Tech: ROCCAT SYN Buds Air - Kwaliteit met obstakels

Draadloze oortjes zijn niet snel een eerste keus voor gamers. Vaak gaan we toch liever voor de headset, zoals de Turtle Beach Stealth 600 Gen2 MAX die Anita pas geleden onder de loep heeft genomen. Maar deze oortjes, de ROCCAT SYN Buds Air, zijn toch gemaakt voor gamers. Gamers on the go, om precies te zijn. Deze soort gamer is misschien niet veel voorkomend, maar je kunt de oortjes natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruiken. Met dat idee heb ik deze oortjes dus overal mee naartoe genomen om ze eens goed te testen. Van de fiets tot in de trein en gewoon lekker thuis met de Switch. Nu rest de vraag: kunnen deze oortjes de test doorstaan?

Het eerste gebruik

Ik zal eerlijk zijn, ik ben niet de meest tech-savy persoon ter wereld. Maar de meeste dingen gaan me wel aardig af. Toch had ik best wat problemen met het verbinden van de oortjes aan mijn telefoon. Zo had ik in eerste instantie beide oortjes los verbonden. Een leuke feature, maar niet echt wat ik wilde. Na wat proberen en opnieuw koppelen kreeg ik beide oortjes aan mijn telefoon verbonden. Maar toen was er nog het probleem van de app. Zoals bij vele draadloze apparaten is namelijk een app voor deze oortjes. Je kunt alleen niet met de app verbinden als de oortjes niet in de houder zitten. Op zich kun je de oortjes ook zonder de app prima gebruiken, maar het is toch jammer dat deze stap zo moeilijk is. In de app kun je onder andere zien hoeveel batterij de oortjes nog hebben en kun je zien hoe je de oortjes moet bedienen. Deze bediening spreekt aardig voor zich, al vind ik het bijzonder dat je drie keer moet tikken en dan medium lang moet vasthouden om de game modus te activeren. Het voelt net een beetje te ingewikkeld. Nu is het touchpad van de oortjes sowieso al erg gevoelig. Ook als ik per ongeluk langs de oortjes ging, om bijvoorbeeld mijn haar achter mijn oren te doen, zette ik soms de muziek op pauze. En ik heb het niet voor elkaar gekregen om naar het volgende nummer te skippen.

onbekend

Kwaliteit is alles

Het belangrijkste bij oortjes als deze is natuurlijk de geluidskwaliteit. En in het geval van gaming is ook de microfoon niet onbelangrijk. Ik vind het erg lastig om over de geluidskwaliteit een goed oordeel te geven. Het ene moment was deze namelijk prima, bijvoorbeeld toen ik een rondje ging fietsen of thuis naar een boek aan het luisteren was. Op andere momenten zat er een gekke ruis in, waardoor het luisteren naar muziek bijna onprettig werd. Dit merkte ik vooral toen ik in de trein zat. Ook heb ik een meerdere keren haperingen ervaren die een beetje uit het niets kwamen, zelfs toen ik gewoon thuis zat met mijn telefoon dicht in de buurt. De kwaliteit is in die zin dus erg afhankelijk van je omgeving. Ook als de batterij wat leeg begint te raken, komen de haperingen wat vaker voor. Dit is erg jammer, want verder is de audio wel gewoon goed. Als het gaat om de microfoon kwaliteit valt er weinig te klagen. Zelfs als je wat verder van je apparaat weg bent, blijft de kwaliteit gelijk. Je bent goed te verstaan en zal zeker geen problemen hebben met het communiceren met je teamgenoten of het babbelen met vrienden.

onbekend

Gamen met de oortjes

Ik ben niet iemand die veel mobiele games speelt, maar voor deze review heb ik een uitzondering gemaakt. Zoals ik al zei, kun je de game modus op de oortjes door aanraking activeren, maar gelukkig kan het ook via de app. De modus zorgt voor low latency. Dit is natuurlijk vooral voor shooters erg handig, maar voor de games die ik speel wat minder. Maar de modus werkt wel prettig en de geluidskwaliteit lijdt hier niet onder. Je kunt de oortjes ook met je Switch verbinden, al moet je daarvoor wel een firmware-update doen. De batterij staat je wel toe om onderweg te gamen. Deze oortjes hebben namelijk een batterijduur van twintig uur, waarvan vijf uur in de oortjes zelf zit. Vervolgens kun je de oortjes in de case nog eens vijftien uur opladen. Hier kun je best aardig mee vooruit en het zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken over de batterij van je oortjes als je de hele dag onderweg bent. Daarnaast zijn de oortjes erg comfortabel en heb je de optie verschillende dopjes te gebruiken om ze helemaal naar jouw wensen aan te passen.

onbekend

Eindoordeel van Evelien de Geus

Ik heb lang getwijfeld of draadloze oortjes iets voor mij zijn. En hoewel de ROCCAT SYN Buds Air mij wat dat betreft over de streep hebben getrokken, weet ik ook vrij zeker dat ik op zoek ga naar een alternatief. Deze oortjes zijn voor mij het gewoon net niet. Voor de 130 euro die je voor deze oortjes neer moet leggen, had ik net iets meer verwacht. Hoewel ze erg comfortabel zijn en zeker een goede microfoon hebben, wegen de problemen met de audio voor mij te zwaar om erg positief over deze oortjes te zijn. De geluidskwaliteit op zich is prima, maar de haperingen en storingen in de audio zijn toch echt wel een probleem. Zeker als je deze oortjes echt voor gamen wilt gebruiken. Low latency op zich is erg leuk, maar dan moet de audio wel vloeiend zijn. Anders hoor je de vijanden zeker niet op tijd aankomen. Voor casual gamen zijn deze oortjes dan nog het meest geschikt, tenzij je in Animal Crossing een tarantula tegen het lijf loopt natuurlijk.

Over auteur Evelien de Geus

Evelien de Geus Als doorgewinterde editor kent Evelien alle shortcuts van edit software uit haar hoofd. Het is dan ook niet zo vreemd dat menig video die online komt op Gameliner, eerst onder handen is genomen door Evelien. Naast het editten van video's, neemt Evelien ook graag met enige regelmaat de controller ter hand. Veel gespeelde games zijn dan League of Legends, Minecraft en De Sims 4. Maar ook voor het opfleuren van haar Animal Crossing: New Horizon eiland draait Evelien haar hand niet om.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?