Tech: Razer Blackwidow V3 Pro - Touch the rainbow

Geplaatst:

Terwijl we onze computers volpompen met de duurste hardware en meest extravagante RGB-verlichting, is veelal de externe hardware het onder geschoven kindje. Zonde, want juist de apparatuur die niet in je computer zit kan lichamelijke ongemakken voorkomen en een voordeel geven wat betreft gaming skills. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goed toetsenbord, een perfecte muis of een comfortabele stoel, essentiële items als je van lange speelsessies geniet. Nu ben ik al een flinke tijd aan de slag met de Razer Blackwidow V3 Pro. Een redelijk prijzig toetsenbord met alle toeters en bellen. Een flink prijskaartje staat echter lang niet altijd garant voor kwaliteit die je daarbij verwacht. Weet de Razer Blackwidow V3 Pro het prijskaartje van 249 euro te rechtvaardigen?

Een echte eyecatcher

Iets dat direct opvalt bij het uitpakken van de gestroomlijnde verpakking is dat de Razer Blackwidow V3 Pro een vrij strak uiterlijk kent. De Blackwidow is een full-size toetsenbord met hoekige randen en een robuust uiterlijk. Het toetsenbord wordt geleverd met een lange, gevlochten USB Type-A naar USB Type-C kabel. Deze dient voornamelijk voor het opladen of manueel connecten van het toetsenbord. Aan de linkerzijde is een switch te vinden waarmee je de hardware kunt verbinden met een 2.4 GHz- of bluetooth verbinding. Aan de onderzijde van de Blackwidow V3 Pro zit een eenvoudig los te halen klepje waar de bluetooth dongle in verscholen zit. Daarnaast zit in de verpakking ook nog een met pluche gevulde faux lederen polsondersteuning ter bevordering van de ergonomische kwaliteit. Een erg fijne toevoeging, want naast een extra kwaliteitsslag, voelt de polsondersteuning bijzonder fijn aan. Deze polsondersteuning is echter niet monteerbaar op het toetsenbord en dient er dus los voor geplaatst te worden. Op zich geen ramp, aangezien je hierdoor kunt spelen met de afstand en de hoek. Daarnaast is de polsondersteuning voorzien van rubbertjes aan de onderzijde voor de grip.

Het toetsenbord zelf is een mengelmoes van een kunststof basis en een aluminium (gebogen) topplaat die tot de voorzijde van het toetsenbord loopt. Vooral die topplaat geeft het gevoel dat je te maken hebt met een kwalitatief toetsenbord dat echt wel stootje kan hebben. Daarnaast kent het toetsenbord een zwevend uiterlijk. Dat wil zeggen dat de toetsen als het ware in het luchtledige lijken te hangen en niet verzonken in het frame liggen. Dit zorgt niet alleen voor een mooi design, maar zorgt er ook voor dat het toetsenbord eenvoudig schoon is te houden, de toetsen liggen immers niet in de basis, maar zweven erboven. Aan de onderzijde zitten ook nog twee pootjes om de hoek van de Blackwidow te verstellen. Deze pootjes kennen twee standen; zes en negen graden.

Heerlijke herrie

Mechanische toetsenborden waren nog niet zo lang geleden enkel met bedrading beschikbaar. Dit had voornamelijk te maken met de inputlag die ervoor zorgde dat dit een belemmering in de competitieve markt was. De technologie heeft echter flinke sprongen gemaakt in de afgelopen paar jaar en daardoor kunnen we nu dus genieten van een volledig draadloos, doch mechanisch, toetsenbord. De Blackwidow V3 Pro komt in twee varianten. Het verschil zit voornamelijk in de switches, want deze zijn beschikbaar in Razer Green- en Gele switches. Wij testen vandaag de Razer Green-variant waarbij je gewicht dient uit te oefenen om je input te bevestigen. Dat wil zeggen dat je na 1,9 mm een klein beetje weerstand voelt. Druk je door, dan hoor je een luide klik ter bevestiging van de input. Deze “Tactile en Clicky switches” voelen fijn aan, maar je moet zeker wel tegen een beetje geluid kunnen. De Gele-switches zijn gedempt waardoor je vrijwel geen feedback van de input krijgt. Dat is dus in de praktijk een stillere variant van ditzelfde toetsenbord. Het is vooral aan de eindgebruiker wat deze lekker vindt.

Op bovenstaande switches zijn Doubleshot ABS-keycaps geplaatst. Deze keys blijven lekker zitten en kennen weinig tot geen speling. Dit draagt bij aan het solide uiterlijk en de degelijke bouw van het toetsenbord zelf. Naast de draadloze toevoeging kent de Pro-versie van de Blackwidow nog een leuk voordeel. De mediaknoppen zijn namelijk volledig herzien. Dit full-size toetsenbord bevat namelijk vlak boven het numpad een sectie met mediaknoppen. De standaardversie kent een nogal onhandig en tegendraads scrollwiel, de pro-versie beschikt over een (van RGB voorziene) draaiknop die middels de beschikbare Synapse software is te mappen aan een bepaalde functionaliteit. Aan de linkerzijde van deze draaiknop zijn daarnaast drie mediaknoppen geplaatst voor het bedienen van video en muziek.

Strak zwart of een wonderlijke regenboog

Het meest opvallende van een dergelijk toetsenbord blijft toch de RGB-verlichting die in iedere toets (plus logo en mediatoetsen) zit verwerkt. Met de Synapse software van Razer zijn niet alleen buttons te mappen, maar is ook de kleurinstelling in te delen. Zo is de verlichting te dimmen, te timen of volledig naar eigen wens in te stellen. Middels de Chroma-functionaliteit is het ook mogelijk om custom profielen voor bepaalde games in te laden. Zo sluit de verlichting bijvoorbeeld naadloos aan op het kleurgebruik in beeld of worden bepaalde keys uitgelicht voor een beter overzicht.

Met het aanzetten van de verlichting moet je echter wel in je achterhoofd houden dat de batterijduur aanzienlijk ingekort wordt. Wanneer de verlichting uit staat, gaat de Blackwidow V3 Pro zo’n tweehonderd uur mee op een volle lading. Zet je de verlichting vol aan (helderheid maximaal) dan moet je denken aan ongeveer tien tot vijftien uur voordat de lader er weer in moet. Dat is nogal een verschil wat betreft accuduur. Wil je dus dat je flink door kan spelen op een volle accu, dan moet je toch echt de verlichting uitzetten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het kabeltje er gewoon in te laten, maar dat gaat uiteraard het hele draadloze aspect voorbij.

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Is de Razer Blackwidow V3 Pro het prijskaartje van 249 euro waard? Ja, ik moet zeggen dat dit toetsenbord eigenlijk helemaal niet tegenvalt. De behuizing voelt solide aan en geeft je echt het idee dat je met een premium product te maken hebt. De clicky switches maken lekker veel geluid en de ABS keycaps bevatten vrijwel geen speling. De polssteun heeft een mooie stap wat betreft kwaliteit gemaakt en is fijn om te gebruiken. Het is jammer dat je deze gewoon voor het toetsenbord moet leggen in plaats van dat hier een systeem voor gemaakt is, maar dat mag de pret niet drukken. De Synapse software brengt veel functionaliteiten met zich mee waar de Blackwidow V3 Pro lekker veel gebruik van maakt. De grote tegenvaller komt in de vorm van de accu. Deze gaat namelijk niet bijzonder lang mee met tweehonderd uur in minimale setting en hooguit twintig uur wanneer je de speciale functionaliteiten van de Blackwidow gebruikt. Gelukkig is er met de computer altijd een lader in de buurt, maar dat had wel iets beter mogen zijn. Toch werkt de Razer Blackwidow V3 Pro uitstekend in de praktijk en staat hij ook absoluut niet verkeerd op mijn bureau.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord