Tech: Nintendo Classic Mini: NES

Geplaatst: 3 december 2016 14:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De eerste console van Nintendo krijgt een nieuw leven in de vorm van de Nintendo Classic Mini: NES. Deze miniatuur uitgave van de klassieker vliegt als warme broodjes over de toonbank en ik vind dat zeer begrijpelijk. Gamers van de oude stempel komen namelijk helemaal aan hun trekken met dit kleine bundeltje van geluk, maar is het apparaat de aanschafprijs daadwerkelijk waard? Ik heb de console inmiddels uitvoerig getest en ben tot een bevredigende conclusie gekomen.

Wat is het?

De Nintendo Classic Mini: NES is een heruitgave van de in 1986 (Europese release) verschenen console. Het apparaat is voorzien van een HDMI-ingang en put zijn kracht uit een micro USB. Wanneer je de doos opent wordt je gelijk overdonderd door het cuteness-gehalte van het apparaat. De Nintendo Classic Mini: NES is namelijk super licht en kan in de handpalm vastgehouden worden. Alle kabels worden meegeleverd en er zit natuurlijk ook één controller bij in. Op het apparaat zelf zitten slechts twee knoppen, één power-knop en één reset.

De games die op het apparaat staan, zijn ook daadwerkelijk alle games die je er ooit op gaat spelen. Het is namelijk niet mogelijk om er zelf roms op te zetten. In totaal staan er dertig games op waarvan het allemaal ware klassiekers zijn. Zo haal ik veel plezier uit de eerste drie delen van de Super Mario-serie en The Legend of Zelda kan natuurlijk niet ontbreken. Dat je er zelf geen roms op kunt zetten, is natuurlijk uiterst jammer, maar met dertig klassiekers tot je beschikking raak je niet snel verveeld.

Korte snoeren en handige tips

De Reset-knop heeft op de Nintendo Classic Mini: NES een ietwat andere functie. Normaliter reset je de game met deze toets, maar bij deze uitgave is dat niet direct het geval. Toch is deze knop noodzakelijk voor het gebruikersgemak. Met de reset keer je namelijk terug naar het hoofdmenu waar je nieuwe games opstart en je voortgang kunt opslaan. Dat laatste is overigens volledig optioneel. Echte NES-games speel je natuurlijk in één ruk uit, maar de verwende gamers onder ons kunnen nu dus ook de tijd nemen. Het is jammer dat je niet via de controller terug naar het hoofdmenu kunt, maar Nintendo-fans zien al direct dat de ingang voor de controller hetzelfde is als die voor de Wii en de Wii U. Het is dus mogelijk om Pro-controllers aan te sluiten en dat lost direct het resetprobleem op. De Home-knop fungeert dan namelijk als reset.

Ik ben helemaal verliefd op mijn Nintendo Classic Mini: NES, maar er is wel één ding waar ik me mateloos aan irriteer. Waarom zijn die draden van de controller zo verdomde kort?! Daarbij zijn de bijgeleverde HDMI en micro USB (voornamelijk de laatstgenoemde) niet bijster lang. Hierdoor zit je dan weer wel zoals vroeger dicht op de televisie, maar come on Nintendo, die snoeren hadden best wat langer gemogen. Gelukkig zijn er een aantal fabrikanten die oplossingen bieden in de vorm van langere kabels, draadloze controllers en extenders. Ikzelf maak gebruik van een langere USB aangezien ik de Reset-knop aardig vaak gebruik, maar de draadloze controllers zien er ook wel fraai uit.

Net zoals vroegah

Nintendo weet met de Nintendo Classic Mini: NES goed in te spelen op de nostalgische gevoelens. Het apparaat oogt net zoals het origineel (alleen wat minder geel dan) en de games die er op staan zijn daadwerkelijk de pareltjes van weleer. De klep waar je normaliter de cartridges instopt, is echter niet open te krijgen. Afgezien daarvan oogt en voelt de Nintendo Classic Mini: NES heerlijk aan en is het een mooi apparaatje voor in de gamingkast.

In totaal staan er dus dertig games op. Ik kan de hele lijst wel doornemen, maar ik denk dat dat weinig zin heeft. De meest uitspringende titels, althans voor mij dan, zijn onder andere: The Legend of Zelda, Punch Out, Double Dragon, Metroid, Castlevania en natuurlijk de Super Mario Bros.-delen. Ook is het leuk dat je de beeldratio kunt
wijzigen. Standaard staat de ratio op 4:3, maar je kunt ook de ratio van het origineel instellen. Daarbij is het ook mogelijk om de ouderwetse scanlines kunstmatig op te wekken. Zo voelt het net alsof je nog op een oude beeldbuis aan het gamen bent.

Eindoordeel

Hij is klein, hij is fijn en hij is vooral erg old-school. De Nintendo Classic Mini: NES is in huize Wijnberg momenteel het leukste hebbedingetje, maar dat is vooral omdat ik van de oude stempel ben. Voor zestig euro krijg je voldoende waar voor je geld, maar het is jammer dat dit het totale pakketje is. Daarbij komt de hardware niet zonder problemen. Zo zijn de snoeren erg kort en moet je er waarschijnlijk meer geld in stoppen voor bijvoorbeeld andere bekabeling. Toch is dit ding gewoon onwijs cool. Het kleine formaat en de games die er op staan zijn geweldig en het is een leuke manier om de nieuwe generatie kennis te laten maken met de klassiekers. Mocht je er een kunnen bemachtigen, dan raad ik hem zeker aan. Al is het alleen al omdat de Nintendo Classic Mini: NES onwijs cool in de kast staat.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer