Pode

  • Ontwikkelaar Henchman & Goon
  • Eerste releasedatum 21 juni 2018
  • Platformen Nintendo Switch
  • Genre Avonturen , Puzzel
  • Gameliner score -

Indieaan: Pode

Onze Indieanen zijn nooit bang om een mening te geven. Dit keer is Pode het haasje. De Indieaan deelt graag zijn ongezouten mening en wil onze stam helpen met het vinden van de leukste indiegames. Dit keer is het de beurt aan Indieaan Patrick om de stam alles te vertellen over Pode voor de Nintendo Switch.

onbekend

Een flikkerende ster en zijn kei van een buddy

Als we de verhalen mogen geloven, brengen vallende sterren geluk voor de persoon die ze spot. Voor de ster zelf is het namelijk helemaal niet zo gaaf, wat het Noorse team van Henchman & Goon maar al te duidelijk maakt in Pode. Deze co-op puzzle/platformer vertelt namelijk het verhaal van Glo, een jong hemellichaam dat keihard uit de lucht gesodemieterd komt en maar een ding wil; terug naar zijn sterrenmaatjes. Het is uiteindelijk een steen genaamd Bulder, het meest onwaarschijnlijke vriendschap materiaal dat je kan bedenken, die onze gevallen ster daarbij tracht te helpen. Het is een joekel van een mythische rots genaamd Mount Fjellheim die dé uitgelezen manier lijkt om Glo terug omhoog te krijgen, maar deze rots moet eerst getrotseerd worden. Als de twee hun koppies bij elkaar steken en ieder diens eigen vaardigheden benut, moet dat lukken!

Zoals je het kunt verwachten van een puzzelgame, bestaat deze Mount Fjellheim dus uit een flink aantal puzzels die variëren in moeilijkheid en intensiteit, waarbij het voornaam is dat zowel Glo als Bulder hun kunstjes vertonen. Glo is vooral een ster in het voorzien van licht aan objecten en Bulder een kei in zwaar tilwerk, al leren beide heldjes naderhand wat truukjes om de gameplay wat uitdagender te maken. Wat Pode daarentegen uniek maakt is het feit dat Glo en Bulder door middel van hun skills het anders levenloos ogende landschap voorzien van vegetatie en kristallen, waarvan enkele zelfs de weg naar het einde verzorgen. Het geeft een touch aan Pode die bijna rustgevend werkt, voor zover de heerlijke muziek dat nog niet deed. Mocht je fan zijn van Unravel's soundtrack, schroef dan het volume in Pode maar lekker op.

onbekend

Pode is kei leuk, maar zet je regelmatig voor het blok

Qua soundtrack zit het met Pode dus helemaal goed en qua visuals is de game Nindie-waardig. Het is de traagheid van Glo en Bulder die soms parten speelt, alsook het gemis van een hint-systeem. Pode laat je namelijk direct na wat beknopte tutorials helemaal los en helpt je nergens. Over het algemeen zijn de puzzels goed door te komen met wat denkwerk, maar er zitten wat levels tussen waar de uitkomst zo verschrikkelijk goed verborgen is dat het kan gaan irriteren dat je niet eventjes een hint kan vragen. Henchman & Goon laat je eindeloos experimenteren en exploreren tot je zelf de clue vindt. Gelukkig werkt de muziek nog aardig rustgevend, maar wanneer je langer dan een kwartier met je sterretje zit te spelen (o wee als je hier bij gniffelt), wordt het frustrerend.

Daarnaast is het zonde dat Pode niet altijd even stabiel draait. Zowel in handheld modus als gedockt wil de framerate nog wel eens onder de 30 frames per seconde duiken. Overigens raad ik het aan om Pode - of je deze nu alleen of met z'n twee speelt - gedockt te spelen. Veel van de interactieve objecten zijn simpelweg te klein om echt goed te spotten in de handheld modus, zelfs wanneer deze een gloed uitstralen. Vooral wanneer je met Glo lekker hebt gefotosyntheesd en de planten overal in bloei staan, willen voorwerpen nog wel eens achter de vegetatie verdwijnen. Het zijn allemaal kleine dingetjes waar je even rekening mee moet houden voordat je Pode aan je eShop-mandje toevoegt, wat ik je overigens absoluut adviseer wanneer je van sfeervolle puzzelaars houdt. Pode is een kei van een game en verdient het om op menig Switch geïnstalleerd te staan.

onbekend

Eindoordeel

Op het gebied van sfeer en co-op puzzelpret is Pode absoluut een hoogvlieger. De heerlijke Noorse klanken en de schitterende visuals zorgen dat Henchman & Goon instantly tot een van mijn favoriete indie-studio's behoort. Dat Pode je vrij vlot aan je lot overlaat is zowel een gave als een vloek, vooral wanneer je zo hard vast komt te zitten dat je eigenlijk wel een hint had kunnen gebruiken. Mocht je daar weinig om geven en kunnen leven met een framedropje hier en daar, dan dient Pode zo snel mogelijk op je Switch te pronken.

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?