Tech: Razer Blackshark V2 - Erg aangenaam

Geplaatst: 15 september 2020 17:00

Audio, het blijft een dingetje. Zeker wanneer games sterk afhankelijk van omgevingsgeluid zijn. Denk hierbij aan online shooters waarin het cruciaal is om te horen waar bepaalde voetstappen vandaan komen. Voor ieder type game is er wel een type koptelefoon en ik switch dan ook vaak naar een headphone die op dat moment mijn voorkeur trekt. Niet alleen door de kwaliteit van het geluid, maar ook voor het draagcomfort. Ik heb namelijk zat dure koptelefoons die perfect geluid je slakkenhuisjes inpompen, maar eigenlijk helemaal niet zo lekker zitten. Razer weet de guldenmiddenweg te vinden met de Razer Blackshark V2. Een betaalbare koptelefoon die niet alleen uitstekend geluid produceert, maar ook nog eens heerlijk zit.

onbekend

Totaal niet op z’n Razers

Razer staat bekend om zijn schreeuwerige designs. Iedereen kent wel zo’n type in zijn omgeving die alles uitgerust heeft met neon, LED’s en schreeuwerige designs. Ik ben er op momenten ook niet vies van, maar toch geef ik de voorkeur aan producten die net wat rustiger voor het oog zijn. Ik was dan ook met stomheid geslagen toen ik de Razer Blackshark V2 uit de verpakking trok. De koptelefoon zit verpakt in een mooie stoffen travelbag die enkel is voorzien van een groen aantrekkoordje. Bij het verwijderen van de zak had ik een strakke koptelefoon in mijn handen die vrijwel volledig zwart is. Her en der is er een neongroen accent te bekennen, maar het design is opvallend rustig. Totaal niet á la Razer dus!

De koptelefoon is voorzien van een 3,5mm jack die ingeplugd kan woorden op een THX Spatial Audio chip. Deze THX Spatial Audio is niet verplicht om te gebruiken en komt voornamelijk op de pc het beste tot zijn recht. De koptelefoon zelf is voorzien van een cardioïde boom mic die middels een 3,5mm plugje in de rechteroorschelp gestoken kan worden. Verder is de rechteroorschelp uitgerust met 50mm drivers, een draaiknop voor het volume en een klein knopje om de mic – indien deze is ingeplugd – te muten. De headset is gemaakt van matzwart plastic en beschikt over memory foam oorkussens. De demping van deze oorkussen is uitstekend te noemen en daarbij ademen ze ook nog eens goed door. In tegenstelling tot de Razer Kraken krijg ik van de Blackshark V2 geen warme oren. Je kunt deze headset dan ook rustig uren achtereen gebruiken zonder oververhit te raken.

onbekend

Pro’s en cons

Wat betreft de prijs/kwaliteitsverhouding is de Razer Blackshark V2 een absolute topper. De koptelefoon kent een adviesprijs van 109 euro en dat is deze ook absoluut waard. De audio is rijk – met of zonder THX – en het dragen van de koptelefoon is zeer comfortabel. Hoewel de Blackshark niet bijzonder stevig aanvoelt dankzij de wat fragiele behuizing, heb ik er tot op heden nog geen problemen mee gehad wanneer deze een stootje te verduren kreeg. Daarnaast is de Blackshark ook nog eens erg licht en zijn de oorschelpen aardig te verstellen zodat de headset ook comfortabel zit op de wat grotere hoofden.

Toch zou ik de Blackshark V2 niet perfect willen noemen. Er zijn namelijk nog wel wat kanttekeningen te plaatsen bij de microfoon en het gebruik van de THX Spatial Audio. Ten eerste is de cardioïde microfoon niet helemaal mijn ding. Ik ben minder goed verstaanbaar bij het gebruik van deze headset en dat komt voornamelijk omdat de audio slechts vanuit één kant wordt opgevangen. Het probleem is echter dat je de mic kunt draaien en dat deze voorzien is van een plopkap waardoor je de ingang niet ziet. Daarnaast klinkt de bass in mijn stem voor de mensen aan de andere kant van de lijn een beetje blikkerig. De eerder benoemde THX Spatial Audio is middels verloopje via een USB te connecten. Deze feature maakt het mogelijk om net wat meer instellingen te wijzigen en bepaalde profiles in te laden die ingericht zijn op een bepaald type game. Een grappige feature, maar in de praktijk zal je deze verdomd weinig gebruiken.

onbekend

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Als het gaat om de prijs/kwaliteitsverhouding scoort de Razer Blackshark V2 erg hoog. Het geluid dat de headset produceert is erg goed en de koptelefoon zit bijzonder comfortabel. De memory foam is erg zacht en drukt niet al te hard op de oren. Ondanks het comfort van de zachte oorkussens laten deze weinig geluid door waardoor noice cancelling niet eens nodig is. Wel moet gezegd worden dat de microfoon ietwat ondermaats is. Je bent prima verstaanbaar, maar qua gebruikersgemak is deze suboptimaal en ook wat betreft het oppikken van de bass laat de mic te wensen over. Voor huis-, tuin- en keukengebruik is dit echter een prima headset. Het subtiele design zorgt ervoor dat je niet vreemd wordt aangekeken tijdens belangrijke meetings en dat is ook weleens fijn voor de verandering.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord