Opinion: Het is goed dat Embracer Group Square Enix overneemt

Embrace, verb: accept. Embrace, verb: hold. Embrace, verb: include. Embrace, noun: the act of holding someone tightly with both arms to express love, liking, or sympathy, or when greeting or leaving someone. To embrace betekent dus omhelzen, omarmen, accepteren, of insluiten. Een Embracer is dus iets of iemand die dit doet. Laat Embracer Group nou dus ook een enorm toepasselijke naam zijn voor een bedrijf dat veel andere bedrijven in de laatste jaren heeft omarmd en ingesloten in haar organisatie. Ja, dit artikel gaat over de overname van verschillende Square Enix studio's door Lars Wingefors' Embracer Group.

Embracer Group overname Square Enix4

Geld te veel, of juist slim investeren?

Wat doe je als je driehonderd miljoen dollar op zak hebt? Je kunt daar een Hawaïaans eiland van kopen, of 334,588,235 frikandelbroodjes bij de Appie. Embracer Groups Lars Wingefors dacht daar toch anders over. Hij had blijkbaar geen behoefte aan een eigen tropisch eiland en al helemaal niet in een enorme portie vleesstaafjes in bladerdeeg. Waar de Zweedse miljardair meer trek in had, was het kopen van gamestudio's. Het kopen van gamestudio's lijkt Wingefors' grootste hobby te zijn, daar hij er inmiddels al meer dan honderd heeft verzameld. Zijn bedrijf, genaamd Embracer Group, heeft door de jaren heen ruim 120 studio's onder haar hoede en daarmee toegang tot ruim 850 IP's. Daar kun je natuurlijk heel veel kanten mee uit, heel veel geld mee verdienen en uiteindelijk heel veel frikandelbroodjes mee kopen.

Embracer Group, vrij vertaald, een groep die accepteert, insluit en omhelst, is dan ook een erg toepasselijke naam voor een bedrijf dat al zo veel studio's heeft ingesloten. Zelf games maken doet ze dan ook niet. Dat laat Embracer over aan studio's die dat beter kunnen. Zo heeft Embracer de ontwikkelaar van Metro overgenomen en bezit Embracer Group ook Gearbox Entertainment. Ook heeft het bedrijf, dat we voorheen kenden onder de naam THQ Nordic, Koch Media, Deep Silver, Coffee Stain en nog veel meer bedrijven overgenomen. Nu is naar buiten gebracht dat Embracer Group Square Enix wil overnemen voor de prijs van 334,588,235 frikandelbroodjes van de Appie.

Embracer Group overname Square Enix2

Presteren kun je leren

Wanneer je aan Square Enix denkt, denk je waarschijnlijk aan grote, populaire Japanse games, zoals de Final Fantasy-serie. Of denk je juist aan grote Westerse flops, zoals Marvel's Avengers, Outriders en Babylon's Fall? Wellicht denk je helemaal niet aan die games en denk je nu, wat is een Square Enix? Square Enix is dus een enorm Japans bedrijf dat ook een aantal Westerse studio's onder zich heeft. Hier vallen onder andere Crystal Dynamics, Eidos-Montreal en Square Enix Montreal onder. Laten deze drie studio's nou net door Embracer Group worden overgenomen. Wat heeft Lars Wingefors hiermee eigenlijk aan zijn gestaag groeiende collectie aan game-IP's weten toe te voegen? Hiermee krijgt Embracer Group onder andere de rechten over Tomb Raider, Deus Ex, Legacy of Kain, Thief en de mobiele game Hitman GO.

Nu zijn dit IP's die redelijk bekend zijn, maar die om een of andere reden toch zonder problemen door Square Enix worden afgestaan. We weten namelijk dat er een groot contrast is tussen de prestaties van Square Enix' Westerse studio's en haar studio's in het oosten. Wanneer we het hebben over Japanse franchises die door Square Enix worden uitgegeven, als we uitschieters als Balan Wonderworld en Babylon's Fall achterwege laten, kunnen we zien dat deze het overwegend goed doen. Kijk je echter naar de Westerse titels, heeft Square Enix toch meer moeite met het behalen van succes. Zo deed Outriders het echt niet goed en had ook Marvel's Avengers een niet al te beste start. Ook gaf Square Enix aan dat de Tomb Raider-franchise lang niet zoveel verkocht als eigenlijk gehoopt.

Embracer Group overname Square Enix1

Een frisse start

Dat Square Enix drie studio's en meerdere toch vrij bekende IP's voor een ogenschijnlijk lage prijs van de hand doet, kan alleen maar goed zijn voor deze IP's. Het Japanse Square Enix opereert namelijk op een andere manier dan Embracer Group dat doet. Square Enix wil al haar studio's het liefst zo veel mogelijk centraal beheren, daar waar Embracer Group de losse studio's het liefst zo veel mogelijk de vrijheid geeft om te doen en laten waar ze goed in zijn. Dit kan betekenen dat succesvolle IP's zoals Deus Ex, waar we al jaren niets meer van hebben gehoord, wellicht toch weer uitgebracht gaan worden. We hebben met de laatste twee Hitman-games al goed kunnen zien wat voor goeds een studio voort kan brengen wanneer ze zich losweekt van Square Enix. Dat betekent echter niet dat Square helemaal geen Westerse studio's meer onder zich heeft. Square Enix blijft nog enkele Westerse gameseries behouden.

Embracer Group overname Square Enix

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?