Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Film: Ready Player One

Geplaatst: 31 maart 2018 10:00

Popcultuur en gaming populair maken bij de grote massa en dat alles in twee en een half uur. Als Hollywood een persoon heeft rondlopen die we deze taak toevertrouwen is het wel cineast Steven Spielberg, die het ooit voor elkaar kreeg om zelfs een troosteloos en ellendig gedrocht genaamd E.T. schattig te maken. Het is dan ook deze Spielberg die het tracht om het boek Ready Player One van Ernest Cline om te zetten naar een film die voor iedereen vermakelijk maar ook begrijpelijk moet zijn. Het is niet de makkelijkste klus en de geschiedenis heeft inmiddels uitgewezen dat een film rondom een game vaker niet dan wel goed uitpakt. Heeft de ouwe rot in het vak de XP om deze ogenschijnlijk onmogelijke achievement te unlocken of is het ‘game over' voor Ready Player One?

Welcome to OASIS

Allereerst heeft Spielberg één zeer belangrijke troef in handen, zijnde het in 2011 verschenen boek Ready Player One van Ernest Cline (heb ik niet gelezen trouwens...) waarin het wel en wee van een jongeman genaamd Wade Watts wordt beschreven. Wade (gespeeld door Tye Sheridan) heeft in zijn leven de nodige klappen van de zweep doorstaan en leeft na het overlijden van zijn ouders noodgedwongen bij zijn tante en haar douchebag vriend in The Stacks, een buitenwijk met een behoorlijk hoog sloppenwijk-gehalte. Wade heeft in de echte wereld bijna niks meer van waarde, laat staan vrienden, maar wel in OASIS, een adembenemende virtuele wereld waarin Wade de gedaante van Parzival - ook wel Z - aanneemt. Deze OASIS is voor meer mensen, zelfs een meerderheid van de inwoners, het toevluchtsoord bij uitstek. Alles wat je niet hebt in de echte wereld, heb je daar wel, al kun je dat net zo snel weer verliezen. Het is net een game...

Spielberg neemt in de opening van Ready Player One slecht summier de tijd om Wade's ellende uit te diepen en stort ons na een korte uitleg over de situatie direct in het CGI-festijn genaamd OASIS, waarin een verandering in het management aanstaande is. De bedenker van deze virtuele wereld, de aardig autistische en contactgestoorde genie/nerd James Halliday (Mark Rylance) heeft namelijk het loodje gelegd en biedt iedereen in de OASIS de kans om zijn hele erfgoed te winnen. De OASIS bevat namelijk een Easter Egg, welke toegankelijk is wanneer drie goed verstopte sleutels bemachtigd zijn. De vinder van dit alles krijgt totale controle over OASIS en Halliday's fortuin. Dit alles klinkt als muziek in de oren bij techgigant IOI, het een na grootste gaming concern, welke maar al te graag zijn positie wil verbeteren door een team genaamd Sixers ook op deze Easter Egg te laten jagen. Helaas voor IOI bezitten Parzival en zijn online vrienden, alsook een populaire avatar genaamd Art3mis, iets wat de CEO en oud-collega van Halliday niet heeft; kennis omtrent alles waar Halliway van hield. Laat dat nu net nodig zijn om de Easter Egg te vinden.

Ready Player One is een feest van herkenning

Gelukkig voor ons gamers hield Halliway van een hoop dingen die we ook in onze lijstjes hoog in rang hebben staan; popculture en games. Het zal je dan ook niet verbazen dat Ready Player One tot aan de rand volgestouwd zit met verwijzingen naar games van nu, maar ook naar games van weleer. Hiermee wordt een feest van herkenning gecreëerd voor zowel de huidige generatie gamers, alsook de gamers die aan de wieg van de huidige gaming cultuur hebben gestaan. Om licenties heeft Spielberg kennelijk niet verlegen gezeten. Trailers lieten al Street Fighter's Chun Li en de flitsende Overwatch-hero Tracer voorbij komen, maar diverse cameo's zijn ook weggelegd voor Master Chief, de Battletoads, Duke Nukem, Gundam en meer iconische figuren en voorwerpen. Ook is een flink stuk van Ready Player One gereserveerd voor een cultklassieker van een horrorfilm en een van de bekendste retro consoles aller tijden, de Atari 2600.-

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer