Drie van die: Goede voornemens voor game-ontwikkelaars

Het is 2023! De aanvang van een nieuw jaar staat over zijn algemeenheid in het teken van drie dingen: de Nieuwjaarsduik, jezelf misselijk eten met de overgebleven oliebollen en natuurlijk het opstellen van goede voornemens. Met die goede voornemens proberen we in het nieuwe jaar onszelf toch weer een beetje te verbeteren. Zelfreflectie en continue verbetering zijn immers enorm belangrijk - niet alleen voor mensen, maar ook voor bedrijven. Toch zijn goede voornemens bij een bedrijf een zeldzame aangelegenheid, zeker in de game-industrie. Daarom helpen wij graag een handje. Beste game-ontwikkelaars, dit zijn een aantal goede voornemens die jullie kunnen opstellen voor dit nieuwe gamejaar.

Goede voornemens games

In 2023 plan ik mijn releasedata beter

De laatste jaren vinden twee verschijnselen in de game-industrie nét iets te vaak plaats: games worden keer op keer uitgesteld, of ze verschijnen juist te vroeg en in een onafgemaakte staat zonder uitstel in de winkelschappen. Beide verschijnselen zijn doorgaans het gevolg van slechte planning. Zoiets kan nadelige gevolgen hebben voor de mensen die de producten willen aanschaffen. In het geval van een game die steeds maar weer wordt uitgesteld, schept het denkwijzen over de game die misschien onjuist zijn, zoals: ‘’Als de game zo vaak wordt uitgesteld, is er waarschijnlijk iets goed mis mee.’’ Dit kan de uiteindelijke verkopen van de games beïnvloeden. Nog erger misschien: het leidt tot teleurgestelde fans. Vrije dagen worden onterecht ingezet en ouders zitten opgescheept met een huilend kind dat er zo op had gerekend om de game op de oorspronkelijke releasedatum te spelen. Het uitstel van Skull and Bones is op dit vlak een schoolvoorbeeld.

Anderzijds is het ook niet goed wanneer een game die eigenlijk nog niet helemaal geperfectioneerd is zonder uitstel in de winkelschappen verschijnt. Eind vorig jaar zagen we dit met Pokémon Scarlet en Violet: twee games die de Pokémon-serie naar grotere hoogten brachten, maar technisch zeer ondermaats waren. Door de game net even wat langer in de oven te doen, kon de game veel beter ontvangen worden door het gamende publiek. In 2023 zou een goed voornemen dus zijn om releasedata beter te plannen en zo teleurstelling te voorkomen. Schrijven jullie mee, ontwikkelaars?

new years resolutions games

Dit jaar vertonen ik en mijn collega’s geen grensoverschrijdend gedrag

2022 was het jaar van grensoverschrijdend gedrag. Er kwamen steeds meer verhalen naar boven over werknemers die te ver waren gegaan in hun rare gedrag – niet alleen in de televisiewereld, maar ook in de game-industrie. Het meest voor de hand liggende voorbeeld in de gamewereld was natuurlijk de controverse van Activision Blizzard. Er werden om de haverklap rechtszaken aangespannen tegen de gamegigant wegens grensoverschrijdend gedrag. Van het sturen van intieme foto’s tot seksuele intimidatie, het werd er absoluut niet beter op.

Dergelijke ongewenste praktijken staken steeds vaker de kop op, ook bij andere game-ontwikkelaars. Daarom hierbij een voorstel. Wat als we dit soort rare ongein dit jaar gewoon niet uithalen? Laten we in plaats daarvan respect voor elkaar hebben, elkaars grenzen accepteren en van onze collega’s afblijven. Je weet wel, van die levenslessen die ieder mens al in de kleuterklas aangeleerd krijgt. En voor het handhaven van dat soort basisregels is er ook absoluut geen Matthijs van Nieuwkerk-mentaliteit nodig van woedeaanvallen en publieke vernederingen, maar we kunnen ook rustig aangeven wat we ergens van vinden. Het mag dan wel geen kerst meer zijn, maar de kerstgedachte is iedere dag van het jaar relevant. Vrede op aarde.

Game voornemens 2023

In 2023 laat ik mijn nieuwe games niet in de steek

Tegenwoordig verschijnen er steeds meer nieuwe games die vanaf de dag dat ze worden uitgebracht een houdbaarheidsdatum hebben. Singeplayergames kennen dit probleem nauwelijks, maar afgelopen jaar zagen we meerdere online games in de digitale winkelschappen verschijnen met de houdbaarheid van een pak halfvolle melk. Zo werd vorig jaar aangekondigd dat de service voor Babylon’s Fall beëindigd wordt op 27 februari van dit jaar – nog geen jaar sinds de release in 2022. Ook kregen we laatst te horen dat de contentupdates van Chocobo GP stoppen, terwijl de game nog niet eens zijn eerste verjaardag heeft gevierd.

Een dergelijke stopzetting is natuurlijk een klap in het gezicht van de ontwikkelaar die vele kostbare uren in het maken van een game heeft gestopt. Maar ook de fans van het eerste uur die de volle mep voor de game hebben betaald, worden hiermee in de voet geschoten. Een consument heeft bepaalde verwachtingen van de continuïteit een game; zeker wanneer dit een live-servicegame betreft. Door de service vroegtijdig te beëindigen, worden die verwachtingen niet waargemaakt. Idealiter wil je als bedrijf juist altijd verwachtingen overtreffen. Daarom, beste ontwikkelaars, zou een mooi voornemen voor 2023 zijn om games niet in de steek te laten. Of beter nog: stop energie in het creëren van een werkend businessmodel en een kwalitatieve game, waardoor het als ontwikkelaar helemaal niet financieel aantrekkelijk is om de game al vroeg in de steek te laten.

Nieuwjaar goede voornemens games

Zo, beste game-ontwikkelaars, hopelijk hebben jullie meegelezen. Misschien kunnen jullie deze goede voornemens nog even SMART maken en direct implementeren in de organisatie. Zo maken we de game-industrie dit jaar met zijn allen een stukje mooier – niet alleen voor het gamende publiek, maar ook voor jullie zelf. Proost, en op 2023!

Over auteur Nils Hoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?