Tech: Nacon Revolution Unlimited

Geplaatst: 16 mei 2019 16:00

Nacon is de afgelopen jaar lekker bezig. Inmiddels heb ik al drie controllers in de hand gehad en uitgebreid mogen reviewen. De Revolution Pro en Revolution Pro 2 waren welkome aanvullingen in huize Wijnberg. Toch had ik nog wel wat kritiek op de controllers. Zo had de eerste versie het schroefdraad en was de tweede niet draadloos. Nu kon ik aan de bak met de Nacon Revolution Unlimited. Waar ik de tweede versie niet een gigantische revolutie vond op de eerste versie, is deze derde iteratie dat zeker wel. Een nieuwe look, nieuwe technologie en wat veranderingen aan de lay-out moeten zorgen voor een revolutionaire manier van spelen. Een revolutie pakt echter niet altijd positief uit…

Voldoet aan de verwachting

Laten we gewoon beginnen bij het begin. De Nacon Revolution Unlimited doet nog steeds datgene wat je van Nacon inmiddels kan verwachten. De controller is geheel naar eigen wens te mappen en het gewicht is nog steeds te bepalen met losse loodjes die je in de grips kunt plaatsen. Het is een systeem dat nog altijd werkt en in de loop der jaren alleen maar beter geworden is. De controller bevat meerdere presets die te selecteren zijn middels een schuifje op de onderzijde van de controller. Zo hoef je niet steeds een preset in te laden voor iedere game die je speelt, maar is het eenvoudig schakelen als je even van game wisselt. Het design is nog altijd strak, maar doet meer aan een Xbox- dan een PlayStation-controller denken. Hij ligt goed in de hand, maar voornamelijk de vorige edities zijn niet geschikt voor ieder type game.

Dat de controller niet geschikt is voor ieder type game, komt door de indeling van de linker thumbstick en de vierpuntstoetsen. Met de Nacon Revolution Pro en Revolution Pro 2-controllers had ik het voornamelijk zwaar met fighters (toevallig het genre dat ik voornamelijk speel). Tot mijn grote vreugde kan ik melden dat de Revolution Unlimited dermate is aangepast, dat het veel fijner is om fighters te spelen met de controller. De vierpuntstoetsen waren namelijk voorheen gevangen in een cirkel, waardoor specifieke kanten op bewegen een redelijk obstakel vormde. Het ronde design is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor overduidelijke richtingen, wat de ervaring enkel ten goede komt. Ook is het mogelijk om de thumbsticks te vervangen voor andere formaten. Een simpel concept dat erg goed werkt.

Vooruitgang?

Maar is het allemaal koek en ei met de Nacon Revolution Unlimited? Is dit daadwerkelijke de controller der controllers? Mijn antwoord is vooralsnog nee. De controller is erg goed, maar nog niet perfect. Een van Nacon’s kenmerken is de inmiddels bekende buttonset op de onderzijde van de controller. Deze zijn uiteraard ook aanwezig op de Revolution Unlimited. In dit geval voelen ze echter een stuk minder fijn om te gebruiken. Je moet je handen op een onnatuurlijke wijze om de controller schuiven om de knoppen tot hun recht te laten komen. Deze achteruitgang wordt voornamelijk veroorzaakt de lagere plaatsing van de knoppen op de grips. Hierdoor is de afstand tussen je palm en de knoppen aanzienlijker kleiner. Heb je dus lange vingers, dan heb je pech indien je de extra knoppen wil gebruiken.

Bovenstaande is een kleine tegenvaller, maar gelukkig is er ook iets dat het volledig goed maakt. De Revolution Unlimited is namelijk draadloos! Jawel, je leest het goed. De Nacon Revolution Unlimited is voorzien van Bluetooth. Helaas is deze niet direct te verbinden met de PlayStation, maar dien je een bluetooth receiver in één van de USB-poorten te steken. De receiver is redelijk groot van formaat, maar dat mag de pret niet drukken. Mocht je toch liever met draad spelen, dan is dat natuurlijk nog steeds mogelijk. De controller wordt namelijk standaard geleverd met een vrij lang USB Type C draad.

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

De Nacon Revolution Unlimited is een flinke stap vooruit in de Nacon controller line-up. De controller ligt goed in de hand en is een flinke transformatie ondergaan. De sticks zijn net iets groter (maar aanpasbaar), de toetsen zijn net iets groter en ook het touchpad heeft er aan moeten geloven. De extra knoppen aan de onderzijde zijn verder naar beneden geplaatst wat als gevolg heeft dat je in de knel komt met de controle over de vier extra toetsen. Daar staat echter tegenover dat de Unlimited is voorzien van Bluetooth. Het is nu dus tevens mogelijk om de controller draadloos aan te sluiten. De Nacon Revolution Unlimited is verreweg de beste Nacon controller die ik tot op heden in de handen heb gehad.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord