Tabletop: Escape Room Dagger of Time - Een virtueel avontuur

Soms is het lastig om een leuk uitje te vinden waar je met vrienden, familie of collega's naar toe kunt. Veelal kom je op dezelfde dingen uit, maar er zijn zeker toffe alternatieven. Wat te denken van een escape room? Als er iets goed is voor de teambuilding dan is het wel het oplossen van puzzels waarbij een goede samenwerking een must is. Enversed biedt deze ervaring en om te vieren dat de nieuwe escape room van Prince of Persia werd geopend mochten wij de proef op de som nemen en ons aan de Dagger of Time wagen. Celine, Huub en Eilish trokken richting Eindhoven om zich voor even te begeven in een virtuele wereld waarin het oplossen van puzzels noodzaak was.

onbekend

Celine keek haar virtuele ogen uit

Vorige week kregen Huub, Eilish en ik de kans om een escape room te doen in een vr-omgeving. Ik had al degelijk wat ervaring met escaperooms en vr-gaming, maar nog nooit de combinatie van die twee. Enversed VR Center biedt escape rooms aan van Ubisoft en wij mochten die van Prince of Persia uitproberen. Het was voor mij even zoeken naar de locatie die zich op een loodsterrein buiten het centrum van Eindhoven bevindt. Gelukkig stond Eilish daar al met haar rode haren, dus wist ik dat ik op de juiste plek zat. Eenmaal aangekomen bij de receptie werden we vriendelijk ontvangen en kregen we een drankje aangeboden. De gehele afdeling van Enversed heeft een verzorgde en moderne uitstraling en bestond voornamelijk uit verschillende open ruimtes met vr-installaties. Wij werden naar één van deze kamers gebracht, waar een jongeman ons uitleg gaf over het gebruik van de vr-brillen, joysticks en het spelen van de game. Ook werden er goede maatregelen genomen omtrent het coronavirus. Zo vond je overal handgels, oogmaskers voor de vr-brillen en ruim voldoende afstand in de vr-kamers. Toen wij er dan eindelijk klaar voor waren, deden we ieder een eigen vr-bril op. De bril zet je op je hoofd als een soort helm die je vast kunt draaien met een knop van achter. Aan de bril zit een koptelefoon bevestigd, zodat je elkaar als team kunt verstaan tijdens het spelen. De gehele bril zat vrij comfortabel en je kon elkaar goed verstaan. Daarnaast kreeg ieder van ons twee joysticks, waarmee je enerzijds kan teleporteren in de game en anderzijds objecten kan vastpakken. De game werd opgestart en we mochten onze personages en outfits uitkiezen. Helaas werkte de verbinding van mijn ene joystick niet, dus moest het programma opnieuw gestart worden. Vanwege een kleine vertraging is onze tutorial overgeslagen en kwamen we rechtstreeks in de game terecht.

Daar zagen we elkaar dan in het mysterieuze Prince of Persia-universum met drie dezelfde personages. Dat was wel even lachen, maar dan weten jullie ook waarom je op onze selfie drie keer hetzelfde personage ziet. Vervolgens zijn we meteen van start gegaan. De game begon met een shortcut waarbij Kaileena, Keizerin der Tijd, ons verwelkomde in de Fortress of Time. Kaileena gaf ons een Dagger of Time mee, waarmee we de Magi voor eens en altijd moesten stoppen van zijn kwade plannen. Om ons heen bevonden zich kastjes die je open kunt maken, objecten die je kunt breken en een puzzelsysteem. De samenwerking begon meteen al, want bepaalde objecten die jij nodig hebt kunnen zich in de ruimte van een ander bevinden. Na wat zoeken en overgooien van objecten hadden we onze eerste puzzel opgelost en werden we naar een andere ruimte gebracht. Elke nieuwe ruimte heeft weer andere puzzels, waarbij we goed moesten bespreken hoe we ons moesten positioneren om weer verder te kunnen gaan. Op sommige momenten moest je klimmen om naar de overkant te komen, waarbij er geen ondergrond aanwezig was. Dit voelde zo realistisch aan dat ik zelfs bang was om te vallen, maar dit is niet gebeurd gelukkig. In de loop van de game kom je ook andere wapens tegen naast de dolk; een zwaard en een hamer. Ieder van ons had uiteindelijk een eigen wapen, waarmee je unieke krachten hebt om de puzzels op te lossen. Zo kon je met de dolk de tijd terug- en vooruitspoelen, met het zwaard je omgeving veranderen en met de hamer specifieke kristallen kapotslaan. Na ongeveer twee uren puzzelen, klimmen en klauteren, hadden we dan eindelijk de kwade Magi verslagen van Prince of Persia. De gehele ervaring was zeer positief. De puzzels waren gevarieerd, samenwerking was een vereiste en de ervaring met vr maakte het allemaal vrij realistisch. Prince of Persia had overigens de hoogste moeilijkheidsgraad van de Ubisoft Escape Rooms.

onbekendFoto: Enversed©

Huub's virtuele kijk op de escape room

Prince of Persia is altijd al een van mijn favoriete game franchises geweest. Ik was daarom ook enorm enthousiast toen ik terug mocht naar deze franchise en wel op een heel bijzondere manier. Eilish, Celine en ik hebben namelijk onze puzzelskills op de proef gesteld tijdens de Prince of Persia VR Escape Room bij Enversed in Eindhoven! Een enorm mooie ervaring. Zelf ben ik erg fan van vr en van escape rooms dus dit stond mij op het lijf geschreven. De game speelt zich af in het fort van een duistere tovenaar en jij moet, samen met je vrienden, opzoek naar de bron van het kwaad om zo the Sands of Time te redden van de ondergang. De game maakt gebruik van leuke, interactieve puzzels die je niet alleen met je gezonde verstand kunt oplossen. Er komt naast denkwerk ook een hoop behendigheid bij kijken tijdens de vele klimpuzzels die je tijdens je avontuur tegenkomt. Wat ik zelf erg gaaf vond om te zien waren de items die we kregen. Zo kreeg een van ons daadwerkelijk The Dagger of Time (a pretty big deal voor een trouwe Sands of Time-fan) waarmee hij of zij bepaalde obstakels kon overwinnen door de tijd terug te draaien. Wel moet ik zeggen dat, ondanks dat we af en toe wel heel even vast stonden, ik de puzzels niet extreem uitdagend vond. Het had van mij wel iets moeilijker gemogen waarbij er iets meer van de spelers gevraagd werd.

Deze vr escape room vond plaats bij Enversed, die zelf (in samenwerking met Ubisoft) al vaker dit soort activiteiten hebben georganiseerd. Zo hebben zij meerdere vr-ervaringen en hebben zij ook de vr escape room van Assassin’s Creed Odyssey mogelijk gemaakt. Enversed bevindt zich op Strijp S, wat zowel per trein als met de auto goed te bereiken is. Ik ben zelf ook erg te spreken over het ontvangst door de mensen van Enversed. Alles werd duidelijk en helder uitgelegd zodat we snel aan de slag konden. Wel moet ik zeggen dat er wat opstartproblemen waren, waardoor we uiteindelijk niet de volledige ervaring meekregen door wat foutjes tijdens de tutorial. Uiteraard is dit niet per se een fout die bij hun ligt, aangezien vr wel vaker dit soort problemen met zich meebrengt. Al met al ben ik onwijs tevreden en raad ik dit iedereen aan die tijdens of buiten de coronasituatie zin heeft in een leuk uitje!

onbekendFoto: Enversed©

Eilish moest er even van bijkomen

Voor mij was dit de eerste keer dat ik een vr escape room heb gedaan. Of überhaupt iets met vr waarbij je meer moest doen dan gewoon zitten en kijken. Daarom was ik wel meteen onder de indruk van hoe echt de vr-game aanvoelde. Dat je alles op kan pakken en dat jouw karakter (bijna) al je bewegingen mee beweegt. Na ongeveer veertig minuten spelen merkte ik wel dat ik ineens erg duizelig werd. En een beetje misselijk. Het beeld was namelijk net niet helemaal scherp, waardoor mijn ogen er niet echt aan konden wennen. Ik heb achteraf toch echt nog wel een half uurtje bij moeten komen van de duizeligheid. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik dit soort dingen niet vaak doe en er dus niet gewend aan ben.

Wat ik echt heel gaaf vond aan The Dagger of Time is de samenwerking. We waren echt constant aan het overleggen en moesten ook echt wel alles samen doen. De puzzels in de game waren leuk. Ze waren niet te moeilijk maar ook zeker niet te makkelijk. Elk karakter had zijn eigen ‘wapen’ waarmee je constant een bijdrage leverde. In de game moet je vaak klimmen, soms ook over een afgrond heen. Dat vond ik erg goed gemaakt. Het voelde namelijk echt alsof je kon vallen en alsof je omhoog ging. Dat voelde tegelijkertijd super gaaf en mega verwarrend. Je kon elkaar door de microfoons in de vr-brillen goed verstaan, dus dat is super. Wat ik zelf minder handig vond was dat de bril erg afzakte bij mij, zelfs als ik hem op zijn strakst had zitten. En daardoor kreeg ik dan weer hoofdpijn. Maar misschien heb ik gewoon een raar hoofd, dat zou natuurlijk ook kunnen.

onbekendFoto: Enversed©

Het volbrengen van een escape room als die van Prince of Persia geeft ontzettend veel voldoening. Waarschijnlijk moeten we het de komende jaren nog aanhoren dat zij de escape room op tijd hebben weten te ontvluchten. Heb je zelf interesse om met vrienden, familie of collega's zo'n escape room te doen? Kijk dan even op de website van Enversed voor de actuele prijzen en mogelijkheden.

BRON Enversed

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?