Preview: The Talos Principle 2 - Puzzelen 2.0

-

Hoewel er op de gamescom beursvloer weinig werd gepuzzeld, was dat achter de schermen absoluut niet het geval. Wij hebben namelijk achter gesloten deuren een flinke live demo mogen checken van The Talos Principle 2. Het is wellicht de meest geanticipeerde puzzelgame die komt te verschijnen en met goede reden. Ook dit deel laat namelijk even flink de hersens kraken onder het genot van een mooie narratief. Is het concept van The Talos Principle echter dermate sterk dat een tweede deel nodig is? We zoeken het uit in de The Talos Principle 2 preview!

Na het individu komt het collectief

In The Talos Principle worden flinke gewetensvragen gesteld. Deze puzzelgame is namelijk meer dan domweg van de ene puzzel naar de volgende lopen. In The Talos Principle onderzochten we of een eenzame androïde met een menselijke achtergrond echt een mens genoemd kan worden. Want wat maakt een mens nou een mens? Is het bloed dat door de aderen stroomt, de mogelijkheid om liefde te kennen of de bekwaamheid om goed en slecht van elkaar te kunnen onderscheiden? Alsof dat nog niet brein brekend genoeg is, moesten we ondertussen ook nog eens rammend moeilijk puzzels oplossen. Wanneer het aankomt op puzzelen, kunnen we de link met Portal 2 snel maken. In semi-gesloten ruimtes dienen we voorwerpen te gebruiken om zo een deur te openen zodat we door kunnen naar de volgende ruimte en daarmee dus de volgende puzzel. Zo dien je met een lichtstraal bijvoorbeeld een bepaald punt te raken, maar natuurlijk is dat zo eenvoudig nog niet gezien er allerlei vreemde hoeken omzeild dienen te worden.

In The Talos Principle 2 zet deze structuur zich prima voort. Na de end-game onthulling van het eerste deel, ontwaken we in een nieuwe omgeving. Ja, je bent nog altijd een androïde, maar bent nu onderdeel van een gemeenschap. 999 andere androïden en jij vormen gezamenlijk de laatste “menselijke” overlevenden van planeet Aarde. Hoe nu echter verder? Moet de populatie uitbreiden met het risico dat de mensheid wederom uitgeroeid wordt of moeten er juist minder mensen zijn? Gedurende gesprekken met andere androïden ben je in staat om daar je eigen mening over te vormen. Ben je heel erg stellig in jouw mening, dan kan je anderen overtuigen om zo een alternatief einde te vormen. Ja, The Talos Principle 2 heeft meerdere eindes die afhankelijk zijn van jouw keuze. Afijn, het gaat om de puzzels en die zitten er natuurlijk ook weer meer dan genoeg in!

The Talos Principle 2 Preview1

Korte, maar veel learningcurves

Waar het eerste deel continu opliep qua moeilijkheid, is dat iets anders in dit tweede deel. The Talos Principle kent in ieder cluster namelijk een nieuw puzzelelement. Daardoor krijg je in ieder cluster een nieuw iets om onder te knie te krijgen. Heb je het echter eenmaal door, dan worden de puzzels al snel weer wat eenvoudiger. Daarnaast zijn de puzzels binnen de clusters in willekeurige volgorde op te lossen. Is een bepaalde puzzel bijvoorbeeld net wat te lastig, dan ga je gewoon door naar de volgende en kom je later weer terug. De gebieden zijn vrij te verkennen, sterker nog, dit wordt aangemoedigd. Er zijn namelijk lost puzzels te vinden, extra lastige puzzels om te ontdekken en Prometheus Shards om te vinden. Voornamelijk de laatstgenoemde zijn handig om in bezit te hebben. Hiermee zijn puzzels namelijk te skippen. Dat wil echter niet zeggen dat je de puzzel vervolgens niet meer kunt voltooien. De shard wordt namelijk achter de laatste deur van de puzzel gevangen. Los je de puzzel alsnog op, dan speel je de shard weer vrij! Een toffe incentive om toch nog even terug te keren naar die puzzel die eerder in de game nog te moeilijk bleek te zijn.

Natuurlijk zijn de mechanics ook flink op de schop gegooid, aangezien ieder cluster weer een nieuwe uitdaging te bieden heeft. We hebben er een flink aantal al mogen zien, en de uitdaging lijkt er zeker weer in te zitten. De reguliere lightbeams kennen nu bijvoorbeeld een RGB-element, waarbij je een rode straal bijvoorbeeld geel moet zien te krijgen. Er zijn muren waar een gat door geboord kan worden om zo iets dat aan de andere kant ligt op te pakken en je kunt een dummy Androïde overnemen om zo twee androïden in de puzzel in te kunnen zetten. Vooral deze laatste is een verwelkoming, gezien een soortgelijk element in het eerste deel niet helemaal lekker werkte. Daar stopt het echter niet, je kunt bijvoorbeeld op zwaartekracht negerende muren lopen en moet Tetris-achtige legpuzzels oplossen. Opgedane skills neem je weer mee naar het volgende gebied waardoor je de puzzels continu grootser van opzet worden. Genoeg te doen dus!

The Talos Principle 2 Preview2

Voorlopig oordeel van Rudy Wijnberg

The Talos Principle 2 weet meer dan genoeg vertrouwen te wekken gedurende de live demo previewsessie. De puzzels zijn wederom uitdagend, maar er lijkt een betere pacing in de difficulty curve te zitten waardoor je minder snel geneigd bent om op te geven. Ook qua verhaal lijkt er progressie in te zitten, die uitstekende noot van origineel lijkt namelijk verder doorgetrokken te worden. De omgevingen zelf zijn interessant met zijn mix tussen hypermoderne en historische elementen. Of The Talos Principle 2 de gehele game interessant weet te blijven, is natuurlijk nog maar de vraag, maar het begin is gemaakt. Ik ben in ieder geval het eerste deel weer aan het installeren ter voorbereiding van dit aankomende deel!

The Talos Principle 2 kent helaas nog geen exacte releasedatum. Wel weten we dat de game komt te verschijnen in 2023 voor pc, PlayStation 5 en Xbox Series. Wil jij meer lezen/ zien van onze gamescom avonturen? Check dan hier de preview van Black Myth: Wukong of ontdek hier meer gamescom 2023 content!

Rudy Wijnberg Mede-eigenaar en Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot The Talos Principle 2

Ontwikkelaar:

Croteam

Uitgever:

Devolver Digital

Release:

2 november 2023

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord