ERAZER Hunter X20 - Jaagt op gamers met centen

Geplaatst:
Aangepast: 6 mei 2024 13:55

Wie mij vraagt wat ik van factory built gaming computers vind, krijgt meestal een hele preek over alles wat mij aan ze stoort. Ik - een fervent pc bouwer - heb meestal weinig positiefs te melden over fabrikanten als HP Omen, Acer, MSI en Lenovo wanneer het om hun tower model gaming rigs gaat. Pc's vol bloatware en soms goedkoop aandoende hardware combinaties, zelfs gerenommeerde fabrikanten hebben me in het verleden niet weten te overtuigen dat hun kennis en kunde een betere pc opleverde. En over Medion, daar deed ik eigenlijk al helemaal geen uitspraken over. Mij de ERAZER Hunter X20 ter review aanbieden - die overigens niet meer onder de bannier van Medion vaart sinds de overname door Lenovo - dat is dan ook behoorlijk gewaagd. Afijn, laten we de Hunter X20 eens onder de loep nemen en zien of ERAZER mijn opinie rondom factory builds kan bijsturen, of in het ergste geval, bevestigen.

ERAZER Hunter X20 review1

Onder de kap

Laten we allereerst eens kijken wat de Hunter X20 ons qua hardware te bieden heeft. Gehuisd in een custom InWin 103 mid tower treffen we een assortiment aan merken aan, zij het merken van stand. Wat het moederbord betreft kiest ERAZER voor een Gigabyte Z790 Aorus Elite AX, waar men Intels 14e generatie 20-core i7 14700K processor op heeft geprikt. Aan rekenkernen dus geen gebrek. Om dat allemaal goed koel te houden wordt de processor gekoeld middels een Alphacool Eisbaer AIO waterkoeler waar men twee InWin Saturn ASN120 RGB cooling fans tegenaan heeft geschroefd. Warme lucht wordt afgevoerd via de enkele InWin cooling fan aan de achterzijde van de case.

Wat werkgeheugen betreft doet de Hunter X20 een beroep op Kingston met twee 16GB Kinston FURY Beast RAM sticks (DDR5-6000 - 40 CAS latency), waarbij het moederbord nog ruimte biedt om deze met twee sticks uit te breiden. Maar de 'elephant in the room' - of in dit geval de GPU in de kast - is waarschijnlijk wel de (enigszins outdated) Zotac Gaming GeForce RTX 4070 Ti Trinity videokaart, welke met GPU supports op zijn plek gehouden wordt.

Component Specificaties
Behuizing InWin 103 mid tower (ERAZER branded)
Moederbord Gigabyte Z790 Aorus Elite AX
Processor Intel Core i7-14700K (20 cores, Raptor Lake)
Werkgeheugen Kingston FURY Beast DDR5-6000 (2x 16GB - Cas 40)
Videokaart Zotac Gaming GeForce RTX 4070 Ti Trinity (12GB GDDR6X memory)
Opslag WD_Black SSD M.2 SN850X + Seagate HDD 3.5" 2TB ST2000DM008 Barracuda
Voeding Seasonic Vertex 850W
CPU koeling Alphacool Eisbaer 240 AIO water cooler
Case koeling 2x InWin Saturn ASN120 aan de voorzijde (in), 1x Inwin Saturn ASN120 aan de achterzijde (out)

ERAZER Hunter X20 review6

HDD = Heel Dom Ding

De hardwarematige vreemde eend in de bijt is wat mij betreft wel de Seagate Barracuda 2TB Sata HDD, welke in mijn optiek niet meer thuishoort in een systeem van dit prijssegment. Hoewel deze hard drive is geïnstalleerd voor extra opslag zodra de 1TB M.2 SSD van Western Digital vol zit, ben ik sterk van mening dat er anno 2024 geen fysieke harde schijven meer in een high-performance pc horen te zitten. Sterker nog, er zijn zelfs genoeg games die niet eens fatsoenlijk draaien vanaf een Sata HDD. Dat je nog een knorrende en knetterende schijf in een budgetbak stopt, dat valt nog te beargumenteren. Maar een pc van over de drieduizend piek, daar moeten gewoon uitsluitend SSD's in. Punt.

En dat is een feit waar benchmark software ook over lijkt te vallen. Nu is software als UserBenchmark uiteraard niet per definitie zaligmakend - al is het maar omdat het soms nogal ongenuanceerde conclusies trekt - maar het valt natuurlijk niet onder stoelen of banken te steken dat de performance van je pc ineens ver onder die van 'roughly similar specced' soortgenoten bungelt wanneer een HDD je read/write capaciteit afknijpt. Daarnaast schiet ERAZER zichzelf hiermee ook nog eens behoorlijk in de Hunter-voet, omdat het een smet werpt op een feature waar de Hunter X20 juist heel erg in excelleert.

ERAZER Hunter X20 review2

De stille jager

Want als we die Barracuda er vakkundig uit slopen en deze netjes zouden wisselen voor - ik noem maar wat - een heerlijk stille Samsung SSD, dan is de ERAZER Hunter X20 een verdomd stille jager. Vooral wanneer je de pc inzet voor alles behalve gamen, dan draait het hele systeem op een zo goed als onhoorbaar geluidsniveau. En dat is een hele verademing, vooral wanneer je gewend bent geraakt aan over-the-top gaming rigs waar meer fans in zitten dan je voor mogelijk had geacht. Ik zie wel eens builds die ik gekscherend OnlyFans builds noem, omdat de fabrikant meer fans dan wat anders in de kast heeft gefrommeld.

Maar goed, de Hunter X20 heeft daar dus niet zo'n last van. Sowieso heeft deze pc met drie stuks een minimaal aantal case fans - twee intake en één exhaust - waarbij de intake fans het 240mm radiatortje van de Alphacool Eisbaer 240 AIO waterkoeler van koele lucht voorzien. ERAZER verdient dan ook props voor deze keuze, want de Eisbaer waterkoeler is één van de stillere AIO's die in persoonlijk heb mogen ervaren.

En ja, zodra je een beefy game uit je Steam library plukt en je ingebouwde Zotac Gaming GeForce RTX 4070 Ti Trinity flink de sporen geeft, dan wordt het een ander verhaal. Dat verdubbelt ineens het aantal draaiende cooling fans en dan is de Hunter X20 ineens niet meer zo fluisterstil. Maar dat is geen enkele gaming pc die de opdracht krijgt om er 100+ frames per seconde in 1440p of 4K uit te poepen. Of ja, misschien heel eventjes, totdat je game ineens heel erg stottert en je pc zichzelf uit pure oververhitte ellende uitschakelt.

ERAZER Hunter X20 review3

Het oog wil ook wat

Dat er amper wat te horen valt, dat ervaren we over het algemeen als zeer prettig. Grote blij. Maar hoe groot is de blij wanneer het om esthetiek gaat? Dat is uiteraard een kwestie van smaak. De één houdt van low-key en de ander van extravagant. Met de Hunter X20 leunt ERAZER meer op die eerste helft van het spectrum, al zou ik liegen wanneer het niet wat opvallende trekjes heeft. De custom InWin 103 pc case is in principe een zeer bescheiden kast met weinig opsmuk. Een transparante zijwand geeft je een kijkje in de hardware-keuken en aan de andere kant treffen we wat ventilatiegaten aan, waardoor de voorkant strak een clean blijft. Op het RGB-uitgevoerde ERAZER logo na dan.

De RGB lighting zien we op meer plekken terug. De fan shrouds van de InWin Saturn ASN120 cooling fans beamen heerlijk mee in hetzelfde patroon als het ERAZER logo, de RAM-sticks laten ook hun sympathie voor de LGBTQ+ community blijken en ook de videokaart gloeit er lustig op los. Uiteraard valt dit allemaal nog te tweaken - of uit te zetten - wanneer je Gigabytes software voor RGB-sturing - Gigabyte Control Center - binnenhengelt. Maar ja, bloatware.

Maar de Hunter X20 bevat - in mijn nederige opinie - ook esthetische pijnpuntjes waar je niet zo heel gemakkelijk iets aan kunt tweaken. Zo ben ik zelf absoluut niet kapot van het goedkoop aanvoelende quick release systeem van het glazen zijpaneel. Ik had liever gezien dat men hier een steviger kliksysteem voor had gekozen, of gewoon draaiknoppen. Nu weet ik dat ik niet de eerste ben die deze pc reviewt en dat Jan en alleman de kast al heeft opengemaakt, maar die knoppen zijn echt gammeler dan een Brabander na een Guus Meeuwis concert. En die GPU, ik weet het niet. Persoonlijk had ik liever gezien dat men een dual fan versie had gekozen waardoor die GPU support bracket niet had gehoeven. En het allegaartje van merken, tja, dat was te verwachten in een ERAZER. No offense.

ERAZER Hunter X20 review7

Oud-dated

Ten slotte kan ik ook niet om het feit heen dat de Hunter X20 zoals ik hem nu op mijn bureau heb staan, outdated is. Helaas is dat iets waar elke pc fabrikant vroeg of laat mee te maken krijgt, dus ook ERAZER. In dit geval is de Zotac Gaming GeForce RTX 4070 Ti Trinity hier het stukje hardware die deze build enigszins obsoleet maakt bij de gamers die de ontwikkelingen nauwlettend volgen. Nu de GeForce RTX 4070 Ti wordt overclassed door de GeForce RTX 4070 Ti SUPER, zullen er niet heel veel gamers zijn die zonder pardon drieduizend ekkermannen neerleggen voor een machine waar voor hetzelfde geld - of misschien nog wel minder - een betere GPU in zit.

En dat is zeer spijtig voor ERAZER, maar dat is denk ik wel de grootste achilleshiel van deze Hunter X20. Want ergens is deze pc prijstechnisch helemaal zo verkeerd nog niet. Ik als home builder heb er eens een berekening op losgelaten en zo verschrikkelijk veel goedkoper wordt het niet wanneer je alles los zou inkopen. En als je dan enkele onderdelen zou swappen voor een alternatief omdat deze ethetisch beter bij jouw smaak passen, dan kan het al snel over ERAZERs prijs van om en nabij de drieduizend piek heen schieten. Maar ja, voor dat beetje extra heb je dan wel een pc die misschien wel een solide side panel heeft én een GeForce RTX 4070 Ti SUPER.

ERAZER Hunter X20 review5

Eindoordeel van Patrick Meurs

Dus ja, is de ERAZER Hunter X20 een aanrader? Aan de ene kant is het een prima machine die vooral uitblinkt in diens geruisloosheid. Maar aan de andere kant is het een pc die hier en daar wat cheap aandoet en wat verouderde hardware heeft. En voor veel pc gamers die in de markt zijn voor een nieuwe gaming rig is dat laatste waarschijnlijk wel de dooddoener. Maar ja, dan helpt het natuurlijk ook dat de ERAZER Hunter X20 MD34560 nergens meer te koop is. Dus waarom ik deze pc in vredesnaam aan het reviewen ben, dat is ook een beetje de vraag. Vooral voor de Marktplaatsers, gok ik zo.

P.S.: Het PR-bureau welke zo aardig is geweest om ons deze pc te laten testen, heeft bevestigd dat de ERAZER Hunter X20 sinds maart niet meer wordt aangeboden in de retail. Ten tijde van het versturen van de review sample was hier nog geen sprake van.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord