De Sims 4

  • Ontwikkelaar Maxis
  • Eerste releasedatum 4 september 2014
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One
  • Genre Simulatie
  • Gameliner score

Opinion: Free-to-play begin van het einde voor de Sims 4?

Het grote woord is eruit: de basisgame van De Sims 4 wordt gratis voor iedereen die deze game nog niet heeft gekocht. Het nieuws werd via Twitter aangekondigd op de pagina van De Sims, met een bijgaand artikel waarin een livestream werd aangekondigd. Tijdens deze stream zal meer gedeeld worden over de toekomst van de game. Hoewel het nieuws een beetje uit het niets kwam, is het op zich geen gekke ontwikkeling. Maar is het een goede ontwikkeling voor de game? En waarom doen ze het nu ineens? Komt die Sims 5 er dan toch eindelijk aan?

Opinion Sims 4 F2P 1

Kleine geschiedenisles

Laten we bij het begin beginnen. De Sims 4 is inmiddels al heel wat jaartjes uit. De basisgame kwam al meer dan acht jaar geleden uit op 2 september 2014. In die tijd zijn er twaalf uitbreidingspakketten, twaalf gamepacks, achttien accessoirepakketten en vijftien kits uitgebracht voor de game. Een hele lading aan content als je het zo op een rijtje zet. Daarnaast zijn er ook talloze updates geweest die nieuwe opties in het bouwen, nieuwe gameplay of nieuwe kleding toevoegde. Ook zijn er veel updates gedaan om de game mee te laten gaan met de huidige tijd. Zo is er onlangs een pronoun-update gedaan en kregen Simmers de optie om de seksuele oriëntatie van hun Sim te bepalen.

Voor de hoeveelheid liefde die De Sims ontvangt, is er ook genoeg kritiek te vinden. Zo is er vanaf het begin kritiek geweest op het feit dat de game geen open wereld heeft en dat je uit veel minder eigenschappen voor je Sim kunt kiezen in vergelijking met de Sims 3. Maar ook het feit dat de originele Sims 4 uitkwam met veel ontbrekende gameplay helpt niet. Zo werden zwembaden, spoken en kleuters pas op een later moment toegevoegd. En auto’s hebben we in De Sims 4 nog steeds niet en ik vrees dat daar geen verandering meer in gaat komen. De Sims 4 is dus bij lange na geen perfecte game, maar toch zijn er miljoenen die de game hebben aangeschaft en met veel plezier spelen.

Opinion Sims 4 F2P 2

Gratis voor iedereen

Er waren al wat geruchten, maar het team achter de Sims 4 maakte het nieuws officieel via Twitter bekend: de basisgame van De Sims 4 wordt gratis voor iedereen. De game was al regelmatig in de aanbieding en is zelfs al eerder gratis geweest. Maar nu wordt dat dus permanent. Persoonlijk vond ik het een onverwachte, maar geen gekke stap van EA. Zoals ik al zei, is De Sims 4 ondertussen acht jaar oud. Hoewel de game goed is bijgehouden met updates, merk je toch dat de game al wat jaartjes achter de rug heeft. Zeker als je kijkt naar wat er vandaag de dag mogelijk is in de game-industrie. Het feit dat er nog steeds twintig euro voor de game werd gevraagd, is dan best bizar. Zeker als je kijkt naar alle uitbreidingen die er inmiddels zijn.

Dit is iets wat hardcore Sims liefhebbers misschien niet willen horen. Maar als je alle pakketten voor de volle prijs hebt gekocht ben je toch iets meer dan duizend euro armer. Best veel voor een game als je het mij vraagt. Zeker als je je bedenkt dat veel van de elementen die in de uitbreidingspakketten zitten eigenlijk in de basisgame hadden moeten zitten of zijn opgesplitst over verschillende pakketten in vergelijking met vorige games. Zo had De Sims 3 simpelweg een uitbreidingspakket voor bovennatuurlijke wezens en kregen we in De Sims 4 weerwolven en vampieren los van elkaar. Dus zelfs als je de basisgame hebt, heb je eigenlijk nog vrij weinig. Veel spelers zullen daarom één of meerdere uitbreidingspakketten aanschaffen. Zelfs als de basisgame al langer gratis was, had EA nog zat geld verdiend met De Sims 4.

Opinion Sims 4 F2P 3

Waarom nu?

Toen ik het nieuws las, was mijn eerste vraag: waarom nu? Na acht jaar, waarom is de game nu ineens gratis. Het was voor mij logischer geweest als ze dit hadden gedaan op het zoveel jarig bestaan van de game, maar dat is al geweest dit jaar. Het is ook geen speciaal jaar, het was ook niet gek geweest als ze dit op het vijfjarig of tienjarig bestaan hadden gedaan. Ook zijn onlangs nog nieuwe kits aangekondigd voor de game, waarvan eentje nu gratis beschikbaar is voor iedereen die De Sims 4 al had gekocht. De meest recente updates voor de game waren ook zeker geen kleine en hadden elementen waar al lang om werd gevraagd door Simmers. Het voelt alsof De Sims 4 nog volop in ontwikkeling is. Toch begonnen er vlak na de aankondiging dat De Sims 4 gratis werd geruchten rond te zweven dat De Sims 5 binnenkort aangekondigd wordt, misschien zelfs al tijdens De Sims Summit waarin meer nieuws wordt gedeeld over de toekomst van de Sims.

Als het inderdaad zo is dat De Sims 5 komende maand wordt aangekondigd, bederft dat de ontwikkeling van De Sims 4 voor mij. Snap me niet verkeerd, ik ben erg benieuwd naar de Sims 5 en ik hoop dat ze alle feedback die ze hebben gekregen over de jaren meenemen en een game maken die fans willen zien. Erg optimistisch misschien, maar we mogen dromen toch? Maar het is voor De Sims 4 waarschijnlijk wel het begin van het einde. Zeker als de Sims 5 inderdaad alle verwachtingen waarmaakt. De Sims 2 en De Sims 3 worden nu nog veel gespeeld, omdat De Sims 4 zoveel gebreken heeft. Als De Sims 5 deze gebreken weet te herstellen, zal de Sims 4 langzaam steeds meer op de achtergrond verdwijnen. Als De Sims 5 inderdaad komende maand wordt aangekondigd, vind ik het wel jammer dat De Sims 4 nu pas free-to-play is gemaakt. Hoewel De Sims 5 volgens de geruchten nog wel even op zich laat wachten, is het toch teleurstellend dat EA alle mogelijke cent uit De Sims 4 wil trekken. Zeker als je je bedenkt hoeveel geld Simmers al hebben besteed aan de game.

Opinion Sims 4 F2P 4

Het is allemaal giswerk natuurlijk en het beste is om rustig af te wachten tot de Sim Summit om te horen wat er de komende tijd met De Sims gaat gebeuren. Ik verwacht niet dat we nog veel uitbreidingen zullen krijgen voor De Sims 4. Dit is in de afgelopen jaren toch al flink verminderd, met uitzondering van de grote hoeveelheid kits die verschijnen. Maar grote uitbreidingen zoals De Sims 4 Buitenleven of De Sims 4 Middelbare School zie ik niet meer gebeuren. We zullen het moeten doen met de content die we hebben en blijven rekenen op de modders van De Sims 4 om ons te blijven voorzien van nieuwe content.

Over auteur Evelien de Geus

Evelien de Geus Als doorgewinterde editor kent Evelien alle shortcuts van edit software uit haar hoofd. Het is dan ook niet zo vreemd dat menig video die online komt op Gameliner, eerst onder handen is genomen door Evelien. Naast het editten van video's, neemt Evelien ook graag met enige regelmaat de controller ter hand. Veel gespeelde games zijn dan League of Legends, Minecraft en De Sims 4. Maar ook voor het opfleuren van haar Animal Crossing: New Horizon eiland draait Evelien haar hand niet om.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?