Tech: AOC Q27T1 Monitor: Een prachtig scherm, maar niet onfeilbaar

Geplaatst: 30 november 2019 10:00
Aangepast: 30 november 2019 10:17
-

De eeuwen oude vraag luidt: kun je ooit genoeg schermen hebben? Het antwoord is: misschien, maar daar gaan wij ons niet druk over maken. In deze review bespreek ik het AOC Q27T1-scherm. Appeltje eitje, dacht ik. Ik game namelijk in mijn dagelijkse leven ook op een AOC-scherm. Echter, ik kwam er al snel achter dat de ene AOC de andere niet is.

Wel Geen Gamescherm

Allereerst een kleine disclaimer: ik ga het wel benoemen, maar AOC adverteert dit beeldscherm niet als een gamescherm. Duidelijk? Duidelijk! Het eerste wat natuurlijk opvalt, is het design van dit beeldscherm. Het is een scherm van 27 inch (dat is 68,58 cm in normale taal) met een ververs rate van 75 hertz, geen freesync en een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Als ik de eerste specificaties zo zie, is het eerste wat ik denk: niet voor competitief gamen (onthoud de disclaimer jongens, het komt goed).

Echter, een mooie single player game waarbij je input geen verschil maakt, denk hierbij aan puzzel games, telltale-achtige games of 2D platformers, kan hier prima op draaien. De kleuren op het scherm zijn zekers te weten niet mis en het beeld is enorm helder. Eerlijk gezegd, lijkt mijn trouwe gamescherm bijna een lelijk eendje naast dit slick ontworpen beest. Als ik me bedenk hoe een walking simulator als What Remains of Edith Finch of een sfeervolle game als Hollow Knight zal spelen op dit scherm, vind ik het bijna jammer dat ik het AOC Q27T1-scherm weer in moet leveren.

Mooi, maar Functioneel?

Eén van de meest prominente punten in het adverteren van dit scherm is het ontwerp. Alhoewel er wordt gezegd dat het scherm aan drie zijdes randloos is, is dit beide wel en niet het geval. Het klopt dat er inderdaad geen opstaande rand rondom je beeld zit. Als je met je hand van links naar rechts over je scherm gaat (godslaster ik weet het, maar doe even mee in dit gedachte-experiment) kom je geen rand of reliëf tegen. Echter, zijn er wel zwarte balken die je scherm framen. Ik zou zeggen als iets randloos is, waarom zou je het beeld dan niet in zijn geheel tot de hoeken trekken? Niet zozeer een negatief punt, maar gewoon opvallend. Voor de rest heeft het scherm een asymmetrische standaard en zijn de ports (voor de voeding en je hdmi kabel etc.) netjes weggewerkt aan de achterkant. De vormgeving geeft me sterke Apple vibes: een ontzettend mooi en strak ontwerp.

Helaas is niet alles wat er mooi uitziet ook functioneel. De voedingskabel heeft een blok. Ik ben hier zelf niet zo’n fan van, omdat deze vaak warm wordt en het een stuk lastiger is om je kabels te managen als er ergens zo’n blok tussen hangt. Tevens voelt het klepje op de achterkant, welke de ports wegwerkt, wat goedkoop aan. Ik denk dat als ik één keer kracht zet om het klepje dicht te drukken er een tandje zal sneuvelen. De asymmetrische standaard maakt het geheel eigenzinnig en uniek, maar het scherm kan alleen maar kantelen. Lange mensen zullen dus of een telefoonboek onder hun scherm moeten zetten of nog een aparte verhoging moeten regelen als ze verantwoord lang achter hun pc willen zitten.

Aesthetisch verantwoord

Zoals ik al eerder zei, de vergelijking met Apple is natuurlijk snel gemaakt. Wat als we dat nu eens even serieus nemen. In mijn omgeving hoor ik vaak dat designers graag werken met iMac, omdat Apple daarvoor de beste schermen beschikbaar heeft. Daar staat wel tegenover dat je voor een iMac een flinke duit moet neerleggen. Met de Q27T1 ben je voor ongeveer driehonderd euro klaar (prijzen schommelen tussen 280 en 330). Persoonlijk denk ik dat dat nog steeds veel is voor een scherm dat eigenlijk vrij weinig ‘kan’. Je betaalt echt voor de vormgeving en de pixel spierballen die het scherm levert. Echter, als je veel rotzooit met adobe creative programma’s of iemand bent die graag wat meer neerlegt voor esthetische producten. Dan denk ik dat, voor een niet gamescherm, de AOC Q27T1 zeker niet zal misstaan in je slick ontworpen kantoor.

Eindoordeel van Joy Blank

Al met al is het Q27T1-scherm een mooi scherm, met een helder beeld en een sterk alternatief voor een dure Apple. Het design is strak en mocht je extra veel moeite in je interieur hebben gestoken, dan zal dit scherm dat zeker niet verpesten. Echter, is het blok dat aan de voeding zit nogal een vervelend element in je kabel management, voelt het klepje achter op je scherm nogal broos en is een volle driehonderd euro een flinke prijs voor iets wat vooral gefocust is op 'mooi'. Voor die prijs krijg je 27 inch, 75 hertz, geen freesync en een sterke resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Tevens is verantwoord achter je pc zitten ook lastig, omdat de standaard je alleen in staat stelt het beeld te kantelen. Lange mensen zullen dus een extra verhoging moeten regelen, als ze nekklachten willen voorkomen. Een prachtig scherm, maar zeker niet onfeilbaar.

Bron: AOC
Joy Blank Redacteur

Onze bundle of Joy is al van kinds af aan besmet met het gevaarlijke game virus. Wat ooit is begonnen met Pokémon op de Gameboy Color is uitgegroeid tot een ware Nintendo indoctrinatie. Wanneer Joy niet aan het gamen is, dompelt ze zich nog dieper in de nerd culture. Manga, anime en alle ins 'n outs van gaming, Joy moet alles weten en meemaken. Laat je niet inpalmen door haar liefelijke gewoontes, Joy maakt namelijk menig Overwatch-tegenstander met de grond gelijk!

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord