Tech: Trust GXT 498 Forta - Ecologisch en economisch verantwoord

Een gaming headset die voor een overgroot deel uit gerecycled plastic bestaat en die ook nog eens spotgoedkoop is, dat moet een recept voor prullerige randapparatuur zijn. Trust heeft in het verleden nogal wat discutabele keuzes gemaakt en staat bij de gaming community niet direct aangeschreven als een premium fabrikant, maar met de PlayStation 5-gelicentieerde GXT 498 Forta bewijst Trust dat het soms wel weet hoe het moet, waarbij het tegelijkertijd op de kleintjes en diens carbon footprint let.

Trust 498 Forta review3

Trust houdt een vinger aan de Pulse

Een premium ervaring voor een budgetprijs, dat is de belofte die Trust met diens GXT 498 Forta headset maakt. Ontworpen voor maximale compatibiliteit met de PlayStation 5 moet het een betaalbaar alternatief vormen voor de twee keer zo veel kostende Pulse 3D headset van Sony zelf, die het vooral moet hebben van futuristische esthetiek, draadloze connectiviteit en Tempest 3D audio-support. Het valt voorop te stellen dat Trust hier glansrijk in slaagt, zij het wel door op diverse vlakken wat in te leveren.

Zo heeft de GXT 498 Forta niet de schwung die Sony's eigen Pulse 3D heeft. Sterker nog, wanneer je de headset uit de doos haalt, voelt de headset erg basic aan en zo ziet deze er ook uit. Mijn toegestuurde exemplaar is geheel zwart, waarbij alleen het zilverkleurige PlayStation-logo op de oorschelpen eruit springt. De matzwarte hoofdband bevat daarnaast glossy GXTrust branding, maar daar houdt het dan ook op met het design. Voor de rest is de GXT 498 Forta een rechttoe-rechtaan headset met weinig toeters en bellen. De headset is overigens ook beschikbaar in het wit met donkere accenten, wat wellicht beter kleurt bij je PS5-hardware.

Prangende randzaken

Dat simplistische vertaalt zich ook in de connectiviteit. De GXT 498 Forta is uitsluitend bedraad verkrijgbaar, maar daar is de prijs van vijf tientjes dan ook naar. Daarnaast gaat Trust met de GXT 498 Forta ook op de ecologische toer, dus milieuonvriendelijke accu's passen niet in dat plaatje. Gelukkig heeft Trust wel de keuze gemaakt om de audiokabel geheel afneembaar te maken, alsook de microfoon. Dat is wel zo handig wanneer de noodzaak ooit ontstaat om deze te vervangen. Dat scheelt weer een hoop e-waste. Slim bekeken dus.

Toch had ik het wel fijn gevonden wanneer Trust had gekozen voor een langere kabel. Met 1,20 meter is de kabel absoluut lang genoeg voor gamers die de headset bijvoorbeeld aan hun DualSense Edge-controller koppelen, maar wie overweegt om de headset aan diens pc te verbinden, komt gegarandeerd lengte tekort. Ook hier heb je dus weer de mazzel dat de kabel niet ingebouwd zit. En wat de afneembare microfoon betreft, dat laat zich wel raden. Het is een prima ding om mee te voice-chatten, maar de content creator moet niet verwachten dat zijn of haar zoetgevooisde stem hiermee tot z'n recht komt.

Trust 498 Forta review

Plastic fantastic

Qua bouwkwaliteit kan ik verrassend positief zijn, iets wat ik niet vaak heb kunnen zeggen wanneer het een Trust-product betreft. Zoals eerder gezegd was de eerste indruk wat minder. Door het gebruik van al dat plastic voelt de 253 gram wegende GXT 498 Forta aanvankelijk wat goedkoop aan, iets dat niet echt verandert wanneer je aan het kwalitatief matige volumewieltje draait. Maar voor een headset die voor vijfentachtig procent uit gerecycled plastic is vervaardigd, is de GXT 498 Forta verbluffend rigide. Je verwacht dat het allemaal wat piept en kraakt wanneer je de oerhollandse "laat ik dat ding eens flink oprekken en uitstrekken" kwaliteitsbeproeving erop loslaat, maar op dat vlak scoort de GXT 498 Forta dus punten.

Ook de oorschelpen en de foam kussentjes zitten prima. Niet te strak, niet te los. Mede dankzij het lage gewicht van de GXT 498 Forta is het draagcomfort meer dan voldoende en het gebrek aan volledig draaibare oorschelpen niet zo'n gemis. Het gebruikte foam kan er wat mij betreft mee door, al valt het niet te ontkennen dat er op dat vlak betere headsets op de markt zijn. Maar goed, dat zijn dan ook headsets die bij lange na niet in de buurt komen van het prijssegment waarin de GXT 498 Forta zich begeeft.

Trust 498 Forta review1

Als muziek in de oren

Tot nu toe doet de GXT 498 Forta dus niks geks. Voor vijftig euro verwacht je geen premium headset, dus alle voorgaande facetten vielen binnen de lijn der verwachting. Waar de GXT 498 Forta niet aan de lijn der verwachting voldoet, is de geluidskwaliteit. Deze steekt namelijk met kop en schouders boven de concurrentie uit en overtreft alle verwachtingen. Trust heeft ervoor gekozen om de GXT 498 Forta uit te rusten met 50mm drivers en dat is goed te merken. Lage tonen zijn lekker beefy, iets wat je niet snel kunt zeggen over een budget headset. Mids en highs zijn wat minder uitgesproken, maar nog steeds zeer acceptabel voor een headset van vijf tientjes.

En dat is uiteindelijk de beweegreden om voor de GXT 498 Forta te kiezen. 3D audio support is leuk en aardig, maar wanneer je headset de audiokwaliteit van een bakelieten telefoon heeft, heb je daar verdraaid weinig aan. Gelukkig doet de GXT 498 Forta op dat gebied dus hele goede zaken. Dat gezegd hebbende ga ik niet beweren dat Trust eigenhandig de premium concurrentie het snot voor de ogen fietst, maar op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding valt hier wel lering uit te trekken.

Trust 498 Forta review2

Eindoordeel van Patrick Meurs

Met de GXT 498 Forta heeft Trust me positief weten te verrassen. Waar het budgetmerk zichzelf in het verleden herhaaldelijk aan de schandpaal heeft genageld door discutabele kwaliteitskeuzes, overtreft het alle verwachtingen met diens gelicentieerde PlayStation 5 headset. Mede door diens ultralichte gewicht voelt de GXT 498 Forta aanvankelijk wat goedkoop aan en ook op esthetisch vlak springt het niet uit de band. De eerste indruk blijkt al gauw misleidend te zijn, gezien de GXT 498 Forta verrassend solide is (op het volumewieltje na). De meeste kudos verdient Trust GXT 498 Forta toch wel door diens indrukwekkende audiokwaliteit, welke het label 'low budget' absoluut niet verdient. Uiteraard bestaan er headset met een betere allround audiospectrum, maar die koop je niet voor vijf tientjes. Daarentegen komen die headsets wel met een langere 3,5mm jack kabel, welke echt wel wat langer had mogen zijn dan één meter twintig.

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?