Tech: OMEN 15-en0012nb

Geplaatst:

Laptops en gaming blijft vreemd aanvoelen. Naar mijn mening is het spelen op een laptop geen ideale situatie. Laten we even vooropstellen dat ik sowieso al een flinke tijd geen pc-gamer meer ben. De technologie heeft gedurende mijn pc gaming afwezigheid echter grote stappen gezet en de portable devices zijn vandaag de dag een stuk beter in staat om je een desktopervaring te bieden. Nu ben ik niet de meest technische redacteur binnen de redactie, maar het werd eigenlijk wel weer tijd om mij eens onder te dompelen in de pc-gaming cultuur. HP OMEN was zo vriendelijk om mij een zetje in de rug te geven door de OMEN 15-en0012nb toe te sturen. Een krachtige laptop die puur voor de gamers gemaakt is. Geeft het gemak van een portable device een dermate groot voordeel dat de power van een desktop in het niet valt?

Strak in de lak

Zoals gezegd; ik ben niet de meest technische man op aarde. Bij mij gaat het dan ook vooral om wat ik voel en wat ik zie. Bij het uitpakken van de doos tref je vrijwel enkel het essentiële aan; de laptop zelf en natuurlijk de voeding. Direct bij het optillen voel je het direct, dit is een zware jongen. De weegschaal bevestigt dit gevoel, de OMEN 15 weegt namelijk nog net geen 2,5 kilo. Je kunt hem dus zeker meenemen, maar je zeult wel wat gewicht met je mee en hebt dus een goede, stevige tas nodig. Daarnaast zit er ook nog eens een flinke powerunit bij waardoor je er met gemak driekwart kilo bij op kunt tellen. Hoewel dit een echte laptop voor gamers is, valt het op dat het ontwerp bijzonder ingetogen is. De matzwarte afwerking wordt enkel onderbroken door een reflecterend logo van OMEN zelf. Bij het openklappen valt de stevige bouw van het frame direct op. De bezels omhuizen het 15,6 inch full HD IPS scherm goed waardoor de laptop wel tegen een stootje kan. Hoewel de bezels ietwat groter zijn dan bijvoorbeeld mijn gaming monitor, zijn ze niet dermate dik dat ze als storend worden ervaren.

Bij het opstarten van de OMEN 15 valt op dat de laptop zeer rap actief is. Om de een of andere reden heeft deze versie een AZERTY-toetsenboord (waarom deze structuur nog gebruikt wordt is mij een raadsel), maar dat zal een foutje zijn geweest bij het versturen. Hoewel het design van de laptop goed in elkaar zit, moet wel gezegd worden dat het toetsenboord zelf matig is te noemen. De toetsen zijn net iets te glad en zitten te dicht op elkaar. Daarbij liggen ze te diep in het frame waardoor je een stukje feedback mist wanneer je een toets indrukt. Een extern keyboard is dus zeker een welkome aanvulling. Het trackpad van de laptop doet wat het moet doen, maar volstaat niet voor shooters, daar is toch echt een externe muis voor nodig.

Inhoud

Vormgeving is natuurlijk leuk, maar wat krijg je nou wanneer je de OMEN 15 opstart? Er zijn verschillende variaties, maar de laptop die ik heb mogen testen beschikt over een AMD Ryzen 5 processor, 16GB RAM, 512 GB SSD en NVIDEA GeForce GTX 1660 Ti-videokaart. Aardige specs op papier en ook in de praktijk komen deze aardig tot diens recht. De OMEN 15 is lekker snel dankzij de SSD en beschikt over voldoende rekenkracht door het beschikbare geheugen. Mocht je in de toekomst willen beschikken over meer RAM of opslagruimte, dan is deze uit te breiden middels het single-panel access systeem. Hoewel de NVIDEA GTX 1660 Ti grafisch gezien zeker wat te bieden heeft, moet er vermeld worden dat er betere kaarten op de markt zijn. Games zoals Apex Legends draaien met het grootste gemak weg op de hoogste settings, maar Assassin's Creed: Valhalla is helaas niet draaibaar op bijvoorbeeld de aanbevolen setting. Een tegenvaller, want het zijn juist de nieuwste games die het best tot diens recht dienen te komen op nieuwe hardware.

De reden waarom ik een gaming laptop zou aanschaffen, zou puur vanwege de mobiliteit zijn. Ondanks dat de laptop aan de zware kant is, is deze natuurlijk uiterst makkelijk dicht te klappen en mee te nemen. Een goede accuduur is echter essentieel. In de OMEN 15-en0012nb zit dat wel snor. De accu gaat namelijk zo’n zeven tot acht uur mee wanneer deze volledig is opgeladen. Haal je hem echter van de netstroom af, dan is er een dip in performance te verwachten. Dit omdat de accuspaarmodus automatisch activeert. Gelukkig is dat te omzeilen, maar met iedere aanpassing, gaat er wat van de accuduur verloren. De laptop is echter niet enkel handig om te gamen. Dankzij het strakke design volstaat de laptop namelijk ook als machine voor het dagelijkse gebruik. Zo kijken zakelijke klanten niet op vanwege een schreeuwerig design en is het mogelijk om digitale meetings bij te wonen middels de ingebouwde microfoons en 720p webcam. De gebruikelijke HP speakerset van Bang & Olufsen is ook aanwezig. Deze speakerset produceert genoeg kwalitatieve audio om koptelefoonloos te kunnen spelen en vergadering bij te wonen. Om de audio hoef je je dan ook niet druk te maken - hoewel een headset voor gaming natuurlijk de voorkeur prefereert. Dan zijn er ook nog zat ports om over te praten. De OMEN 15 beschikt namelijk over drie reguliere USB-aansluitingen, één USB-C aansluiting, één HDMI uitgang en één mini-DisplayPort. Al je devices zijn er dus met gemak op aan te sluiten.

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Ik begon dit artikel met de vraag of de mobiliteit van een gaming laptop een dermate groot voordeel zou opleveren dat een desktop onnodig blijkt te zijn. Na een flink lange tijd met de OMEN 15-en0012nb gespendeerd te hebben, heeft de gaming laptop terrein weten te winnen, maar moet de draagbare variant het vooralsnog afleggen tegen de desktop. Dat komt voornamelijk door een drietal factoren. De OMEN 15 is tamelijk zwaar om continu met je mee te zeulen, een trackpad als muis gebruiken is niet te doen en het toetsenboord is te onhandig om lekker mee te gamen. Dat betekent dat je altijd een koptelefoon, toetsenboord en muis met je mee moet zeulen. De accuduur is voldoende om een flinke tijd mee voort te kunnen, maar de oplader weegt ook wat en die moet dus ook nog in de tas. Lichte games zoals Apex Legends zijn eenvoudig speelbaar op de hoogste settings, maar een game zoals Assassin's Creed: Valhalla heeft toch net wat meer moeite met draaien. Gaming laptops zijn zeker in prijs gedaald, maar zijn nog niet op het niveau dat ik zomaar even een modelletje in huis haal. Wel moet gezegd worden dat ik de designkeuzes van OMEN toejuich. De laptop ziet er goed uit en zal niet-gamers zeker kunnen bekoren. Als allround model is de OMEN 15-en0012nb dus zeker afdoende. Daarbij is het ook een grote pré dat het RAM en SSD geheugen eenvoudig is uit te breiden. Zo blijft de OMEN 15 toch even wat langer relevant. Dat gezegd hebbende, zie ik het voordeel van een gaming laptop persoonlijk niet in. Het is net zo'n model dat een beetje tussen een reguliere laptop en een zware desktop inhangt. En als ik dan moet kiezen, dan gaat de voorkeur toch echt uit naar een desktop. Maar mocht je zoeken naar een laptop waar je voor zowel werk als gaming wat aan hebt, dan is de OMEN 15 een goede optie!

De OMEN 15-en0012nb kent een adviesprijs van 1399 euro.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord