Check hier alle The Triple-i Initiative content

Tech: AOC CU34G2X - machtig mooie monitor

Geplaatst: 15 februari 2020 14:00

De afgelopen dagen had ik het genoegen om een nieuwe monitor uit te testen. Ditmaal is dit niet zomaar een monitor, maar de AOC CU34G2X. Dit is een 34" ultrawide curved gamingmonitor met een ressponsetijd van 1ms en een refresh rate van 144Hz. Dit klinkt natuurlijk als de perfecte monitor om op te gamen, maar is de CU34G2X ook echt zo'n pareltje, of is het meer een leuke toevoeging op je bureau?

Curved for your pleasure

Good golly! Het uitpakken van nieuwe hardware is natuurlijk het leukste wat er is. Toen die enorme doos met deze monitor binnenkwam, voelde ik me ook als een kind tijdens kerst. De monitor zit netjes verpakt in een stevige verpakking met meer dan genoeg piepschuim. De monitor komt met een voedingskabel, een HDMI-kabel, een DisplayPort-kabel en, om wat voor reden dan ook, een dvd'tje met wat drivers. Of een leuke onderzetter, dat kan ook. De monitor is ontzettend gemakkelijk te assembleren. De standaard klik je zo in de achterkant van het scherm en wanneer je de juiste gaatjes voor je voedingskabel en je HDMI/DisplayPort hebt gevonden, kun je direct aan de slag.

Nog voordat je de monitor hebt aangezet, kun je direct al zien wat voor een plaatje het eigenlijk is. De monitor is volledig matzwart met een rode rand aan de onderkant van de bezel. Deze rode kleur komt ook terug in de voet van de standaard en de achterkant van de monitor, wat de gehele monitor meer een uitstraling geeft dat het voor gaming gemaakt is. De CU34G2X heeft aan beide zijkanten en de bovenkant een lekker dunne bezel, waardoor je nauwelijks wordt afgeleid door zwarte randen om je beeld heen. Dit houdt echter wel in dat je een clip-on webcam niet echt op de monitor kwijt kunt, zoals ik ook al in de Game Over van 2 februari had benoemd. Daarnaast is natuurlijk ook direct te zien dat de monitor lekker breed is en ook gebogen. De curve in deze monitor is aanwezig om ervoor te zorgen dat de immersie van de games die je speelt of de films die je kijkt een stuk te vergroten, maar subtiel genoeg om niet vervelend te zijn als je wat dichter naar je monitor toe buigt.

Razendsnelle responsetijd

De AOC CU34G2X is natuurlijk niet alleen een leuk dingetje dat er mooi uitziet op je bureau. Het is ook daadwerkelijk een gamingmonitor die nette prestaties levert. Deze 34" ultrawide monitor ondersteunt namelijk een resolutie van 3440x1440 en een 21:9 beeldverhouding. Gamen op zulke resoluties is natuurlijk prachtig, maar je moet dan wel games spelen die ook daadwerkelijk ultrawide-ondersteuning hebben. Anders loop je alsnog tegen zwarte randen aan de zijkanten van je beeld te kijken en dat is natuurlijk zonde. Naast gaming en films heb je ook voor andere doeleinden ontzettend veel aan dit brede scherm. Zo wordt multitasken op een enkel beeldscherm ineens een heel stuk gemakkelijker. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk drie verschillende vensters naast elkaar open hebben staan om op te werken, zonder dat de vensters zo minuscuul worden dat je niet meer kunt zien wat erop staat.

Wat de AOC CU34G2X echter echt tot een toffe gamingmonitor maakt, is de performance. De monitor heeft namelijk een refresh rate van 144Hz en een responsetijd van 1ms. Dit houdt in dat beelden dus ontzettend vloeiend in elkaar overlopen. Dit heb ik natuurlijk getest met verschillende soorten games en ik ben erg over de resultaten te spreken. Bij wat "tragere" games als RPG's merk je hier eigenlijk nauwelijks wat van. Het VA-paneel van de CU34G2X zorgt er echter wel voor dat prachtige games als Skyrim en Star Citizen er nog beter uitzien dan ze al deden. De kleuren zijn levendig, de zwarte tonen zijn echt goed donker en de witte tonen zijn helderder dan mijn toekomst. Het is echter bij competitieve en snelle games dat deze monitor echt begint te schijnen. Games als Overwatch en Rocket League, die vol zitten met snelle actie, zien er op deze monitor zeer vloeiend uit. De snelle responsetijd en en hoge refresh rate zorgen ervoor dat je nauwelijks last hebt van screen-tearing.

Eindoordeel

Over de AOC CU34G2X heb ik dus nauwelijks iets te klagen. Voor de prijs krijg je een toffe monitor die prima prestaties levert. De monitor is gemakkelijk in elkaar te zetten en te verstellen. Daarnaast zit er in de software ook genoeg om mee rond te klooien. Zo zijn er verschillende presets voor kleuren aanwezig en kun je de ingebouwde framecounter aanzetten om te zien hoe goed de CU34G2X nou daadwerkelijk presteert. Het enige jammere aan de CU34G2X vind ik dat het een Freesync-monitor is. Come on AOC, I'm an Nvidia type of girl!

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord