Tech: LG 27GL850 Ultragear - Review

Mocht je op zoek zijn naar een gamingmonitor, dan kan de zoektocht je aardig opbreken. Geloof me, ik kan het weten. Nu is er weer een nieuwe speler die een goede monitor voor een schappelijk prijsje weet aan de bieden. Het Koreaanse LG is doorgaans niet de meest voordelige, maar met de LG 27GL850 Ultragear weet de hardware producent een nieuw segment aan te boren. Dit <1ms IPS 144 hZ paneel wist mij in ieder geval aardig te bekoren.

onbekend

Het oog wil ook wat

Laten we vooropstellen dat de LG 27GL850 Ultragear mij absoluut weet te bekoren. De hele setup is redelijk rustig voor het oog en is bijzonder mooi afgewerkt. De bezels hadden wellicht wat smaller gemogen, maar de voet oogt stijlvol en weet met subtiele rode accenten in een positieve zin op te vallen. De monitor komt gepaard met een verstelbare steun die met een eenvoudig schroefstukje vastgemaakt wordt aan de tweepotige voet. Deze steun kan met een eenvoudig kliksysteem worden vastgemaakt aan het 27 inch paneel. Verder is er in de doos een kleiner doosje te vinden met alle benodigde bekabeling wat ook lang niet altijd het geval is.

In die gigantische doos krijg je dus een mooi totaalpakketje. Het paneel beschikt over 144 hZ, een responstijd van onder de 1 milliseconde (waarover later meer), Freesync-functionaliteiten, 2560x1440 resolutie en het nodige kabelwerk. Uitstekend op papier en in de praktijk vertaalt zich dit ook aardig. Toch is het niet allemaal perfect. Zo beschikt de monitor bijvoorbeeld niet over ingebouwde speakers wat ervoor zorgt dat je genoodzaakt bent om gebruik te maken van externe speakers of een koptelefoon, niet per se erg, maar altijd een nice-to-have naar mijn mening. Als je echter geen speakers hebt, is het niet handig dat letterlijk alle aansluitingen aan de achterzijde verwerkt zitten, maar dat is een te minuscuul minpunt om je echt aan te ergeren. Naast een 3,5mm-uitgang zijn er op de achterzijde twee USB 2.0-ingangen, één USB 3.0 HUB en één DisplayPort te vinden. De monitor is helaas niet verzien van een afstandsbediening, toch is het menu vrij eenvoudig navigeerbaar middels de subtiele toetsen aan de onderzijde van het paneel.

onbekend

Marketingtrucs

Oké, dus we hebben een monitor die makkelijk te bedienen is en op papier uitstekende prestaties kan leveren. Daarnaast is het prijskaartje ook niet verkeerd. Een monitor met qhd specs, 27 inches, een lage responstijd en een hoge frequentiesnelheid is niet goedkoop, maar de LG 27GL850 Ultragear is verrassend betaalbaar met een prijskaartje van 499 euro. Daar staat echter wel tegenover dat niet alles op de doos helemaal waargemaakt wordt. Niet erg, iedereen heeft namelijk zo zijn marketingtrucjes. Toch is het zeker een punt dat je in acht dient te nemen alvorens je overgaat tot de aanschaf van deze monitor.

De beweerde responstijd is niet geheel juist. Ja, de 27GL850 is in staat om een responstijd rond de 1 milliseconde te klokken, maar dat komt voornamelijk door de instellingen van het paneel. Met een maximale overdrive kom je namelijk behoorlijk in de buurt van die beweerde 1 milliseconde. Hier staat echter wel tegenover dat je last krijgt van de nodige oversturing wat bijzonder goed waarneembaar is. Wil je de beste beeldkwaliteit, dan kom je uit op een reponstijd tussen de 4 en 5 milliseconden, wat het label gamingmonitor gewoon waard is. Als we het hebben over de kijkhoek en de beeldkwaliteit an sich, dan zou ik de LG 27GL850 een dikke ruim voldoende geven. Kleuren zijn helder en het beeld is knisperscherp. Nooit heb ik mijn speelsessies als negatief ervaren.

onbekend

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Op papier komt de LG 27GL850 Ultragear erg goed over en ik moet zeggen dat dat in de praktijk ook zo is. Er zijn echter wat dingen waar je over kunt vallen. Zo beschikt deze monitor niet over ingebouwde speakers en is de responstijd onder de 1 milliseconde een leuk marketingtrucje. Je krijgt echter wel waar voor je zuurverdiende centen. Een IPS-paneel met een hoge resolutie, up-to-par verversingssnelheid en een prima responstijd komt doorgaans namelijk gepaard met een behoorlijk prijskaartje. Oké, de monitors zijn tegenwoordig in rap tempo aan het zakken in prijs, maar 499 euro is absoluut een prima prijs voor wat je krijgt. De bediening is soepel, de kijkhoek goed en het beeld is lekker scherp. Daarbij krijgt de 27GL850 wat extra puntjes voor het mooie design. Zeker geen slechte koop dus!

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?