Tech: JBL Quantum One-headset - Voelt duur, is duur

Geplaatst: 9 oktober 2021 10:00

Headsets hebben voor mij vroeger eigenlijk altijd maar twee functies gehad. Ten eerste moest het apparaat geluid produceren en ten tweede moest het mijn stem kunnen oppikken. Door die beperkte wensen kwam ik vaak bij de goedkope modelletjes uit. Je weet wel, van die headsets die bijna uit elkaar vallen als je ze uit de doos haalt. Nu ik alweer een aantal jaar van de middelbare school af ben, heb ik het geld voor de wat duurdere modellen. Maar zelfs in recente jaren heb ik nog nooit meer dan honderd euro aan een headset uitgegeven. Toen ik de JBL Quantum ONE-headset ter waarde van 180 euro binnenkreeg voor dit artikel, ging er dan ook een wereld voor me open. Wat doet deze prijzige headset anders dan de modellen in een lagere prijsklasse? En zijn deze oversized oorkappen je zuurverdiende centen waard?

onbekend

Dit schreeuwt premium

Eén blik op de doos van de JBL Quantum ONE zegt al genoeg: dit modelletje haal je niet zomaar bij de Action. Van de rijke kleuren, tot de glimmende letters en de vele unieke kwaliteiten op de doos - je hebt met de JBL Quantum ONE een premium headset in handen. Dat gevoel blijft in stand wanneer je de doos opent. Deze is namelijk te openen zonder ook maar één ding te breken of te beschadigen. Al snel word je begroet door een knoepert van een headset onder een stuk doorzichtig, hard plastic. Het eerste dat mij opviel, was de audiokabel. Deze voelt zeer sterk aan. In het verleden heb ik vaak te maken gehad met audiokabels die na verloop van tijd braken, waardoor de bedrading open en bloot kwam te liggen. Het lijkt erop dat de kabel van de JBL Quantum ONE een lange tijd meegaat.

Ook de headset zelf ziet er premium uit. De oorkleppen zijn groot, maar zien er mooi uit en zitten lekker op je oren. De headset zit vol met knoppen en sliders om je ervaring aan te passen. Dat was voor mij in het begin wel even wennen. Zo draaide ik vrijwel altijd per ongeluk aan de geluidsknop wanneer ik de headset op- of afdeed. Wanneer de Quantum ONE via een USB-aansluiting verbonden is, lichten de oorkleppen op. Dat is niet iets wat je echt zelf doorhebt wanneer je de headset gebruikt, maar het draagt zeker bij aan het premium-gevoel. Ook met de binnenkant van de oorkleppen zit het wel snor. Daar staat met koeienletters een 'L' en een 'R' gegrafeerd. Zo draag je de headset nooit verkeerd. Al snel kon ik één ding bevestigen: de kwaliteit van het geluid is wat je van het hoge prijskaartje zou verwachten. Ik hoorde absoluut een verschil met mijn oude koptelefoon van ongeveer tachtig euro. Het verschil was niet gigantisch, maar zeker wel aanwezig. Tevens beschikt de Quantum ONE over enkele technische snufjes die de gebruikerservaring nog beter maken. Zo maakt de headset gebruik van noise cancelling en head-tracking voor een ruimtelijk surround sound. Dat maakt het model ook uitermate geschikt voor VR-games. De noise cancelling werkt overigens zeer goed. Regelmatig had ik niet door dat iemand tegen me praatte, terwijl ik de Quantum ONE op had. Door de goede noise cancelling kun je dus volledig opgaan in een game. Lang spelen is geen probleem. Zelfs na een paar uur gegamed of gewerkt te hebben met de JBL Quantum ONE op, zat de headset nog comfortabel. Natuurlijk is een headset geen headset als de microfoon ontbreekt. Deze is gelukkig aanwezig en overtreft mijn verwachtingen. Van een goedkoop microfoontje is beslist geen sprake. Toch kan ik me voorstellen dat de microfoon voor sommigen een overbodige luxe is. Zolang je niet altijd zit te bellen of met voice chat gamet, heb je hem niet nodig. Gelukkig heeft JBL dit ook ingezien. Als de microfoon je alleen maar in de weg zit, kun je deze loskoppelen. 'Opties' is het toverwoord.

onbekend

Manusje van alles, maar vooral op pc

De JBL Quantum ONE wordt gepositioneerd als een headset die geschikt is voor gebruik met de pc, Xbox, PlayStation, Nintendo Switch, mobiel, Mac, VR, en ga zo maar door. Als je apparaat een bedrade aansluiting heeft, kun je de headset ermee gebruiken. Zelf heb ik de headset voornamelijk uitgeprobeerd op de Nintendo 3DS en de Nintendo Switch. Daar kon ik genieten van een helder geluid. Wie goed rondneust in de doos van de headset, ziet echter dat er twee verschillende audio-aansluitingen meegeleverd zijn. Naast de 'gewone' audiokabel, vind je ook een USB-kabel in de doos. Met deze kabel kun je de Quantum ONE met je pc verbinden. En wanneer je dat doet, gaat er een hele wereld voor je open.

Pas wanneer je de JBL Quantum ONE met je pc verbindt, krijg je toegang tot alles wat de headset te bieden heeft. Dat is een hoop en kan overweldigend zijn, zeker als je net als ik vooral de goedkopere modellen gewend bent. Gelukkig spreekt het allemaal vrij voor zich. Wie alsnog vragen heeft, kan terecht bij de site van JBL. Daar is allerlei informatie te vinden over het apparaat en de software aan de hand van handleidingen en veelvoorkomende problemen. Om gebruik te maken van alle functies die de JBL Quantum ONE te bieden heeft, moet je wel eerst even de JBL QuantumENGINE-applicatie downloaden. Wanneer dit programma eenmaal is geïnstalleerd, kun je de instellingen tweaken zoals je wilt. Zo zijn de kleuren van de vette RGB-verlichting volledig aanpasbaar en heb je de optie om het ruimtelijk geluid aan en uit te zetten. Het ruimtelijk geluid werkt zeker, maar persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan het normale stereogeluid. Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet, allicht. Maar doordat de geluidskwaliteit er ietwat op achteruit gaat met deze instelling aan, luisterde ik toch liever naar mijn favoriete films en games op de normale manier. Dat is echter een gevalletje van persoonlijke voorkeur. Het computerprogramma werkt in ieder geval uitstekend. Wanneer je de headset met je pc verbindt aan de hand van de USB-kabel, valt je oog ongetwijfeld op de bijgeleverde draaischijf. Met deze schijf stel je de balans in tussen het chat-volume en het audiovolume van je game. Een fijne optie, maar ik had graag de mogelijkheid gezien om deze te kunnen loskoppelen. Misschien ligt het bij mijn gebrek aan een goede gaming-setup, maar de draaiknop zat mij alleen maar in de weg. En dat is jammer, want verder biedt de JBL Quantum ONE gebruikers tal van opties.

onbekend

Eindoordeel van Nils Hoogervorst

De JBL Quantum ONE is een knap staaltje technologie. De headset doet niet alleen wat je ervan zou verwachten, maar nog veel meer dan dat. Het apparaat voelt goed, klinkt goed en biedt gebruikers tal van opties. Het gehele pakket voelt ontzettend premium aan. Vooral pc-gebruikers kunnen genieten van alles wat de Quantum ONE te bieden heeft. Echter vervallen veel van de unieke functies van de Quantum ONE op de reguliere consoles. Zonder het gebruik van de JBL QuantumENGINE valt de headset meer in lijn met de modellen uit een goedkopere prijsklasse. Ook dan blijft er een ontzettend goede headset over, maar wel eentje met een hoog prijskaartje. Als je voornamelijk op pc gamet en op zoek bent naar een premium headset met tal van functies, ben je met de JBL Quantum ONE aan het goede adres. Kan de pc je gestolen worden en game je liever op je PlayStation, Xbox of Nintendo Switch? Dan ben je misschien beter af met een goedkopere headset. Desalniettemin heeft JBL met de Quantum ONE een ontzettend toffe headset neergezet. Als de headset je tof lijkt, doe je met de JBL Quantum ONE geen miskoop.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord