Review: Cuphead & The Delicious Last Course - Michelinster Xbox One

Geplaatst: 5 juli 2022 10:00

Ik beschouw Cuphead als één van de allerbeste indiegames die deze industrie kent. Ik heb ontzettend veel respect voor de gebroeders Moldenhauer. Zij namen een tweede hypotheek op hun woning, alleen maar om de game af te ronden. Maar wie had ooit gedacht, dat deze indiegame tegenwoordig een franchise genoemd kan worden. Merchandise, een vinyl uitgave van de soundtrack en zelfs een eigen Netflix-serie genaamd The Cuphead Show!. Dit artikel kun je dus ook beschouwen als een liefdesbrief. Vandaag schotel ik jullie de ultieme Cuphead-review voor. We gaan het hebben over wat Cuphead in zijn kern is en wat The Delicious Last Course toevoegt. Het wordt smullen geblazen, dus laten we snel aan tafel schuiven!

Don't deal with the Devil

Om goed te kunnen begrijpen wat The Delicious Last Course naar de game brengt, gaan we even kijken naar Cuphead zelf. Deze indiegame is ontzettend populair geworden door meerdere factoren. Cuphead is geanimeerd in een zeer specifieke stijl. Het doet denken aan de vroege jaren van Disney, toen Walt nog door zijn kasteel aan het ijsberen was. Uitdrukkingen zijn zeer overdreven en het lijkt net alsof niemand gewrichten in zijn of haar lijf heeft zitten. De personages lijken wel van elastiek gemaakt te zijn. Gepaard met het graan filter, de krakende audio en de geweldige big band soundtrack, is Cuphead in presentatie alleen al één van de meest bijzondere games in deze industrie.

Het is best grappig dat een game die zo'n schattige uitstraling heeft absoluut niet bang is om je kop eraf te rukken en daarna het gat gebruikt als pispot. Ja, Cuphead is flink pittig. Het is aan Cuphead en zijn broer Mugman de taak om voor de Duivel zielen te verzamelen. Je staat namelijk flink in het rood bij de beste vent. Die contracten krijg je niet zonder slag of stoot. Je vecht tegen eindbazen die vele malen sterker zijn dan de speler. Je krijgt maar weinig ademruimte en je moet ervoor zorgen dat je de patronen doorkrijgt. Je maakt gebruik van een groot arsenaal aan wapens, extra vaardigheden en parries om zo als winnaar uit de bus te stappen. Cuphead straft fouten genadeloos af en daagt je flink uit. Ze laten je progressiebalk zien. Hoeveel hits had je nog nodig om die boss te verslaan? Twee? Begin maar lekker opnieuw, kanjer. Er zijn weinig gevoelens beter, dan na al die afstraffing die specifieke eindbaas te verslaan. Nu nog een keertje, want ik wil een A-rank krijgen!

Dineren in een Michelinster restaurant

The Delicious Last Course bouwt voort op de nalatenschap van Cuphead. De nieuwe eindbazen in deze game behoren meteen tot mijn favorieten. Ze hebben nog meer moeite gestoken in de details van de animaties en het resultaat is wonderschoon. Ze verkennen ook nieuwe thema's en ideeën die we nog niet gezien hadden in de basegame. Van het Wilde Westen tot de Noordpool, deze eindbazen blazen je van je sokken af. Ze hebben de meest onverwachte fases en zijn een spektakel om te aanschouwen. De DLC-soundtrack, wederom gecomponeerd door Kristofer Maddigan, zit uitmuntend in elkaar. Bovenal zijn deze gevechten gewoon weer zo verdomd leuk om te spelen, leren en perfectioneren.

Maar er zijn niet alleen eindbazen aanwezig in deze uitbreiding. Het heeft een old school aanpak op het gebied van content. Je kunt op de nieuwe maps nieuwe muntjes verzamelen, zodat je de nieuwe wapens en charms kan aanschaffen. Je kunt deelnemen aan de King's Gauntlet. Versla al zijn onderlingen, maar je mag alleen parries gebruiken! Dit is een frisse wind en een ontzettend toffe uitdaging. Daarnaast zijn er geheime boss battles te ontdekken en kun je deelnemen aan een spookachtige detectivespeurtocht. Er is genoeg te doen op Ink Isle IV!

Cuphead The Delicious Last Course review Xbox One1

♪ Oh, Ms. Chalice just wants to be... ♪

Herken je Ms. Chalice nog? Het nobele spookje dat je redt in de main game? Ja, naast haar rol in de Netflix-serie heeft ze hier een grotere rol mogen ontvangen. Ze is namelijk het derde speelbare personage. Zij is als het ware Studio MDHR's antwoord op een 'easy mode'. Je gebruikt de cookie charm en wat krijg je ervoor terug? Vier levens, een dubbele sprong en een dash die automatisch een parry voor je uitvoert. Als kers op de taart krijg je ook nog eens een rol, waarmee je over de grond gaat en alle schade kan ontwijken. Ms Chalice is OP, maar dat is niet erg. Ze speelt ook een stuk anders, waardoor het ontzettend leuk is om oudere eindbazen opnieuw op te zoeken en ze totaal te vernietigen met de moves van deze pittige tante. Je ziet dat ze echt moeite gedaan hebben om haar uniek te maken. Zo heeft ze bijvoorbeeld ook een compleet andere moveset in de vliegtuiglevels en zijn haar ultimates heel anders dan die van Cuphead en Mugman.

Dat is niet alles wat deze uitbreiding te bieden heeft. Je kunt oudere content opnieuw bezoeken met nieuwe wapens. Ik ben erg verrast dat ze nog zo'n unieke spin hebben kunnen geven aan het nieuwe wapentuig. Het belangrijkste is dat ze gewoon uitstekend voelen om te gebruiken. Daarnaast zijn er nieuwe charms toegevoegd. Eentje daarvan is waarschijnlijk per direct één van de beste in de game. Bij elke eerste, derde en zesde succesvolle parry krijg je een leven erbij. Je kunt dus drie extra levens verzamelen, zonder het nadeel dat je minder schade doet, zoals bij de andere charms. Oh, ik ga me nog uren vermaken met de nieuwe combo's.

Cuphead The Delicious Last Course review Xbox One

Het toetje duurde vier jaar!

Het is best bizar om terug te kijken op de aankondiging van deze uitbreiding. In 2018 (!) kondigde Studio MDHR aan dat er DLC naar Cuphead zou komen. Vier jaar later zijn we nu gearriveerd en ik heb niet per se het gevoel dat The Delicious Last Course een hoofdgerecht is. Het voelt meer als een mierzoet toetje. We hebben hier echter wel heel lang op moeten wachten. De wachttijd tussen het hoofdgerecht en het dessert duurde zo lang, in de tussentijd is al het personeel vervangen en is de vestiging tegenwoordig een autodealer.

Wanneer je zo lang wacht op een uitbreiding is het moeilijk je verwachtingen correct bij te stellen. Nu moet ik zeggen dat The Delicious Last Course vrij kort is. Ja, er is genoeg te doen en de content is van kwalitatief geweldig niveau, maar het is niet een heel vol bord. Ik ben echter heel tevreden met deze deal. Ik heb van elke seconde genoten, zelfs toen de eindbaas mij voor een ruim halfuur het leven zuur maakte. Wat hierbij hielp, is het feit dat deze uitbreiding maar acht eurootjes kost. Voor de vergelijking, dat is dezelfde prijs die ik zou moeten betalen voor één nietig kostuumpje in Fall Guys. Het is ontzettend geruststellend om te zien dat sommige ontwikkelaars niet bezig zijn met je te besodemieteren. Acht euro voor deze content is niets minder dan de beste deal die je kunt sluiten. Je hebt de Duivel er niet eens bij nodig!

Cuphead The Delicious Last Course review 1Cuphead The Delicious Last Course review 1Cuphead The Delicious Last Course review 1

Het eindoordeel van Bram Noteboom

Cuphead had geen beter slotakkoord kunnen krijgen dan met The Delicious Last Course. De debuuttitel van Studio MDHR heeft zich laten gelden in gameland en zal voor altijd herinnerd worden als één van de meest unieke en buitengewone games die deze industrie te bieden heeft. The Delicious Last Course bouwt voort op wat Cuphead zo verdomd vermakelijk maakt. De nieuwe eindbazen schotelen je een pittige uitdaging voor met animatiewerk waar je u tegen zegt, terwijl de soundtrack je van je sokken blaast. De DLC zit vol met geheimen en het is een genot om ze allemaal te ontrafelen. Daarnaast kun je met de uitbreiding terugkeren naar de oude content met een nieuw sausje. Deze wondersaus bestaat uit Ms. Chalice als het derde speelbare personage, nieuwe wapens en verrassende vaardigheden. Het enige wat mij enigszins irriteert, op de honderden keren sterven na, is dat na vier jaar lang wachten, je redelijk snel door de content heen brandt. Maar ik kan daar niet te lang bij stilstaan, want alles wat in deze DLC zit, is gewoon van wereldklasse en dat voor maar acht euro. The Delicious Last Course is simpelweg smullen geblazen!

    Perfect
  • Uitzonderlijk geanimeerd
  • Vlammende pepers aan pittigheid
  • Ms. Chalice
  • Geheime extra content
  • Heerlijke big band soundtrack
  • Voor een prikkie op te pakken
  • Enigszins kort
Bram Noteboom Content Manager

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Cuphead

Series

-

Uitgever

Studio MDHR

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Releasedatum

29 september 2017

Ontwikkelaar

Studio MDHR

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord