Drie van die: Beste PlayStation 2 Grand Theft Auto games

Geplaatst:
Aangepast: 10 januari 2022 21:31

Grand Theft Auto, de serie gaat al jaren mee, maar het is alweer even geleden dat we een nieuw deel binnen de franchise hebben mogen verwelkomen. Daar zit natuurlijk wel een klein kanttekeningetje bij, want GTA Online is nog altijd razend populair en ook aan remasters komen we geen tekort. Zo is bijvoorbeeld nog geen paar dagen geleden Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition verschenen. Niet zonder de nodige heisa, want we mogen wel stellen dat deze “definitieve” collectie niet zonder de nodige problemen ter aarde is gebracht. Dat gezegd hebbende, de klassieke games wisten bij de initiële release hoge ogen te gooien en met deze zelfde liefde denk ik maar al te graag terug aan de tijden van weleer.

Grand Theft Auto 3, Grand Theft Auto: Vice City en Grand Theft Auto: San Andreas behoren tot de crème de la crème binnen het open wereld genre. Na een uitvoerige excuusbrief van Rockstar omtrent de Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Collection heb ik er best vertrouwen in dat de collectie de nodige patches gaat ontvangen, maar ik denk liever gewoon terug aan de originele delen. Ik heb alle drie de delen gedurende de originele release periode grijs gespeeld, maar eigenlijk nooit teruggeblikt op welke delen ik nou het beste vond. Nou, daar komt vandaag een einde aan want dit is mijn drie van die beste PlayStation 2-era Grand Theft Auto-games!

3. Grand Theft Auto 3

Allright, laten we beginnen met de (naar mijn mening) minste game binnen PlayStation 2 trilogie. Grand Theft Auto 3 is absoluut niet slecht, maar beschikt tegelijkertijd wel over de minst interessante wereld en logischerwijs meest gelimiteerde performance. Claude is weinig interessant als personage en ook de stad kent weinig echte highlights. Liberty City is lachen, maar de dichte mist (die zeer iconisch is voor deze specifieke game) zorgt ervoor dat er nooit heel veel te zien is. Deze mist is in de Definitive Edition verwijderd, aangezien de nieuwe generaties tot veel meer in staat zijn, maar alsnog is het allemaal geen hoogstandje. Een leuke game, maar zeker de minste van de drie.

Laten we Grand Theft Auto 3 echter niet in een te negatief daglicht zetten. De game heeft namelijk veel weten te innoveren binnen de serie en is natuurlijk ook de allereerste 3D Grand Theft Auto-game. Deeltje 3 is verschenen in een periode waarbij er nog veel geëxperimenteerd werd en dat is overduidelijk af te zien aan de game. De nieuwe missiestructuur, het vertellen van een verhaal en de grote open wereld waren toentertijd ongekend en wisten gezamenlijk de franchise echt op de kaart te zetten als één van de beste binnen het genre. Wat dat betreft heb ik alleen maar respect voor hetgeen dat Grand Theft Auto 3 heeft weten te bereiken.

2. Grand Theft Auto: San Andreas

Dit is geen populaire mening, maar Grand Theft Auto: San Andreas is wat mij betreft niet de allerbeste game binnen de trilogie die de Definitive Collection omslaat. Ja, de sfeer is goed en ook het verhaal laat weinig te wensen over, maar San Andreas bewijst al snel dat een grotere map niet altijd wil zeggen dat de wereld daar per definitie heel veel beter van wordt. Iets wat duidelijk naar voren komt in onze review van Grand Theft Auto: San Andreas. Nu moet ik toegeven dat San Andreas veel verbeteringen heeft doorgevoerd. Zo zijn de NPC’s interessanter, is er meer te doen in de wereld en heb je het idee dat er beter nagedacht is over wat Grand Theft Auto nou precies is en waar de franchise naartoe moet. De Definitive Edition toont echter maar al te goed aan dat de wereld tjokvol lege ruimte zit en dat bijvoorbeeld de straaljager lang niet zo interessant is wanneer de wereld dat op momenten ook niet is. Weet je in de Definitive Edition van San Andreas een beetje hoogte te pakken, dan zie je al snel de gehele map en kom je erachter dat deze eigenlijk helemaal niet zo eindeloos is als je in je hoofd had zitten. Niet erg natuurlijk, want een compacte wereld kan in essentie alles omvatten.

Grand Theft Auto: San Andreas is echter een uitstekende leerschool voor Grand Theft Auto 5 geweest. De wereld is opgezet, de map is uitgedacht en GTA 5 kent hierdoor een rijke lore waar de game dan ook gretig gebruik van maakt. Daarnaast zet San Andreas ook de traditie van bijzonder goede – en vooral passende – soundtracks voort. De radiostations sluiten uitstekend aan op de toon die de game probeert te zetten. Sterker nog, de radiostations zijn medeverantwoordelijk voor het uit doeken doen van story elementen en dragen grotendeels bij aan de sfeer die je continu waarneemt.

1. Grand Theft Auto: Vice City

Mensen die mij een beetje kennen, hadden dit wel aan zien komen. Mijn absolute nummer één is natuurlijk de beste GTA aller tijden; Grand Theft Auto: Vice City. Dit is gewoon mijn tijdperk. De muziek, de sfeer, de kledingstijl en de missies sluiten perfect op elkaar aan waardoor de game overstroomt van de stijl. Toegegeven, lang niet ieder stuk in de game is interessant, maar Tommy Vercetti en diens kompanen zetten een ijzersterke cast neer waardoor je vanaf het eerste moment in de game gezogen bent. Natuurlijk ontleent het verhaal veel van de iconische film Scarface, maar met een beetje inspiratie is niets mis.

Doet de Definitive Edition eer aan mijn herinnering? Nee, helaas moeten sommige dingen gewoon in het verleden blijven. Echter ben ik wel van mening dat het origineel nou ook bepaald niet lekker meer speelt. De games zijn gewoon een beetje achterhaald en het is dan ook San Andreas die het meest aanvoelt als een moderne game. Zo zijn de aim controls van Vice City altijd al belabberd geweest, iets wat je terug kunt lezen in onze originele review van Grand Theft Auto: Vice City. En toch is dit gewoon de beste game binnen de PlayStation 2-trilogie. Direct bij het opstarten van de Definitive Edition had ik datzelfde gevoel weer. Die sfeervolle neon lichten en iconische muziek zijn de dingen die Grand Theft Auto: Vice City zo uniek maken. Niet mee eens? Proof me wrong!

In welke volgorde zou jij deze drie games zetten? Ben je net als ik verslaafd aan GTA: (Miami) Vice City, of is het toch San Andreas die voor jou de show weet te stelen? Ik ben benieuwd!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition

Uitgever

Rockstar Games

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Mobile, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

11 november 2021

Ontwikkelaar

Rockstar Studios

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord