Tech: Roccat Kone Air - Fraai klikkertje

Al sinds ik rechtop kan zitten, zit ik achter de computer. Pc-games spelen is iets dat ik al doe sinds ik me kan herinneren. Er zijn dan ook maar weinig momenten waarop ik geen muis in mijn rechterhand heb. Mijn weapon of choice is al zo'n tien jaar lang de Cooler Master Storm Xornet, een prima gaming muis zonder al te veel gekke knopjes, want daar houd ik simpelweg niet van. Ook heeft die muis nog gewoon een kabeltje en heeft het de perfecte pasvorm voor mijn kleine dwerghandjes en de claw grip-stijl die ik hanteer wanneer ik een muis vasthoud. Toen ik dus de Roccat Kone Air draadloze muis toegestuurd kreeg om te reviewen, was ik voorzichtig nieuwsgierig. Na tien jaar voelt een andere muis in m'n hand toch een beetje als vreemdgaan.

Roccat Kone Air3

De specificaties van de Roccat Kone Air

Dit zijn de specificaties van de Roccat Kone Air:

 • 2.4GHz Stellar Wireless via USB-A Receiver
 • Bluetooth 5.1
 • Kabel: geen
 • Batterij: 1 of 2 AA-batterijen
 • Switches: Roccat Titan Switch Optical, met een levenscyclus van honderd klikken
 • USB Report Rate: 1.000 Hz
 • Ingebouwd geheugen: 1 Profiel
 • Software: Roccat Swarm
 • Roccat Owl-Eye 19K optische sensor
 • Aanpasbare lift-off afstand
 • 50g Acceleratie
 • Minimale DPI: 50
 • Maximale DPI: 19.000

Naast de technische specificaties, kunnen we zien dat de muis 13.2 x 8.2 x 4.3cm groot is en 96 gram weegt zonder batterijen erin. In de doos zit de muis netjes verpakt in een kartonnen houder. Daarnaast bevat de doos ook één AA-batterij en een boekje met instructies.

Roccat Kone Air

De Roccat Kone Air aansluiten en aanpassen

Het in gebruik nemen van de Roccat Kone Air draadloze muis is kinderlijk eenvoudig. Het palm-gedeelte van de muis kun je openschuiven, waarna je de inbegrepen AA-batterij kunt installeren. In de muis is ruimte voor twee AA-batterijen, maar je hebt er maar eentje nodig om de muis te kunnen gebruiken. Na het installeren van de batterij kun je het apparaat inschakelen middels een schuifje op de onderkant van de muis. Schuif je het schuifje naar de bluetooth-kant, dan kun je de muis via bluetooth 5.1 verbinden met bijvoorbeeld je laptop. Hiervoor moet je de knop op de bovenkant een paar seconden ingedrukt houden. Als je de muis wilt gebruiken met een apparaat zonder bluetooth, zoals bijvoorbeeld je pc, dan kun je het USB-dongeltje gebruiken dat onder de handpalm-klep opgeborgen zit. Deze steek je in een van je USB-poorten, waarna de muis direct via 2.4GHz wifi verbinding maakt. De muis is wat dat betreft plug-and-play; je kunt direct van de muis gebruikmaken na het verbinden.

De muis heeft twee muisknoppen, een muiswiel, een DPI-knop op de bovenkant, twee functieknoppen aan de linkerkant en een speciale knop die Easy-Shift[+] wordt genoemd. Wanneer je de muis voor het eerst gebruikt, kun je de twee functieknoppen gebruiken om bijvoorbeeld in je browser een pagina terug of weer vooruit te gaan en de Easy-Shift[+]-knop kan in combinatie met de andere knoppen gebruikt worden om je muziekspeler te bedienen. Tot slot kun je middels de DPI-knop de DPI laten aanpassen in vijf stappen, van 400 naar 800, 1200, 1600 en 3200. Door middel van een klein gekleurd lampje boven de DPI-knop kun je zien op welke DPI-instelling je zit. Wanneer je echter de Roccat Swarm-software installeert, krijg je een uitgebreid scala aan mogelijkheden om je muis aan te passen. Zo kun je de vijf verschillende DPI-wisselstappen instellen op de DPI's die je wilt gebruiken, kun je de snelheid van de muisaanwijzer aanpassen en de scroll-snelheid. Daarnaast kun je verschillende functies aan de functieknoppen en de Easy-Shift[+]-combinaties toewijzen en de polling rate van je muis wijzigen van 125Hz, naar 250Hz, 500Hz en 1000Hz. De software is gemakkelijk in gebruik en kun je ook gebruiken voor je andere Roccat randapparatuur.

Roccat Kone Air1

Slepen, klikken en scrollen met de Roccat Kone Air

Ik heb kleine handen en maak gebruik van de claw grip-manier van muizen vasthouden, dus de muis heeft niet helemaal de juiste vorm voor mijn handen. Bij het gebruiken van de Roccat Kone Air draadloze muis merkte ik wel direct dat deze over het algemeen lekker in de hand ligt. Het oppervlak voelt fijn aan en de rubberen gripjes op de zijkanten zorgen ervoor dat je een stevige grip op het apparaat hebt. De functieknoppen op de zijkant zitten niet in de weg met het bewegen of klikken, je drukt ze niet gauw per ongeluk in. De Titan Optical Switches zijn fijne klikkers die gemakkelijk in te drukken zijn en weer goed terugveren. Het scrollwiel scrollt soepel, maar heeft maar één snelheid. Dat hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn. Op de onderkant van de muis zitten teflon kussentjes die ervoor zorgen dat de muis soepel over elk oppervlak glijdt. De muis doet het prima op elke vlakke ondergrond, maar met een muismat glijdt de muis het allerbeste. De functieknoppen zijn gemakkelijk in te drukken en hebben een lichte haptic feedback. De Easy-Shift[+]-knop zit op een iets ongemakkelijkere locatie, waardoor je met je duim als het ware naar beneden moet drukken. Ik zie mezelf deze knop dan ook niet vaak gebruiken.

Uiteraard moest ik de muis ook uitvoerig onderwerpen aan verschillende games en software om te zien hoe deze presteert onder druk. Ik begon rustig aan met Stardew Valley. Ik zette de muis op de tweede DPI-instelling en speelde rustig een paar in-game dagen weg. Mijn speelervaring was erg soepel en ook het gebruiken van het scrollwiel om van gereedschap te wisselen, ging perfect. Daarna besloot ik het wat hogerop te zoeken. Ik startte League of Legends op (ik ben niet de enige die mijn pc gebruikt en de game stond toch geïnstalleerd, dus ik dacht, waarom niet?) en speelde een potje tegen de AI. Ik had hiervoor de DPI twee tandjes hoger gezet en ook dat werkte perfect. Door de lichte switches kreeg ik geen kramp in mijn vingers na het vele klikken en de muis gleed perfect over de map zoals ik dat wilde. Tot slot besloot ik de muis ook nog aan een potje Overwatch te onderwerpen. Ik liet aanvankelijk de DPI op dezelfde snelheid staan en dat werkte erg prima. Het mooie aan een potje Overwatch is dat je tussendoor van Hero en dus van speelstijl kunt wisselen. Hier komt het on the fly van DPI kunnen wisselen ook weer erg goed van pas!

Roccat Kone Air2

Eindoordeel van Claudia Tjia

De Roccat Kone Air draadloze gaming muis is een prima muis die ook nog eens niet al te duur is. De muis is het beste geschikt voor mensen met gemiddelde tot grotere handen en mensen die hun muis in de palm grip-stijl vasthouden. De knoppen zijn gemakkelijk in te drukken en hebben een fijne haptic feedback. Het on the fly kunnen wisselen van DPI is ontzettend handig als je verschillende soorten games speelt, of games waarbij je in verschillende situaties een andere DPI nodig zou kunnen hebben. De functieknoppen en de Easy-Shift[+]-knop zijn naar wens te programmeren, waardoor de muis erg veelzijdig is. Middels de bijbehorende software is zo goed als alles tot in de puntjes aan te passen, waardoor je de muis kunt optimaliseren aan jouw behoeften. Heb je dus niet kleine dwerghandjes zoals ik, dan is de Roccat Kone Air zeker een fraai klikkertje!

Over auteur Claudia Tjia

Claudia Tjia Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?