Tech: Razer Kraken Tournament Edition

Geplaatst:

“Release the Kraken!”, moet Razer hebben gedacht. De hardware producent heeft namelijk inmiddels een flinke line-up aan Kraken-producten. Eerder waagde ik mij al aan de Razer Kraken Pro V2, maar nu mocht ik van start met diens broertje; de Razer Kraken Tournament Edition. Een headset die weinig anders is dan de eerdergenoemde V2. Toch zijn er wat dingen die de headset wel degelijk doet variëren van de anderen in de line-up. De Tournament Edition richt zijn pijlen op competitieve eSporters die zich voornamelijk bezighouden met shooters zoals Apex Legends, Overwatch en Battlefield V. Ik ben inmiddels wel een fanatieke Apex Legends-speler te noemen en nam deze Tournament Edition dan ook maar al te graag onder de loep.

Meer poespas dan de V2

Ik mijn eerdere review over de Razer Kraken Pro V2, was ik erg te spreken over de simpliciteit van de headset. Geen rare fratsen, gewoon een 3,5 mm jack, een scrollwieltje voor het geluid en een muteknop voor de microfoon. In vrijwel alle opzichten komt de Tournament Edition overeen met de V2. Sterker nog, als je de twee headsets in dezelfde kleur zou hebben, zou het zomaar kunnen zijn dat je ze meteen door elkaar haalt. Qua uiterlijk komt het tweetal namelijk één-op-één overeen met elkaar. Het enige verschil is de cooling gel die in de oorkussens verwerkt zit. Hierdoor blijven je oortjes toch wel een goede twintig minuutjes fris en fruitig. Eenmaal opgewarmd is er absoluut geen verschil meer te ontdekken.

Het verschil tussen de twee headsets zit hem dan ook voornamelijk in de meegeleverde USB-versterker. De Tournament Edition bevat namelijk geen verlengkabel, maar komt gepaard met een soort opzetstukje. Dit opzetstukje komt in de vorm van een klein kastje die de headset net wat meer kracht en mogelijkheden geeft. Dit kastje is voorzien van een bass toggle, THX Spatial Sound en een chat mixer. De Bass Toggle zorgt ervoor dat je in staat bent om de bass naar eigen wens aan te passen. De andere zijde van het kastje bevat wat meer interessante opties. Zo is het mogelijk om controle te krijgen over de verdeling van het geluid. Zo kan je wat meer prioriteit geven aan de chat ten overstaan van de game audio of juist het tegenovergestelde. Tevens geeft dit verlengstuk de mogelijkheid om het geluid te verbeteren middels de THX Spatial Audio en krijg je beschikking tot vorm van noise canceling. Op de voorzijde van de versterker zit een mute-knop voor de microfoon en een volumeregelaar om de audio harder of zachter te zetten.

Doet zijn werk, maar kan beter

Als je mijn uitgebreide mening omtrent de prestaties van de headset zelf wil lezen, adviseer ik je om mijn review van de Razer Kraken Pro V2 door te nemen. Over het algemeen komt het erop neer dat het een prima headset voor de prijsklasse onder de honderd euro is. Veel aandacht ga ik daar dan niet aan besteden. Het gaat met de Tournament Edition namelijk voornamelijk om het eerdergenoemde kastje. Helaas is dat kastje het punt waarbij Razer de bal een klein beetje laat stuiteren, maar niet compleet laat vallen.

Het design van het kastje is namelijk niet geheel logisch. De headset zelf bevat zoals eerder vermeld een manier om de mic te muten en de audio harder of zachter te zetten. Het scrollwieltje is helaas nog aanwezig, maar verder zijn er weinig op- of aanmerkingen. Het kastje zelf bevat echter ook een manier om de audio te regelen. Deze werkt niet samen met die van de headset en je dient dus eigenlijk op meerdere manieren je audio te regelen. Daarbij is de bass toggle ook verwarrend. Soms zit je je een ongeluk te tikken zonder verschil te horen. Precies, er zit geen indicatie in van wanneer je je minimum of maximum hebt bereikt. Het kastje zelf sluit je aan middels een USB-connectie. De 3,5 mm jack dien je weer in dat kastje te prikken. Het voelt allemaal een beetje onnatuurlijk en verwarrend aan. Daarbij ben ik zelfs van mening dat de THX Spatial Audio in een aantal gevallen de audio balans sterk verstoord. Geluiden in je directe omgeving zijn veelal kraakhelder, maar het lijkt haast of de geluiden in de verte juist slechter klonken. Ik zal je dan ook eerlijk zeggen dat ik het gros van de tijd zonder de versterker heb gespeeld. Juist, eigenlijk heb ik gewoon een Razer Kraken Pro V2 gespeeld.

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Als je een degelijke headset onder de honderd euro zoekt, dan zijn de headsets van Razer wellicht een goede optie. Ikzelf ben tevreden met de prestaties van mijn Razer Kraken Pro V2. Echter gaat deze review over de Razer Kraken Tournament Edition. Helaas ben ik daar wat minder over te spreken. In essentie is het dezelfde headset (met vergelijkbare prestaties), dat is dus een mooi pluspunt. Helaas draagt de toevoeging van de USB-versterker weinig goeds bij. De verwarrende designkeuze draagt niet bij aan het gebruikersgemak en soms leek de audio er zelfs minder goed van te worden. De headset blijft vooralsnog goed voor een lekker potje Apex Legends of Overwatch, maar dat is de Razer Kraken Pro V2 ook. Mijn keuze zou dan ook stiekem uitgaan naar die variant in de Kraken-serie.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord