Tech: AOC AGON AG272FCX6

Als het gaat om gaming monitors ben ik nogal een leek. Ik weet er voldoende van, maar om nou te zeggen dat ik een expert ben, is vergezocht. Desalniettemin durfde AOC het aan om mij een van hun gaming monitors toe te vertrouwen. De AOC AG272FCX6 is een flinke unit met indrukwekkende specificaties. Toch laat AOC wat steekjes vallen met deze AGON. Of de misstapjes en het prijskaartje tegen elkaar weg te strepen zijn, gaan we nu uitzoeken.

onbekend

Degelijke kwaliteit voor een degelijke prijs

AOC staat bekend om zijn betaalbare producten. De specsheets zien er altijd fantastisch uit en de behuizing biedt wat je er van mag verwachten. Daarnaast heeft AOC ook nog een gaminglijn die onder de naam AGON bekend staat. Deze AOC AGON AG272FCX6 beschikt over 165 Hz, AMD Freesync en 1 seconde responstijd. Daarnaast bestrijkt het beeldoppervlak een whopping 27 inches en zit er een 1800mm kromming in om zo de ideale curve te creëren. Niet slecht op papier en ook zeker niet in de praktijk. Zeker niet wanneer je het zeer schappelijke prijskaartje van ongeveer 300 euro ziet. Toch is lang niet alles koek en ei. Dat komt niet hoofdzakelijk door de specs, maar voornamelijk door de afwerking van het scherm.

Laten we gewoon beginnen met een aantal smaakdingetjes. De achterzijde van het scherm is niet om aan te gluren. Ik snap dat de tiener op de zolderkamer de LED-verlichting aan de agressieve achterzijde kan waarderen, maar ik als dertiger zit er niet bepaald op te wachten. Gelukkig is de verlichting te dimmen of zelfs geheel uit te zetten, maar zelfs dan oogt het design schreeuwerig. Dat dimmen doe je middels de onwijs onhandige bedrade afstandsbediening die never nooit een schoonheidsprijs of een usability prijs gaat ontvangen. Gelukkig is het operating menu ook gewoon toegankelijk middels de knoppen op het scherm. Het menu heeft dan wel weer wat leuke opties. Zo is er een uitgebreid kleurenpalet in te stellen, beschikt het scherm over een Overdrive-modus en is de LED-verlichting (mocht je dat super cool vinden) wat betreft kleur en intensiteit aan te passen.

onbekend

Picture Perfect

Wanneer je de AGON in gebruik neemt, vallen de cosmetische tegenvallers behoorlijk in het niets. De hoge verversingssnelheid in combinatie met de lage responstijd zorgen voor een vlekkeloze spelervaring. Daarbij levert de overdrive een scherp beeld op wanneer er veel beweging gaande is. Toch is het jammer dat de resolutie relatief laag ligt, zeker wanneer je deze naast monitors in dezelfde prijscategorie van AOC legt. De 1920x1080 Full HD resolutie is op zich prima, maar is niet bepaald next-level te noemen. Hoewel de 165 Hz erg groot op de verpakking pronkt, moet ik zeggen er zelf vrij weinig van te merken wanneer ik dit vergelijk met de reguliere 144 Hz. Niet erg, maar een echte unique selling point is het niet te noemen.

Verder komt de monitor met een aantal leuke extraatjes. Zo is de voet van de monitor erg prettig in de praktijk. Erg veel ruimte neemt deze namelijk niet in door zijn driepuntsstandaard. Tevens is het scherm eenvoudig te verstellen in hoogte en angle door de schuif aan de achterzijde. Daarnaast is de monitor voorzien van de nodige ingangen voor de hardware. Zo beschikt deze 27” jetser over twee USB 3.0 poorten, twee HDMI 2.0 ingangen, één DisplayPort 1.2, één D-Sub en een 3,5 mm input voor de koptelefoon. Als laatste beschikt de behuizing van de AGON AG272FCX6 over smalle bezels (de behuizing om het scherm zelf) en een klein armpje om de koptelefoon aan op te hangen. Niet bijzonder, maar wel leuk om te hebben.

onbekend

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Als het gaat om prijs-kwaliteitsverhoudingen, dan zit je met AOC veelal goed. Ook in het geval van de AGON AG272FCX6 (bekt zo lekker) heb je een goede wat betreft de prijs. Je pikt de 27” monitor namelijk voor zo’n 300-350 piek op bij de hardware dealer op de hoek. Toch zijn er betere AOC-schermen in diezelfde prijscategorie beschikbaar. Dat deze monitor het aantal Hertz ophoogt naar de 165 is mooi meegenomen, maar in de praktijk merk je er niet veel van wanneer je deze afzet tegen de standaard 144 Hz. Daarbij vind ik het scherm persoonlijk niet mooi visueel vormgegeven, maar dat is puur een smaakkwestie. Wel moet ik zeggen dat de afstandbediening die erbij zit vrijwel onbruikbaar is. Ook is de 1920x1080 resolutie suboptimaal, zeker omdat andere monitors binnen de AOC line-up over een hogere resolutie beschikken tegen ongeveer dezelfde prijs. Maar goed, alles valt en staat met de prijs en die is in het geval van de AG272FCX6 aan de lage kant voor het product dat je op tafel kunt zetten.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?