Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Remastered: Katamari Damacy Reroll

Geplaatst: 4 januari 2019 14:00
Aangepast: 3 februari 2024 13:01

Het is lang stil geweest rondom één van mijn favoriete franchises, maar het balletje is eindelijk weer aan het rollen. Katamari Damacy heeft bijna vijftien jaar na diens initiële release een heuse remake gekregen. Deze remake is niet voor de PlayStation en ook niet voor de Xbox. Nope, Katamari Damacy Reroll is verschenen voor de Nintendo Switch en pc. Jawel, we kunnen heerlijk on-the-go rollen met gigantische ballen. Is het cirkeltje echter rond of snap ik er de ballen van? Let’s find out!

onbekend

Ballen vast en rollen maar!

Katamari Damacy is waarschijnlijk een van de meest ludieke franchises die bekend is onder het grote publiek. We kruipen in de huid van de prins. Dit is echter niet zomaar een prins, maar de prins van de kosmos. Deze prins wordt echter niet bepaald als adel behandeld. Diens vader, The King of Cosmos, is namelijk een droplul van de bovenste plank. Met zijn rare fratsen verwoest hij alle hemellichamen en laat hij een astronomische ravage achter. De sterrenhemel is compleet leeg en het is aan de prins om dit op te lossen.

Goed, dat oplossen doen we dus door met een plakkerige bal over de wereld te rollen. Tijdens het rollen pik je steeds meer dingen op en jaag je een bepaald doel na. Wordt zo groot mogelijk, pik zoveel kokende dingen op, maak een ijskoude bal, vang zoveel mogelijk dieren, ga zo maar door. Die bal wordt uiteindelijk de lucht ingeschoten en moet een bepaalde planeet, ster, satelliet of sterrenbeeld voorstellen. Ieder level biedt een andere uitdaging en naarmate de game vordert, wordt de bal steeds groter van formaat. Dit alles wordt gedaan in een extreem kleurrijke omgeving met een heerlijk J-pop nummer op de achtergrond. Zo simpel kan het leven soms zijn.

onbekend

Remake of remaster?

Laten we gewoon meteen beginnen met hamvraag. Is dit een goede remaster? Nee, niet echt. Is dit een goede remake? Ja, eigenlijk wel. Er is verdomd weinig gekloot aan het originele werk dat in 2004 op de PlayStation 2 verscheen. De levels zijn hetzelfde, de royal presents zijn hetzelfde, de menu’s zijn hetzelfde en het verhaal is hetzelfde. Het is fijn om weer eens die klassieker te spelen, maar als je een compleet nieuwe game zoekt, dan kom je er bedrogen uit. Het is compleet dezelfde game in de zin van de gameplay, tot de muziek, tot het verhaal.

Daar komt echter nog wel een klein minpuntje bij kijken. Het is fantastisch om deze klassieker wederom te spelen. De Switch leent zich er goed voor en kan de game makkelijk hebben op zowel grafisch als technisch gebied. Het is echter jammer dat er zo weinig is gesleuteld aan de besturing, de collision detection en het menu. Soms raak je iets dat je bijvoorbeeld gewoon niet ziet achter die gigantische bal. Dan vliegen er weer dingen vanaf, kets je naar de andere kant van het level of blijf je simpelweg vastzitten. De menu’s zijn achterhaald en het savesysteem, waarbij je handmatig moet saven bij een huisje, is ook niet bepaald handig. Ook de besturing voelt in de handheld modus, direct aan de Switch geklikt, niet bijzonder goed. De kleine thumbsticks voelen wat onwennig aan, maar er moet gezegd worden dat het een stuk beter aanvoelt wanneer je de Joy Cons gewoon los in de handen hebt.

onbekend

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Katamari Damacy Reroll is een fantastische game voor iedereen die eens wat anders zoekt. Het is geen shooter, het is geen platformer en al zeker geen racinggame. Het is gewoon anders en dat is zeker welkom. De ludieke King of the Cosmos steelt wederom de show en de deuntjes op de achtergrond maken de game compleet. Het is geen bijzondere remaster, maar slechts een opgepoetste versie van de PlayStation 2-versie. Niet erg, maar het is niets nieuws onder de horizon. De prijs-kwaliteit-verhouding is overigens uitstekend. Twee tientjes tik ik met alle liefde af voor deze uitstekende game!

onbekend

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Katamari Damacy Reroll

Series

-

Uitgever

Bandai Namco

Reviewscore

-

Platforms

Nintendo Switch

Releasedatum

7 december 2018

Ontwikkelaar

-

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord