Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Tech: HP Pavilion Gaming 16-a0250nd laptop - Zeer degelijk

Geplaatst: 17 augustus 2020 10:00
Aangepast: 9 februari 2024 23:20

Bij de keuze van een nieuwe computer is één van de overwegingen of je voor een laptop gaat of voor een desktop. Die laatste biedt natuurlijk veel mogelijkheden en is ook wat makkelijker te upgraden om de levensduur te verlengen, maar neemt ook meer ruimte in. De laptops die tegenwoordig op de markt komen worden ook steeds beter. Het is al lang niet meer een handig klein apparaatje om je curriculum vitae in Word te maken of wat foto's op te zetten. Je kunt er ook goed op gamen. HP heeft met diens Pavilion-lijn genoeg laptops om uit te kiezen en ik mocht aan de slag met de HP Pavilion Gaming 16 laptop. Kan deze laptop een beetje mee met de prestaties die je vandaag de dag mag verwachten?

onbekend
Gameliner.nl

Het oog wil ook wat

Voor ik alle specs induik wil ik het eerst even hebben over het design van de laptop. Uiteindelijk is dat het eerste wat je ziet en waar je ook iedere keer dat je er gebruik van maakt tegenaan moet kijken. Het oog wil ook wat, zoals het mooie gezegde luidt. Dat is in het geval van laptops natuurlijk niet minder waar. Of iets mooi is, hangt vanzelfsprekend voor een groot deel af van je smaak. Waar de een liever gaat voor een laptop waaraan je direct ziet dat het een bakbeest is, verkiest de ander liever subtiliteit boven een patserige uitstraling. Ik ben persoonlijk meer van dat laatste. Van mij hoeft een laptop niet alle aandacht op te eisen binnen de ruimte waar het zich bevindt. Allerlei felle kleuren, logo's en meer van dat soort ongein zijn over het algemeen niet de dingen die ik graag bij een laptop zie.

Dat strakke, subtiele design zit overigens bij de HP Pavilion Gaming 16 laptop zeker wel snor. De laptop heeft een eigentijds design, straalt rust uit, maar tegelijkertijd zie je ook dat je niet met zomaar een laptop van doen hebt. De kenmerkende hoekige HP Pavilion-stijl verraadt dat dit een gaming laptop is, maar als je er niet bekend mee bent is het gewoon een laptop als ieder ander. Zoals je begrijpt spreekt dat mij wel aan. Het is een beetje te vergelijken met een degelijke auto zoals een Ford Fusion, terwijl je de kracht hebt van een Porsche 911. Het rijdt als een tierelier, maar je bent er niet mee aan het pochen. Alles zit netjes en onopgemerkt weggewerkt. Zo heeft de laptop bijvoorbeeld een grote strook ventilatiegaatjes waarin ook de twee audioboxen verwerkt zitten. Het is onopvallend verwerkt waardoor het goed past bij het design van deze laptop.

onbekend
Gameliner.nl

Onder de motorkap

De laptop beschikt over twee USB type-A poorten met 5 Gb/s datasnelheid, een USB type-C poort met evenzoveel Gb/s datasnelheid, een HDMI 2.0 poort, een RJ-45 ingang en een hoofdtelefoon/microfoon-combo aansluiting. Als je in slecht verlichte ruimtes aan de slag wil met deze laptop, dan is dat ook prima te doen dankzij het toetsenbord met achtergrondverlichting. De verlichting is wit en kan niet worden ingesteld in een andere kleur. Het FHD IPS-scherm heeft met zijn 40,9 cm/16,1" een mooi formaat voor een laptop. Helaas valt de verversingssnelheid met 60Hz wel wat tegen voor een gaming laptop. In de dunne rand van het scherm is een HP TrueVision 720p HD-camera verwerkt met twee ingebouwde digitale microfoons.

Na de laptop zorgvuldig vanaf de buitenkant te hebben geïnspecteerd is het hoog tijd om eens te kijken wat er allemaal onder de motorkap van deze laptop te vinden is. De laptop die ik heb getest heeft een Intel Core i5 10300H 10th gen processor, maar er is ook een variant met een i7 processor verkrijgbaar. De grafische aspecten worden gebracht door de Nvidia GeForce GTX 1650, waarbij je bij de duurdere variant de Nvidia GeForce GTX 1660 met Max-Q ontwerp tot je beschikking hebt. De laptop die ik zelf in handen heb gekregen is al erg goed om op te kunnen gamen, mocht je echt het maximale eruit willen halen en daar graag wat extra's voor over hebben, dan kun je dus nog altijd gaan voor de luxere versie.

onbekend
Gameliner.nl

Krachtpatser zonder fratsen

Met de specificaties van deze laptop zit het dus wel goed. Tijd om hem aan het werk te zetten. Eerst heb ik mij gefocust op het geluid dat de HP Pavilion Gaming 16 laptop produceert. Het geluid van de laptop is prima verzorgd door B&O met twee Audio Boost-speakers. Of je nu je favoriete Spotify-speellijst of een toffe game aan het spelen bent, het geluid klinkt goed helder. Datzelfde kan gezegd worden over de beeldkwaliteit. Niet dat het goed klinkt natuurlijk, maar de kleuren zijn wel helder. Zijn duurdere broertje doet het op dit gebied zelfs nog wat beter dankzij het 72% NTSC-kleurbereik. Het ontspiegelde scherm zorgt ervoor dat je zelfs bij veel licht - bijvoorbeeld de zon - nog goed gebruik kunt maken van de laptop.

Allemaal leuk en aardig, maar een gaming laptop koop je natuurlijk niet voor een potje Patience. Ik heb een aantal games op ultra settings afgespeeld en de laptop trok dit, zelfs met de hitte van de afgelopen periode erg goed. Toevallig kon ik mooi de proef op de som nemen omdat de review van Microsoft's Flight Simulator binnen was. Ik heb deze game ook op ultra settings gespeeld en de laptop trok het erg goed. Het enige dat ik erop aan kan merken is dat hij met dat soort zware games niet heel stil is. Je hoort hem behoorlijk hard werken om alles koel te houden. Hoewel hij het werk aardig weet te doen - de laptop werd nooit exceptioneel warm, maar de temperatuur liep wel op - is het harde blazen wel een licht storende factor tijdens het gamen. Hierdoor hoor je namelijk het geluid van de game ook een stuk minder goed en dat neemt weer af van de game-ervaring. Voor de batterijduur hoef je het overigens niet te doen, die kelderde zienderogen tijdens het gamen en ligt tussen de drie a vier uur.

onbekend
Gameliner.nl

Eindoordeel van Patrick Lamers

Als je op zoek bent naar een goede gaming laptop voor een mooie prijs, dan is de HP Pavilion Gaming 16 laptop zeker het overwegen waard. Tenzij je houdt van een schreeuwerig design is het ontwerp van deze laptop eentje die vast bij veel mensen goed in de smaak valt. Je ziet aan de laptop af dat je kwaliteit in handen hebt, maar zonder dat je ermee loopt te pochen. Qua specificaties zit het allemaal wel goed en is het vooral de afweging hoe zwaar je de laptop gaat belasten of je voor de HP Pavilion Gaming 16-a0155nd of de -a0670nd variant gaat. De batterijduur van de laptop liet wat te wensen over, dus als je gamet is het aan te raden dit niet op de batterij te doen. Het enige grote minpunt dat deze laptop met zich meebrengt is het harde blazen van de laptop wanneer deze een zware game afspeelt en het ontbreken van een 144Hz verversingssnelheid. Daarentegen moet je het met de HP Pavilion Gaming 16 doen met een 60Hz. Toch wel jammer voor een gaming laptop, maar voor een adviesverkoopprijs van 849 euro heb je wel een prima laptop om games op te spelen.

Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord