Tech: Trust 488 GXT Forze - Prijs of kwaliteit?

Geplaatst: 6 juli 2020 14:00
Aangepast: 6 juli 2020 14:04

Gamen is vandaag de dag niet minder dan normaal. Vrijwel iedereen doet het en de jeugd komt steeds eerder in contact met nieuwe games dankzij de vele free-to-play games die vandaag de dag beschikbaar zijn. Iedereen loopt altijd te mijmeren over de beeldkwaliteit die zo hoog mogelijk moet zijn, maar audio is veelal het overgeslagen kindje. Ja, een koptelefoon is nogal een investering voor een redelijk klein product. Maar vergis je niet, audio is bijna net zo belangrijk als een goede monitor. Nu tracht Trust in te spelen op budgetgamers die te kampen hebben met ondermaats geluid met diens 488 GXT Forze gaming headset. Dit is een robuuste koptelefoon voor een schappelijke prijs. Echter is goedkoop in veel gevallen duurkoop. Is dat ook het geval bij de Trust 488 GXT Forze?

Een koptelefoon voor een zacht prijsje

Het Nederlandse Trust stort zich steeds dieper in de gamingmarkt. Nu weer met een koptelefoon die je tegen een budgetprijs in je winkelmandje kunt mieteren. Maar wat krijg je nou terug voor die 40 ekkermannen die je af moet tikken? Simpel, wat je ontvangt is een doodeenvoudige koptelefoon met twee oorschelpen voorzien van relatief grote oorkussens waarin 50 mm drivers hangen. Verder is de koptelefoon voorzien van een 1,2 meter lange gevlochten bekabeling die is afgetopt met een 1,5 mm jack die zo in de PlayStation-controller is te pluggen. Aan die gevlochten bekabeling hangt een bedieningspaneel waarmee de microfoon is te muten en waarmee je de koptelefoon harder en zachter kunt zetten. Meer niet.

Dat het een budget koptelefoon is, is aan te voelen. Dat is niet per definitie slecht, maar waar je op euro’s aan het besparen bent, lever je in op kwaliteit. De koptelefoon is geheel van plastic gemaakt. Hierdoor is het gewicht laag ten overstaan van het formaat. De oorkussens zijn groot genoeg om het gehele oor te bedekken waardoor je weinig last hebt van knelling op de oren. Daarnaast sluiten de kussen goed aan op het hoofd waardoor geluid van buitenaf redelijk beperkt blijft. Daar staat echter tegenover dat ze totaal niet ademen. Hierdoor kan de Forze aanvoelen als een microsauna op de oren. Daarnaast is de afwerking niet helemaal je-van-het. Vooral het bedieningspaneel aan het draad is absurd groot en log. Dit kan zijn omdat je in de actie wellicht snel wil schakelen in het volume, maar dit is een gevalletje overkill.

prijs versus kwaliteit

Dan het belangrijkste. Hoe zit het met de audio die je hoort en zelf genereert? Daar kan ik vrij kort over zijn. Het doet wat het moet doen, maar niet meer dan dat. Ik ben inmiddels een beetje de budgetproducten ontgroeid en dat was ook direct te voelen bij het opzetten van de headset. De audio is niet te vergelijken met een koptelefoon die je voor bijvoorbeeld acht tientjes in huis haalt. Het geluid is veelal dof en kan op momenten erg blikkerig klinken. Zonde, want er zit volgens mij veel meer potentie in de 50 mm drivers die erin hangen. Daarnaast is er geen virtuele surround sound, waardoor je overgeleverd bent aan de ouderwetse stereo sound. Nu kan dit volstaan, maar met shooters is dit een absolute no-go. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om te horen waar de voetstappen in games zoals Apex Legends en Fortnite vandaan komen.

En de microfoon? Sja, ook die doet wat het moet doen. De mic is eenvoudig omhoog en omlaag te klappen, maar ook deze is gewoon eigenlijk wat te log. Daarnaast is de beugel van de mic net iets te stug waardoor de microfoon moeilijk op een goede positie te buigen is. En hoewel ik redelijk verstaanbaar ben voor mijn medespelers, krijg ik wel de opmerking dat het klinkt alsof ik in een kartonnen doos aan het praten ben. Nu zijn dit mensen waar ik vrijwel dagelijks mee speel, dus die horen het direct wanneer ik een andere headset gebruik. In dit geval is het echter overduidelijk hoorbaar.

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Hoewel bovenstaande meer neigt naar het negatieve, is de context erg belangrijk. Voor wie koop je de koptelefoon? Koop je de Forze voor jezelf of voor een ander, hoe fanatiek is degene voor wie je de koptelefoon koopt en hoe vaak gaat deze persoon de koptelefoon gebruiken? Is de GXT 488 GXT Forze je eerste koptelefoon en game je zo nu en dan, dan is veertig piek een kleine investering en haal je er nog enigszins meerwaarde uit. Game je echter fanatiek en kan je goed geluid waarderen, dan adviseer ik je toch om een prijsklasse hoger te zoeken. Ja, het is een grotere investering, maar op de lange duur haal je er simpelweg meer uit. Zoals ik al zei in de inleiding, audio is net zo belangrijk als video.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord