Tabletop: Escape Room The Game 2 - Tomb Robbers review

Het afgelopen anderhalf jaar is de verkoop van bordspellen omhoog geschoten. Niet zo heel gek natuurlijk als je je bedenkt dat mensen vooral waren aangewezen op het vermaken van zichzelf. Gezellig bij elkaar komen voor een spelletjesavond is dan natuurlijk een prima uitkomst. Na een tijdje ben je misschien wel uitgekeken op het pimpampetten of rummikuppen en ben je op zoek naar iets meer spanning. Escape Room The Game 2 biedt dan een prima uitkomst. Met vier verschillende verhaallijnen ben je er wel even mee zoet. Als je je al uit al die escaperooms hebt gepuzzeld, dan kun je het spel ook nog uitbreiden met nieuwe escaperooms. Wij gingen aan de slag met zo'n uitbreiding; Escape Room The Game 2: Tomb Robbers.

onbekend

Puzzelpret aan de keukentafel

Omdat we bij Tomb Robbers te maken hebben met een uitbreiding is het allereerst dus nodig dat je al in het bezit bent van Escape Room The Game 2. Zonder dit basisspel kun je de uitbreiding namelijk niet spelen. Het basisspel bevat namelijk een aantal elementen die je nodig hebt om de puzzels te kunnen oplossen en bovendien bevat het basisspel de timer. Als je al bekend bent met Escape Room The Game 2, dan weet je dat elke escaperoom bestaat uit een aantal delen. Net als dat je in een fysieke escaperoom vaak van kamer naar kamer gaat, is dat bij de spelvariant dus eigenlijk ook zo. Het enige verschil is dat het bij het bordspel werkt met enveloppen. Je begint met de envelop met deel 1 erop en moet je een weg zien te puzzelen naar de volgende envelop. De Tomb Robbers uitbreiding bestaat uit drie enveloppen.

Ieder van deze enveloppen bevat een aantal puzzels. De timer voor de complete Escape Room duurt een uur. Je moet je dus binnen dat uur door de drie eveloppen zien te puzzelen. Dit betekent dat je dus zo'n twintig minuten per envelop hebt. In de beschrijving staat omschreven dat het de bedoeling is dat je deze enveloppen niet van te voren opent, logischerwijs omdat je anders al kan gaan puzzelen. Echter is dit direct al een dilemma binnen de Escape Room, want al het materiaal is gemaakt van karton en/of papier. Je moet dit vaak uit uitdrukken en dat kost soms best wel wat tijd. Als je al onder tijdsdruk staat en je dan ook nog heel veel elementen uit papier moet gaan drukken, dan is dat niet echt heel wenselijk. Het is dus raadzaam dit vooraf alvast te doen, zonder dat je al begint met puzzelen natuurlijk.

onbekend

Thematisch vormgegeven puzzels

Zoals de naam Tomb Robbers al enigszins doet vermoeden begeef je je met je team in een tombe. Opvallend is dat het thema goed door is gevoerd in alle puzzels en de vormgeving. Dat ziet er verder helemaal prima uit. Sommige onderdelen zijn wel wat fragiel, waardoor je voorzichtig moet zijn met de puzzels. Goed om te weten is dat de uitbreiding gespeeld kan worden met drie tot vijf spelers. Bij bepaalde puzzels word je ook opgesplitst in teams en moet je dus apart van elkaar, elkaar helpen om verder te komen. Dit maakt de puzzels erg leuk en gevarieerd. Uit iedere envelop komen puzzels te voorschijn die elk aanwijzingen geven richting een sleutel. Om verder te kunnen naar de tweede envelop, moet je vier juiste sleutels invoeren en ook in de juiste volgorde.

Met een moeilijkheidsgraad van 3,5 ster op een schaal van vijf is deze uitbreiding bovengemiddeld uitdagend. Het is niet de moeilijkste escaperoom, maar ook zeker niet gemakkelijk. Het is wel heel belangrijk dat je - ondanks de tijdsdruk - goed alle uitleg en beschrijvingen leest. Als je dit namelijk niet doet, dan is de kans groot dat je de mist in gaat. Eens in de zoveel tijd krijg je een piepje te horen. Dit is het teken dat je een hint mag pakken. Als je dan ergens vast komt te zitten, dan kun je daardoor wellicht weer iets verder komen. Maar het kan ook zijn dat je een hint krijgt van een puzzel waar je al geweest bent, dan lig je dus op schema. Toch is het zo dat zels als je de beschrijving leest en de puzzel snapt, het soms toch een soort van gokken is welke sleutel je nou uiteindelijk moet hebben.

onbekend

Eindoordeel van Patrick Lamers

Escape Room The Game 2 is van zichzelf al een leuk bordspel. Toch is het goed dat er uitbreidingen verschijnen, want net als met iedere escaperoom, kun je het eigenlijk maar één keer spelen. Als je een zeer slecht geheugen hebt, dan kun je eventueel de escaperoom wel vaker spelen. Bepaalde onderdelen waar je bijvoorbeeld op moet tekenen kun je via de website weer opnieuw printen. Met een verkoopadviesprijs van zo'n tien euro is deze uitbreiding zijn geld meer dan waard en heb je zeker ongeveer een uurtje speelplezier met het oplossen van deze uitbreiding. Om het te kunnen spelen heb je zoals gezegd dus wel het basisspel nodig. Deze kost rond de 32 euro en bevat vier andere escaperooms, maar ook die puzzels zijn hun geld waard.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?