Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Tech: Nacon Revolution Pro Controller

Geplaatst: 4 februari 2017 13:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Persoonlijk ben ik geen fan van speciale controllers voor de console. Veelal zijn de first party-controllers goed ontworpen en hebben die de vormen die ze hebben vanwege een goede reden. Zo heb ik dat zeker bij de DualShock 4-controller van PlayStation. Toch ben ik aan de slag gegaan met de Nacon Revolution Pro Controller. Het is een leuk hebbedingetje, maar weinig relevant als je de controller puur voor casual gaming gebruikt.

Design

Nacon is met diverse e-sporters om de tafel gaan zitten en heeft een fraai uitziend product weten te produceren. De controller lijkt op het eerste oog erg op de Xbox One-controller. Hij is wat breder en de handen slaan wat haakser om de controller. Daarbij is de linker analoge stick verder naar links geplaatst en zijn de richtingstoetsen verder naar rechts gezet. De vier rechtertoetsen (rondje, driehoekje, kruisje en vierkantje) zijn een stuk groter qua formaat en dat is een positief puntje. Knoppen zijn veel makkelijker te bedienen en een foutje wordt minder snel gemaakt.

De lichtbalk die op de DualShock 4 zit, is in een zeer kleine variant ook aanwezig op de Revolution Pro Controller. Daarbij zit er om de rechter analoge stick een mooie rand met ledverlichting waarvan de kleur naar wens is in te stellen. Het meest unieke aan deze controller is echter het feit dat er vier extra toetsen op de controller zitten. Deze bevinden zich op de positie waar je wijsvingers om de handvatten heen krullen. Een handige functie aangezien de knoppen naar wens zijn in te stellen. Dit doe je middels speciale software voor de controller, maar daarover later meer. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld R3 aan één van de nieuwe toetsen toe te wijzen. Overigens vind ik de plaatsing van de schouderknoppen ietwat onhandig. Mijn handen zijn net wat te groot voor de controller waardoor mijn vingers op het uiterste punt van de L1/R1-knoppen vallen. Het is voornamelijk een kwestie van gewenning, maar er waren betere designopties geweest.

Gebruiksvriendelijkheid

De Revolution Pro Controller is in principe een plug en play-controller. Nou ja, het is een screw on, plug en play-controller dan. Bovenop de controller zit een aansluiting waar je het gevlochten snoer op aan kunt sluiten. Het snoer is drie meter lang wat op zich voldoende bewegingsvrijheid geeft. Dat een pro controller is voorzien van een snoer is onontkoombaar. Dit voorkomt vertraging en zorgt daadwerkelijk voor een snellere reactietijd. Ikzelf ben geen fan van bedrading, maar het werkt in ieder geval wel.

De controller is volledig aan te passen. Zo kan je toetsen toewijzen aan andere knoppen, kan je de ledverlichting veranderen van kleur en kan je de vibratie aanpassen. De dubbele vibratie maakt overigens wel een onwijze herrie, maar is dus aanpasbaar wat het iets meer draagbaar maakt. Dat instellen kan echter alleen via een pc of laptop, wat ik niet bepaald handig vind. Het geeft weer een extra handeling en daar ben ik gewoon geen fan van. Het is echter wel mogelijk om vier verschillende profielen in te stellen. Handig, aangezien je voor ieder type game, of misschien zelfs per game binnen een bepaald genre, een andere setup wil hebben. Deze profielen zijn dan wel weer on-the-fly te wisselen wat wel echt een uitkomst is. Het customizen is echter niet alleen softwarematig. Het is namelijk ook mogelijk om het gewicht van de controller aan te passen met behulp van gewichtjes die je in de controller kunt plaatsen.

Kwaliteit en doeleinde

De Nacon Revolution Pro Controller wordt in een mooi pakketje geleverd. De luxe doos is net zo robuust als de controller zelf. In de doos vind je onder andere de controller, gewichtjes, stikkers, en een hoes voor de controller. De controller kent een adviesprijs van 109.99 euro, wat een vrij hoog bedrag is voor een controller. Dit stukje hardware is dan ook absoluut niet bedoeld voor de casual gamer die zo nu en dan een potje Rocket League opstart. Nee, deze controller is voor de mensen die alles uit hun potjes Battlefield willen halen en er zelfs aan denken om op professioneel niveau te spelen.

Tijdens het gamen met de controller begon het apparaat echter kuren te vertonen, wat natuurlijk een absolute no-go is voor iets met een dergelijk prijskaartje. De rechter analoge stick begon na een aantal uur onwijs te piepen en te kraken als ik deze naar rechts duwde. Ik kan je vertellen dat je deze stick vaker gebruikt dan je denkt. Ik werd er werkelijk waar helemaal gestoord van. Ik mag hopen dat dit een productiefout is en dat de rest van de batch dit probleem niet heeft. Dit is in ieder geval voor mij een reden om de controller terug te sturen naar de leverancier. Jammer, want de controller an sich is een prima stukje hardware.

Eindoordeel

Als je een vervanging voor de standaard DualShock 4-controller zoekt, dan is de Nacon Revolution Pro Controller wellicht een goed alternatief. De controller is echter geen goedkoop stukje hardware en is voornamelijk bedoeld voor de e-sporters onder ons. Dat alle toetsen naar wens zijn in te stellen, is absoluut een uitkomst en het gebruik van de profielen werkt erg goed. Het is jammer dat de controller ook zo zijn gebreken heeft. Zo is de vibratie te luid, is het schroefdraad onhandig indien je de kabel kwijtraakt, zijn de schouderknoppen ietwat onhandig geplaatst, en is het, in mijn geval, piepen van de rechter analoge stick een absolute no-go. Dat er een snoer aan de controller zit is onontkoombaar aangezien dit de prestatie aanzienlijk bevordert. Al met al is de Nacon Revolution Pro Controller absoluut een aanrader voor de uiterst competitieve gamers onder ons. Mocht je dat niet zijn, dan raad ik je gewoon de DualShock 4 aan.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer