Tech: OMEN 45L review - Krachtpatser met een prijskaartje

Als je voorkeur uitgaat naar gamen op pc, dan sta je voor een ontzettend grote hoeveelheid aan keuzes. Zeker als je vaak de wat zwaardere games speelt wil je graag een betrouwbare pc die al die games goed kan draaien. Een beetje krachtige pc is bijvoorbeeld wel nodig om een hedendaagse shooter een beetje goed te kunnen spelen. Er zijn natuurlijk talloze mogelijkheden voor een desktop en één daarvan is de OMEN 45L. Ik nam deze kast eens goed onder de loep om te kijken of het je geld waard is.

OMEN 45L review5

Size does matter

Om maar direct met de deur in huis te vallen kan ik verklappen dat je met de OMEN 45L echt een bakbeest in huis haalt. Niet alleen qua performance, maar ook zeker qua formaat. De desktop meet maar liefst 20,4 x 47 x 55,5 cm. Vooral de hoogte is iets dat gelijk opvalt. Dit komt door de speciale Cryo Chamber die aan de bovenzijde van de kast is gebouwd. In dit gedeelte is ruimte gemaakt voor maar liefst twee ventilatoren om de warme lucht uit de kast zo goed mogelijk weg te kunnen voeren. Dit gebeurt bij de OMEN 45L dus niet alleen aan de achterzijde. Deze desktop is dan ook voorzien van drie 120 mm aRGB-ventilatoren aan de voorzijde. Tijdens mijn speelsessies heb ik mede door de goede koeling de pc niet of nauwelijks geluid horen maken. Zelfs in de performance modus viel het best mee. Het doet dus goed zijn werk, maar is door z'n formaat wellicht wat lastig weg te werken onder je bureau.

Nu is een stuk hardware als de OMEN 45L ook niet per definitie bedoeld om weggewerkt te worden, getuige de aRGB-ventilatoren aan de voorzijde. Persoonlijk hou ik niet echt van zo'n kermisattractie bij mijn bureau, maar als je dat wel tof vindt dan heb je aan de OMEN 45L zeker een goede. Met de OMEN Light Studio kun je de RGB van de pc volledig naar je eigen smaak en wensen instellen. Zo kun je het kleurenpallet ten volle benutten of het juist iets subtieler en rustiger houden. Zo kun je bijvoorbeeld de verlichting laten reageren op het geluid of een aantal presets gebruiken. Mocht je niet zoveel geven om de exacte instellingen van de RGB, maar wil je wel snel even wat basic aanpassingen doen, dan kan dat in de OMEN Gaming Hub.

OMEN 45L review

Levert topprestaties

Van zo'n grote kast mag je natuurlijk best wat verwachten en dat zit met de OMEN 45L zeker wel snor. En dan heb ik het niet over zo'n dun vlassig Bram Krikke-snorretje, maar een degelijke ferme snor a la Johan Derksen. Met een 12e generatie Intel Core i9 processor in combinatie met een RTX 3080 videokaart en HyperX 32GB RAM geheugen heb je al een uitstekend pakket bij elkaar om de nieuwste games zonder enige moeite te kunnen draaien. Zo speelde ik bijvoorbeeld Halo Infinite op de hoogste instellingen en dat trok de OMEN 45L bijzonder goed. Zelfs het geluidsniveau van de pc bleef binnen de perken en het leek erop alsof hij het er niet al te zwaar mee had. Waar je bij sommige kasten nog weleens het gevoel hebt dat er een straaljager op het punt van opstijgen staat, is dat bij de OMEN 45L zeer goed te doen.

Specificaties

Besturingssysteem: Windows 11 Home
Processor: Intel Core i9 12900K
Koeling: 240-mm RGB-vloeistofkoeler
Moederbord chipset: Intel® ADL Z690
Geheugen: HyperX 32 GB DDR4-3733 MHz XMP RGB Heatsink RAM (2 x 16 GB)
Videokaart: NVIDIA® GeForce RTX™ 3080 (10 GB GDDR6X gereserveerd) met LHR
Opslag: 1 TB WD Black PCIe® NVMe™ TLC M.2 SSD + 1 TB WD Black PCIe® NVMe™ TLC M.2 SSD
Voeding: 800 W 80 Plus Gold-gecertificeerde ATX-voeding
Garantie: 1 jaar
Prijs: € 2.899,00

OMEN 45L review2

Genoeg mogelijkheden

Aan de voorzijde bevinden zich een viertal USB 2.0-poorten, waarvan twee SuperSpeed poorten, een poort om een koptefeloon met microfoon aan te kunnen sluiten en een losse microfoonaansluiting. De achterzijde bevat zes USB-poorten te weten: twee USB 2.0-poorten, twee USB-C poorten en twee USB SuperSpeed poorten. Ook is er een RJ-45 poort, een microfoonaansluiting en een audio in- en uitgang. Om meerdere schermen aan te kunnen sluiten op de OMEN 45L zijn er drie DisplayPorts en een HDMI-poort aanwezig op de achterzijde. Op zich voldoende poorten, alleen qua snelheid leggen de poorten het af tegen bepaalde concurrenten. Zo hebben de USB-C poorten slechts een datasnelheid van respectievelijk 5 en 10 GB, hetzelfde geldt voor de USB 2.0 SuperSpeed poorten.

Wellicht het grootste struikelblok voor de meeste gamers is het prijskaartje dat aan de OMEN 45L hangt. Hoewel veel van de elementen in de OMEN 45L goed zijn om grote games te draaien moet je met een verkoopprijs van 2.899 euro toch redelijk diep in de buidel tasten om zo'n unit in huis te kunnen halen. Let wel, dan heb je uiteraard alleen nog maar de kast. Vanzelfsprekend is het van belang om er nog een goede monitor (wellicht meerdere), muis en toetsenbord aan te hangen. De prijs is echter wel verklaarbaar als je kijkt naar wat er allemaal in de desktop gestopt is. In die zin is het zeker geen miskoop. Als je over een groter budget beschikt, dan is de OMEN 45L een keuze waar je geen spijt van gaat krijgen, mits je ook echt de meest recente games op de hoogste settings wenst te spelen. Ben je meer van de Minecraft, dan kun je met een iets minder model ook wel af.

OMEN 45L review3

Eindoordeel van Patrick Lamers

Het imponerende design van de OMEN 45L zal de liefhebber van een grote RGB-kast zeker kunnen bekoren. Doordat je behoorlijk moet investeren om een complete set-up samen te stellen, is deze kast zeker niet voor iedereen bereikbaar. Dat neemt niet weg dat het z'n geld ook wel waard is. Als je van plan bent om de nieuwste games op de hoogste instellingen te spelen of bijvoorbeeld veel bezig bent met het editten van video's of veelal andere zware programma's draait, dan is de OMEN 45L een investering waar je geen spijt van krijgt. Houd er echter wel rekening mee dat je voldoende ruimte op, onder of naast je bureau hebt om deze grote kast een mooi plekje te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?