Tabletop: Stratego Assassin's Creed - Gemiste kansen

Het is onderhand bijna cliché om te zeggen, maar dankzij deze hele Covid-19 situatie zijn we naarstig op zoek naar alternatieven om onze weekenden te vullen. De één doet aan day drinking, de ander aan bouwmarkten bezoeken en wij gamers zijn aan het gamen geslagen. Niet alleen digitaal want ook de bordspellen weten te profiteren van deze zogeheten intelligente lockdown. Er verschijnen dan ook steeds meer gaming/ bordspel crossovers. Reden voor feest, want ik mocht de pionnetjes van Stratego Assassin’s Creed bepotelen. Deze speciale Assassin’s Creed editie van Stratego brengt wat leuke dingen met zich mee, maar rechtvaardigt dat het prijskaartje? Je leest het in deze review van Stratego Assassin's Creed!

onbekend

Strategie en een flinke dosis geluk

Huize Wijnberg biedt altijd huizing voor bordspelliefhebbers. Regelmatig gaat de spelletjeskist open en toveren wij menig bordspel op tafel. Een grote favoriet was altijd Stratego. Een game die je uitsluitend met twee spelers speelt. De opzet is simpel. Iedere speler beschikt over dertig pionnen. Deze pionnen zijn gekenmerkt met verschillende waardes. De meest belangrijke is de vlag – of in dit geval de Appel van Eden. Om de beurt doe je één zet en ben je in staat om de pion van een tegenstander aan te vallen. Heeft jouw pion een hogere rang, dan versla je de pion van de tegenstander waardoor deze van het strijdveld verdwijnt. Er zijn echter meer speciale pionnen in het spel. Zo heb je de spion (1) die in staat is om de maarschalk (10) te verslaan. Daarnaast beschik je over bommen die ontmantelt kunnen worden door de mineur (3). Je dient dus verstandig met je manschappen om te gaan. Omringt de tegenstander bijvoorbeeld zijn Appel met bommen en heb je geen mineurs over, dan ben je in feite verslagen.

Een goede opstelling is dan ook noodzakelijk. Zet je je speelveld slecht op, dan walst de tegenstander er met gemak overheen. Er komt echter ook een flinke dosis geluk bij kijken. Jij weet immers niet welke tactiek de tegenstander hanteert. Alle pionnen staan namelijk met de rug naar jou toe opgesteld. Jij weet dus niet welke rang er tegenover je staat. Een beetje mensenkennis is dan ook handig. Daarnaast zijn er ook een aantal obstakels op het speelveld te vinden. In het midden van het bord zijn er namelijk twee grote explosies waar je niet overheen kunt bewegen. Hierdoor krijg je als het ware drie fuiken waar je doorheen moet zien te komen. Een goed begin is dan ook het halve werk, want zonder spion en maarschalk is de tegenstander kreupel geslagen. Laat ze dan ook gerust op jou afkomen, hardlopers zijn immers doodlopers.

onbekend

Assassin’s Creederficatie

Stratego staat in Nederland al geregistreerd sinds 1942, maar deze editie is gloedjenieuw. Deze Assassin’s Creed-editie is namelijk tegelijkertijd met Assassin’s Creed Valhalla gelanceerd. Deze speciale editie brengt een aantal veranderingen met zich mee. Deze aanpassingen zijn hoofdzakelijk op cosmetisch gebied zichtbaar. Zo worden alle pionnen blanco geleverd. Deze dien je vervolgens zelf te bestikkeren. De ene helft siert plaatjes van de Templars, de andere zijde siert de Assassin’s Brotherhood waarbij we bekende koppen van Ezio Auditore da Firenze en Leonardo DaVinci terug zien komen. Naar mijn mening een gemiste kans, want waarom is enkel Assassin’s Creed 2 gebruikt? Het was toch juist toffer geweest als de hele franchise werd gebruikt? Daarnaast vind ik het een minpunt dat je deze zelf dient te bestikkeren. Hoewel de stickers van hoge kwaliteit zijn, loop je het risico dat je ze er scheef opplakt. Nu valt dat natuurlijk aan jezelf te wijten aangezien je zelf de pionnen beplakt, maar een mooiere oplossing zou natuurlijk bedrukking zijn. Verder is het speelbord ook voorzien van een AC-print. Ook deze komt niet helemaal lekker uit de verf. Dit komt voornamelijk omdat de achtergrond bijzonder onscherp is.

Naast cosmetische aanpassingen is er ook vernieuwing op het gebied van de spelregels. De handleiding biedt namelijk twee nieuwe spelopties om te verkennen. Deze opties zijn geheel ingericht op de Assassin’s Creed-franchise en zorgen ervoor dat het spel een nieuw smoeltje krijgt. De eerste vorm is het Duel, waarbij je minder pionnen ter beschikking krijgt waardoor de speelduur van een potje aanzienlijk afneemt. Daarnaast is er ook een Special-regelset. Deze regelset introduceert een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo draagt de spion de Sluier uit het Paradijs. Hierdoor mag je een stuk terugzetten op het bord wanneer de spion wordt gevangengenomen. Ook hanteren de kapiteins (6) het Zwaard uit het Paradijs, waardoor deze eenheden twee stukken tegelijkertijd mogen aanvallen. Het zijn gewoon wat extra regeltjes om de gameplay wat om te gooien. Dan is het weer jammer dat deze regels zonder speciale pionnen gepaard komen. Hierdoor blijven het slechts regels die je eventueel op het normale spel zou kunnen toepassen.

onbekend

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Zou ik Stratego Assassin’s Creed aanraden? Dat ligt een beetje aan jouw wensenlijstje. Wat mij betreft is dit geen absolute must-have, maar ik ben ook geen gigantische fan van de Assassin’s Creed-franchise. Ik vind het jammer dat deze editie enkel de Assassin’s Creed 2-game bevat. Het had zoveel toffer geweest als juist de hele franchise was gebruikt als referentiemateriaal. En hoewel de stickers zelf van hoge kwaliteit zijn, vind ik de gebruikte afbeeldingen op het speelveld veel te onscherp. De extra regels die het spel bevat zijn dan wel weer leuk om de gameplay wat om te gooien. Dan is het weer jammer dat deze extra regels niet gepaard komen met extra stukken voor in het spel. Hierdoor zijn het slechts regels op papier die je desnoods ook kunt toepassen op jouw editie uit de middeleeuwen. Je moet dus wel heel erg fan van Assassin’s Creed zijn om de echte meerwaarde van dit bordspel te waarderen.

Stratego Assassin's Creed kent een adviesprijs van €29,95.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?