Tech: Nacon Revolution Pro Controller 3

Geplaatst: 9 november 2019 20:00
Aangepast: 10 november 2019 13:14

Onlangs heeft Nacon de Nacon Revolution Pro Controller 3 uitgebracht. Deze controller is zowel voor de PlayStation 4 als voor de pc te gebruiken. De bekende accessoirefabrikant belooft met deze controller meer comfort en een betere performance tijdens het gamen. De bekabelde controller is dan ook speciaal gericht op eSports en competitieve games. Ik ging een weekje met deze controller aan de slag om te zien of deze controller de moeite, en je geld, waard is.

onbekend

Bedraad, maar niet beperkt

De Nacon Revolution Pro Controller 3 is een bekabelde controller speciaal voor de PlayStation 4 en de pc. Dat houdt dus in dat deze controller, in tegenstelling tot een originele PlayStation 4 controller, niet draadloos te gebruiken is. Dat heeft enkele voordelen, maar ook nadelen. De USB-C kabel zorgt ervoor dat je minimaal last hebt van input lag wanneer je de controller gebruikt. Als gewone gamer zul je daar waarschijnlijk toch niet zo veel van merken, maar wanneer je competitief speelt, kan die milliseconde lag het verschil maken tussen het winnen of verliezen van een match. Daarnaast hoef je je met de draad natuurlijk nooit zorgen te maken over de batterij van je controller en kun je lekker tot in de late uurtjes door blijven spelen. Nadeel van een bekabelde verbinding is natuurlijk dat de kabel soms in de weg zit. Gelukkig is de kabel drie meter lang en is dat in de meeste gevallen lang genoeg om de ruimte tussen je PlayStation en je bank te overbruggen. Wanneer je de controller echter op je pc aansluit, is de kabel een stuk langer dan gewenst. De kabel is daarnaast geïsoleerd, waardoor hij aan het begin wat stug aan kan voelen.

Naast een afneembare USB-C kabel heeft de Nacon Revolution Pro Controller 3 nog meer toffe features die erg handig zijn. Qua layout is de controller eigenlijk het beste te vergelijken met een Xbox controller. De controller bevat twee analoge sticks die assymetrisch zijn opgesteld. Daarnaast heeft het ook een D-pad dat zowel in vier richtingen als in acht richtingen ingedrukt kan worden. Daarnaast bevat het vier grote actieknoppen met de symbolen die we van de PlayStation gewend zijn, de vier schouderknoppen, het touchpad en de knoppen Share en Option.

onbekend

Aan te passen naar jouw wensen

De Nacon Revolution Pro Controller 3 heeft dus eigenlijk zo goed als alle features die een PlayStation 4 controller ook heeft. De Nacon Revolution Pro Controller 3 zou alleen geen Pro Controller heten als het niet ook meer te bieden heeft dan een standaard controller. Deze professionele controller is namelijk ook helemaal aan te passen naar jouw wensen. De Nacon Revolution Pro Controller 3 heeft namelijk vier speciale knoppen waarmee je shortcuts aan kunt maken. Deze vier knoppen zitten in de handvatten van de controller en zijn dus gemakkelijk toegankelijk. Je kunt elke knop op de controller, op de knoppen Share en Option na, toewijzen aan één van deze shortcut-knoppen. Wanneer je echter meer wilt aanpassen, is dat ook mogelijk. Op de achterkant van de controller zit namelijk een schuifje waarmee je de controller in een andere modus kunt zetten. Standaard staat de controller ingesteld op de PS4-modus, maar je kunt hem ook omzetten naar de PS4 Advanced-modus of de PC Advanced-modus. In deze modus kun je de controller nog verder instellen middels speciale software die je op je pc installeert. Zo kun je de gevoeligheid van de analoge sticks aanpassen en kun je tot vier profielen aanmaken en opslaan voor specifieke games of genres. Ook kun je de intensiteit van de trilfunctie voor beide handvatten afzonderlijk aanpassen.

Naast het kunnen aanpassen van de instellingen van de controller is het ook mogelijk om de controller fysiek aan te passen. Standaard krijg je namelijk een aantal gewichtjes meegeleverd die je in de handvatten van de controller kunt plaatsen om deze zwaarder te maken. Standaard krijg je drie gewichtjes van tien, veertien en zestien gram. Deze kun je in de handvatten van de controller steken om het gewicht aan te passen. Zonder de gewichtjes is de De Nacon Revolution Pro Controller 3 namelijk erg licht en merk je nauwelijks dat je het in je handen hebt. Houd je niet van lichte controllers, dan bieden de gewichtjes zeker een uitkomst.

Prima prestaties

Goed, de De Nacon Revolution Pro Controller 3 heeft dus een aantal geavanceerde features en is geheel naar eigen smaak aan te passen, maar presteert de controller eigenlijk ook een beetje? Ik heb de controller op zowel de PlayStation 4 als de pc getest en over het algemeen levert de controller puike prestaties. De controller is gemakkelijk in gebruik en via plug-en-play direct te gebruiken wanneer je het aansluit op je pc. Je hoeft dus niet per se drivers of software te installeren om de controller in gebruik te kunnen nemen. Zonder gebruik van de software om de instellingen aan te passen, reageert de controller prima. De travel distance van de knoppen is vrij laag, waardoor ze erg snel reageren wanneer je de knop indrukt. Tussen de PlayStation 4 en de pc merk ik geen verschil qua performance. Het enige dat mij opvalt, is dat de controller via Steam gezien wordt als een Xbox controller en je dus niet alle aanpassingsopties hebt die je bij een originele PlayStation 4 controller wel hebt. Gelukkig biedt de software van Nacon hiervoor een oplossing.

Ergonomisch gezien is er op de controller wat mij betreft ook niets aan te merken. De Nacon Revolution Pro Controller 3 ligt erg lekker in de hand. Zelf vind ik hem fijner vasthouden dan een originele PlayStation 4 controller. Ik heb zelf vrij kleine handen, maar de controller is voor mij zeker niet te groot of oncomfortabel. Dit probleem heb ik overigens bij sommige andere controllers wel. Het enige dat ik minder vind aan het ontwerp van de Nacon Revolution Pro Controller 3 is de locatie van de Shortcut-knoppen. Deze zitten namelijk naar binnen gericht in de handvatten van de controller. De knoppen zitten weliswaar precies waar je je ringvinger en pink houdt, maar dit zorgt er ook voor dat je de knoppen per ongeluk steeds indrukt. Wanneer je geen knoppen hebt toegewezen aan de Shortcut-knoppen, dan is dit natuurlijk geen probleem.

Eindoordeel van Claudia Tjia

Met een prijskaartje van zo'n 110 euro is de Nacon Revolution Pro Controller 3 zeker niet één van de duurste controllers die je kunt vinden. Voor deze prijs krijg je echter wel een controller die zowel qua prestaties als ergonomie zeker niet verkeerd is. Er zijn genoeg aanpassingsmogelijkheden middels de software van Nacon en de extra gewichtjes die je kunt gebruiken om de controller zwaarder te maken, zijn zeker een pluspunt. De aanpasbare Shortcut-knoppen zitten wel een beetje in de weg en het feit dat de controller niet draadloos te gebruiken is, zijn slechts twee kleine nadeeltjes aan deze controller. Al met al is de Nacon Revolution Pro Controller 3 een prima controller voor de gamer die net wat extra's wil ten opzichte van een traditionele controller.

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord