bij shooters zoals Call of Duty: Black Ops 6, maar gebruik ik liever een andere voor laten we zeggen een Final Fantasy 7: Rebirth. De audio voelt dus wat uit balans, waardoor hij nou niet bepaald all-round aanvoelt.

Afijn, terug naar de orde van de dag. De JBL Quantum 910 Wireless is dus een draadloze headset en opvallend is hoe solide de headset aanvoelt. Hij is vrij vors en het “gaming” aspect is duidelijk terug te zijn in het uiterlijk. Het is een duchtig apparaat, voorzien van instelbare RGB-elementen. Ik zeg duchtig, want met 420 gram is deze headset niet licht te noemen. Dat voel je direct, want de headband is niet voorzien van een suspension waardoor deze direct op het hoofd rust. De cushion is afdoende, maar na lange speelsessies voel je overduidelijk dat je met een product van bijna een halve kilo op het hoofd hebt gezeten. De oorschelpen zijn echter subliem. Deze vallen over het gehele oor, waardoor de Ruisonderdrukking uitstekend werkt. Daarnaast komt de Quantum 910 met aardig wat accessoires geleverd. De verpakking bevat naast de headset een stoffen zak voor het meenemen, een 2,4 GHz dongle in zowel USB C als USB A (via converter), een gevlochten charging kabel en 3,5mm-bekabeling.

JBL Quantum 910 Wireless Review1JBL

Aan foefjes geen tekort

Wanneer het aankomt op features scoort de JBL Quantum 910 Wireless goed in deze review. De koptelefoon is dus draadloos en weet dat te doen middels een 2,4 GHz USB dongle of Bluetooth 5.2. De latency is vrijwel niet bestaand, wat wel zo fijn is voor al die audiofeatures. De headset is voorzien van de zogeheten “QuantumSPHERE 360” technologie. Hierdoor weet de headset geluid vanuit alle hoeken te projecteren wat een verhoogde immersie oplevert. Daarnaast is er ook head tracking technologie gebruikt, waardoor de audio zich op basis van jouw houding verplaatst naar waar het vandaan komt. Dit komt voornamelijk tot uiting op de pc’s die voorzien zijn van meerdere/ ultra wide monitoren. Het is een mooie feature die daadwerkelijk weet te imponeren, maar dit is dus vooral van toepassing op de pc door middel van de JBL QuantumENGINE software. Console-spelers dienen het te doen met de basisinstellingen waar dus vrij weinig in te tweaken valt.

Active Noice Canceling, oftewel ANC, bestaat geruime tijd. Toch scoort de JBL Quantum 910 Wireless flink wat punten op dit gebied. Dat komt voornamelijk door de flinke oorkussens op het apparaat. Deze vallen namelijk compleet over het oor waardoor de ANC veel meer tot zijn recht komt. Overigens is de ANC optioneel, de on-ear bediening staat het namelijk toe om eenvoudig van setting te wisselen. Die on-ear bediening werkt overigens prima. Het vergt uiteraard wel wat gewenning, maar instinctief merk je al snel welk knopje wat precies doet. Ook de bediening van de mic is bijzonder eenvoudig. De mounted mic is eenvoudig omhoog en omlaag te klappen. Klap je deze omhoog, dan is deze automatisch gemute. Helaas is de microfoon niet afneembaar, wat voor mij flink afbreuk doet aan het design. Daarnaast is deze erg rigide, wat ervoor zorgt dat je weinig kunt doen aan de afstand tussen de mic en je mond. Ook het ietwat knullige plopkapje raak je binnen no-time kwijt. Deze zit namelijk erg losjes over de gestroomlijnde microfoon. Raak er dus niet al te veel aan gehecht, deze eindigt namelijk gegarandeerd in de stofzuigerzak.

JBL Quantum 910 ReviewJBL

Communicatie is key

PlayStation-, Nintendo Switch- en pc-spelers kunnen met de JBL Quantum 910 Wireless genieten van een solide draadloze ervaring zonder latency. Nu valt wellicht een aantal van jullie op dat een bepaalde console daar niet tussen staat. Xbox-spelers vallen helaas buiten de boot, de JBL Quantum 910 dient op de Xbox-consoles namelijk te worden aangesloten middels de 3.5mm bekabeling. Hierdoor vervalt het draadloze component en een groot deel van de features. Zo verlies je via de 3.5mm verbinding ook bijvoorbeeld de surround sound-functionaliteit. Heb je dus een Xbox, dan adviseren wij om door te zoeken naar een andere headset.

Als we dan toch bezig zijn met het opnoemen van wat belangrijke minpunten, laten we dan nog even terugkeren naar de microfoon. Deze is namelijk zoals eerder vermeld bijzonder matig. De microfoon is rigide, de plopkap raak je direct kwijt en de microfoon is niet los te koppelen. Daar stopt het echter niet, de onzin die ik door de microfoon verkondig is volgens medespelers ondermaats. De meest voorkomende feedback komt voornamelijk in de vorm van blikkerig geluid. Dit hebben we tot op het moment van schrijven niet weten op te lossen, maar voor een headset van deze prijsklasse, hadden we meer van de microfoon verwacht.

JBL Quantum 910 Wireless Review2JBL

Gaat verbazingwekkend lang mee

Om nu de recensie van de JBL Quantum 910 Wireless met een negatieve noot af te sluiten, zou ik de headset tekort doen. Er valt namelijk genoeg te prijzen omtrent het apparaat. Zo is de wireless verbinding daadwerkelijk solide. Ikzelf zit in vrij grote ruimtes, waardoor een aantal minder kwalitatieve draadloze items verbindingsissues krijgen. Dat had ik niet bij het testen van de Quantum 910. De headset kent een bereik van zo’n twaalf meter, waardoor je flink ver vanaf het apparaat kunt zitten.

Ook wat betreft accuduur scoort de headset flink wat punten. De Quantum 910 gaat makkelijk 35 uur mee op een volledig opgeladen accu. De indicatie die JBL afgeeft staat op 39 uur, maar dat is met behoudt van de RGB en additionele features zoals ANC. Zet je deze allemaal uit, dan gaat de Quantum 910 aanzienlijk langer mee en weet deze zelfs de vijftig uur aan te tikken. De indicatie van JBL is dan ook voorzichtig ingestoken. Echter zijn ze ook ietwat optimistisch met de charging indicatie. Deze is namelijk iets langer dan aangegeven. Een compleet lege headset vereist namelijk zo’n drie uur voor een volledige lading. Desalniettemin mooie prestaties!

JBL Quantum 910 Review1JBL

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

De JBL Quantum 910 Wireless is een duchtige headset die op een flink aantal punten weet te imponeren. De audio is erg bass heavy, wat het een mooie headset maakt voor shooters. Muziek klinkt echter wat minder, waardoor hij zijn all-round charme verliest. Wat betreft features komt de Quantum 910 geen tekort. De QuantumSPHERE 360 en head tracking technologie is een waardevolle toevoeging waar voornamelijk pc-spelers van profiteren. Console gebruikers komen overigens niets tekort. Het robuuste design en forse oorkussen zorgen voor een comfortabele headset die optimaal gebruikt maakt van de Active Noice Cancelling. De meegeleverde accessoires zijn eenvoudig te gebruiken, waardoor je binnen enkele minuten kunt genieten van een draadloze ervaring. Het is echter jammer dat Xbox-spelers dit niet merken, de dongle heeft namelijk geen effect op de Xbox. Daarnaast is de microfoon behoorlijk ondermaats, waardoor voice chats beter met andere hardware gehouden kunnen worden. Momenteel kent de JBL Quantum 910 een adviesprijs rond de €175,00. Dat is fors aan de prijs, maar daar krijg je dus wel wat voor terug. De meerwaarde zit echter hoofdzakelijk op de pc. Zoek je een uitstekende headset voor de console (en dan voornamelijk op de Xbox), dan heb je wellicht betere/ goedkopere alternatieven.

Rudy Wijnberg Mede-eigenaar en Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord