Tech: EPOS H3PRO Hybrid – Kwaliteit in handen

Welke gamer is er niet bekend met de pracht van een headset? Met de apparaten kun je alle geluiden in een game zo goed mogelijk oppikken en tegelijkertijd al schreeuwend je vrienden betichten van valsspelen. Zo’n headset heb je in allerlei soorten, maten, kleuren en prijsklassen. Met de H3PRO Hybrid met een prijs van ongeveer 280 euro streeft EPOS ernaar om de gamer met een goedgevulde portemonnee te verleiden. Met beloftes als hoge kwaliteit low-latency audio, actieve ruisonderdrukking en meerdere verbindingsopties klinkt dit bakbeest van een headset als iets waar veel gamers warm van worden. Weet EPOS deze beloftes waar te maken, of kun je je geld beter in je zak houden? Je leest het in dit artikel.

Dopamine-overschot

Een headset met een premium prijskaartje hoort eigenlijk vanaf het begin al luxe aan te voelen. Gelukkig slaagt de EPOS H3PRO Hybrid daarin met vlag en wimpel. Wanneer je eenmaal je netvlies hebt blootgesteld aan de luxe bekleding in de doos en je de glimmende headset ziet pronken, gaat er een wagonlading dopamine naar je hersenen. Dat houdt niet op wanneer je de headset eenmaal uitgepakt hebt. Het design van de H3PRO Hybrid is enorm slick. Je hebt direct het gevoel dat je kwaliteit in handen hebt. Ik mocht in het bijzonder aan de slag met de fonkelnieuwe Racing Green-kleur, welke geïnspireerd is door - drie keer raden - raceauto's. Ook daarover was ik zeer te spreken. Er zijn veel groentinten op de wereld, maar een betere keuze voor een groene kleur had EPOS bijna niet kunnen maken. De headset ziet er gewoon écht heel goed uit. Mocht groen toch niet je ding zijn, dan is de headset ook beschikbaar in de Sebring Black- en Ghost White-kleuren.

Ook de oorkussens stelden me niet teleur. Er bestaan headsets die je na een uur dragen al pijn aan je oren bezorgen. Daar is de H3PRO Hybrid er niet één van. De oorkussens zitten lekker op de oren en sluiten goed af. Mocht je er behoefte aan hebben, dan kun je de oorkussens zelfs vervangen. Combineer de goed afsluitende oorkussens met de ingebouwde ruisonderdrukking-functionaliteit en je hebt een headset waarmee je optimaal van het geluid kunt genieten. Je hoeft je tevens geen zorgen te maken over de batterijduur als je liever gamet met de actieve ruisonderdrukking aan. Zelfs in dat geval gaat de batterij namelijk tot wel negentien uur mee. Natuurlijk is een headset niet compleet zonder een microfoon. Ook die is vanzelfsprekend aanwezig bij dit model. Zoals met de meeste headsets, kun je de microfoon gewoon verstellen. Maar als je de microfoon even niet gebruikt, kun je hem ook gemakkelijk van de headset afhalen. De microfoon is namelijk magnetisch, waardoor je hem binnen een mum van tijd in je handen hebt. Met een ander bijgeleverd magnetisch onderdeeltje kun je zelfs de plek waar de microfoon eerst zat volledig bedekken. Slick is wederom het toverwoord.

Opties in overvloed

Het is natuurlijk leuk als een headset er aan de buitenkant goed uitziet, maar uiteindelijk draait alles om de technologie die in de binnenkant van de oorkleppen gepropt is. Ook daar zit het wel snor met dit bakbeest van EPOS. Wie de headset uit de doos haalt, ziet waarschijnlijk al snel dat het apparaat veel opties biedt. Je kunt de H3PRO Hybrid op meerdere manieren met een apparaat naar keuze verbinden: via Bluetooth, draadloos met vrijwel geen vertraging met de bijgeleverde USB-dongle, bekabeld via de USB-poort en bedraad met de AUX-kabel. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je de headset met vrijwel alle apparaten kunt verbinden, maar het maakt het ook mogelijk om de headset met twee apparaten tegelijkertijd verbinding te laten maken. Dat maakt dit bijvoorbeeld een ideale oplossing voor voice chat op de Nintendo Switch – je stopt de AUX-kabel in je Switch en verbindt je pc of telefoon via Bluetooth. Het tegelijkertijd kunnen verbinden met twee verschillende apparaten is niet voor iedereen even bruikbaar, maar wel iets waar ik al meermaals van gebruik heb gemaakt. Voor de liefhebber zijn er tevens instellingen aan te passen met behulp van de EPOS Gaming Suite-applicatie op de pc. Als je de applicatie eenmaal aan de praat hebt gekregen (wat voor mij een regelrecht drama was), gaat er een wereld voor je open. In de EPOS Gaming Suite zijn meerdere instellingen te tweaken en kun je de nodige updates downloaden. Zo kun je de headset in bepaalde standen zetten die optimaal zijn voor verschillende situaties, of de 7.1 Surround Sound-optie aanzetten voor ruimtelijk geluid. Vooral voor pc-gamers biedt de H3PRO Hybrid daardoor een goudmijn aan mogelijkheden. Gelukkig kun je met één druk op de Bluetooth-knop van instellingen wisselen. Daardoor hoeven spelers op andere apparaten niet telkens de app op te starten om bijvoorbeeld het ruimtelijk geluid aan te zetten.

Het feit dat er instellingen te verbeteren zijn, betekent niet dat de standaardinstellingen van de headset niet indrukwekkend zijn. Het nauwkeurige geluid dat de H3PRO Hybrid produceert, is een genot voor de oren. Als je een goedkopere headset gewend bent, merk je het verschil direct. De aparte instrumenten in de muziek klinken veel duidelijker en omgevingsgeluiden vallen meer op. Dat maakte mijn gameplayervaring nóg beter. Zelfs als je ervoor kiest om via Bluetooth te luisteren, pluk je de vruchten van de headset. Ik merkte nauwelijks een audiovertraging toen ik de headset draadloos verbond met mijn Nintendo Switch – iets dat ik wel duidelijk opmerkte bij andere Bluetooth-apparaten. Toch is de H3PRO Hybrid op het gebied van audio niet helemaal perfect. Op stille momenten was er van tijd tot tijd een zachte pieptoon in de headset te horen. Nu ben ik iemand die zelfs nog op een halve kilometer afstand een grasmaaier kan horen, dus wellicht hebben mensen met minder gevoelige oren hier helemaal geen last van. Na het updaten van het apparaat was de pieptoon gelukkig een stuk minder aanwezig, maar helaas nog steeds hoorbaar. Het piepende geluid was enkel op te merken wanneer de headset daadwerkelijk aanstond. De EPOS H3PRO Hybrid heeft namelijk een aan- en uitknop. Dat is best logisch voor een apparaat met een eigen batterij, maar het stoort ook op momenten. De headset moet namelijk in de meeste gevallen aanstaan om geluid te produceren – ook wanneer je via de AUX-kabel luistert. Het is makkelijk om te vergeten om de headset uit te zetten wanneer je het apparaat bekabeld hebt gebruikt. Daardoor blijft de H3PRO Hybrid batterij gebruiken, zelfs als de headset niet in gebruik is. Een visuele indicator dat de headset aanstaat, was een fijne toevoeging geweest. Over de microfoon ben ik wel te spreken. Het geluid is helder en luid genoeg, maar klinkt bij lange na niet zo goed als dat van een 'echte' microfoon. Verwacht dus geen wonderen, maar wel een microfoon die doet wat hij moet doen. Helaas liep ik ook met de microfoon tegen een probleem aan waar mijn eigen stem in de headset werd afgespeeld – zowel met de actieve ruisonderdrukking uit als aan. Het zijn allemaal geen gigantische problemen, maar wel pijnpuntjes die de EPOS H3PRO Hybrid ervan weerhouden om perfectie te bereiken.

Eindoordeel van Nils Hoogervorst

De EPOS H3PRO Hybrid is een zeer goede headset. Niet alleen zijn het design en de kleur iets om over naar huis te schrijven, maar ook op het gebied van audio en comfort stelt de headset niet teleur. Hier en daar doen zich enkele kleine probleempjes voor, maar uiteindelijk zijn die minimaal vergeleken met al het moois dat de headset biedt. Er zijn enorm veel opties beschikbaar waarmee je het apparaat naar wens kunt gebruiken, mocht je daar behoefte aan hebben. Luxe is hier het toverwoord. Ben je op zoek naar een headset die je naar hartenlust kunt tweaken? Dan is de EPOS H3PRO Hybrid dé headset voor jou. Geef je niet veel om extra opties, standen en instellingen? Dan ben je beter af met een goedkoper model. Als het prijskaartje van 280 euro binnen jouw budget valt, dan heb je met de EPOS H3PRO Hybrid in ieder geval een knap staaltje technologie in handen: dat is zeker.

Over auteur Nils Hoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?