Tech: AOC 24G2U

Geplaatst: 6 november 2019 10:00

Waar ik een maand of twee geleden nog achter een enorm bakbeest zat met de AOC AGON AG272FCX6, zit ik nu met een stuk kleinere gaming monitor in de vorm van de AOC 24G2U. Deze bescheiden monitor komt gepaard met een uitstekend prijskaartje en doet zeker wat het moet doen. Of de switch mij is bevallen, is nog maar de vraag. One way to find out.

Minder features, minder hoofdpijn

Laten we vooropstellen dat de AOC 24G2U een zeer beperkte gaming monitor is. Met zijn compacte formaat is dit een zeer welkome aanvulling binnen het huishouden en het design van de monitor is ook een stuk rustiger in vergelijking met AGON-versies van AOC. Met zijn 1ms responstijd voldoet hij aan de huidige gamingstandaard. Het beeld wordt razendsnel op het scherm getoverd waardoor je zaken als ghosting verleden tijd zijn. Ook de 144Hz framefrequentie draagt zijn steentje bij in de gamingervaring. Dit komt voornamelijk tot uiting met racegames en snelle shooters waarbij een helder beeld essentieel is.

Zoals ik al zei is deze monitor in zijn vormgeving lekker bescheiden. Iets wat mij absoluut kan bekoren. De smalle bezels vallen nauwelijks op tijdens het gamen en geeft het scherm, op de bredere bezel aan de onderzijde na, bijna een borderless look. Ook met zijn 23.8 inch schermgrootte kan ik aardig uit de voeten. De curve van de AG272FCX6 mis ik echter wel. Het scherm oogt erg plat wat de kijkhoek niet ten goede komt. Iets wat immersie absoluut niet ten goede komt. De 24G2U staat op een simplistische, doch fraai ogende, standaard. De monitor is voorzien van een mooie matzwarte behuizing en is voorzien van rode accenten. Op de afbeeldingen oogt dit wellicht ietwat agressief, maar in de praktijk is dat absoluut niet het geval. Dit keer krijgen we er echter geen afstandsbediening bij, maar zoals je in mijn review van de AGON AG272FCX6 hebt kunnen lezen, lig ik hier nou niet bepaald wakker van. Dit wil echter niet zeggen dat de instellingen niet te wijzigen zijn. Aan de rechterzijde van de monitor bevinden zich namelijk een aantal toetsen die je door de verschillende menu’s heen kunnen loodsen.

Allround to the max

Het full HD IPS paneel in de monitor is niet iets wat je direct linkt aan een monitor van onder de 200 euro. Toch zit het in de AOC 24G2U. Wil je de monitor tijdens het gamen volledig tot zijn potentie laten presteren, dan maak je gebruik van de aanwezige Freesync-Sync-functionaliteiten. Daarnaast beschikt de monitor over een aantal presets waarvan bepaalde naar eigen garing in te stellen zijn. De ene preset geeft je namelijk net wat meer vrijheid dan de ander. Zo ontnemen de FPS, Racing en andere game gerelateerde presets je de mogelijkheid om de monitor in Overdrive te zetten of om de helderheid aan te passen. De Gamer 1, 2 en 3 presets geven je echter wat meer vrijheid, daarbij is het contrast, de helderheid en de Overdrive naar eigen voorkeur in te stellen. Hoewel de presets gaming schreeuwen, wil dat echter niet zeggen dat deze monitor niet geschikt is voor andere dingen. Zo kan je er ook bijvoorbeeld prima deze review op tikken. De monitor oogt rustig, is minder schreeuwerig en leent zich meer voor familiegebruik. Hij zou dan ook zeker niet misstaan op de gemiddelde kantoorkamer. De mount leent zich daarbij uitstekend om de monitor te gebruiken in een U-weergave, waarbij je de monitor dus kantelt om zo in een verticale positie te werken.

Als laatste moeten we het even hebben over de aansluitingen, want die zitten er meer dan genoeg op. De 24G2U beschikt er namelijk over flink wat. Zo is er aan de achterzijde één DisplayPort 1.2, twee HDMI 1.4 aansluitingen, vier USB 3.0 ingangen, een audio input en een 3,5mm audio output te vinden. Daarnaast beschikt de monitor ook nog over een tweetal ingebouwde luidsprekers, maar die stellen niet bijzonder veel voor. Het geluid is dan ook vrijwel waardeloos en het advies is dan ook om absoluut een koptelefoon te gebruiken, maar dat doet de gemiddelde gamer toch wel.

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Als het gaat om een kwalitatief allround scherm, dan zit je met de AOC 24G2U helemaal goed. Deze compacte monitor is mooi afgewerkt en bevat alle aspecten die een gaming monitor dient te hebben zonder het schreeuwerige van een echte gamingmonitor te projecteren op de gebruiker. Daarnaast komt de monitor gepaard met een fantastisch prijskaartje van 189 euro. Voor een IPS-paneel met een 144Hz frequentie is dat absoluut een koopje. Daar staat echter wel tegenover dat de monitor nergens echt uit weet te blinken. De kijkhoek is matig en ook de gamingpresets zijn irritant omdat je er weinig in aan kunt passen. Mocht je een maatje groter willen, dan kan dat natuurlijk ook. De AOC 27G2U biedt namelijk dezelfde opties, maar dan in 27 inch variant.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord