Preview: Saints Row - Hands-On met een knotsgekke game

Geplaatst:

Soms wil je gewoon even de gedachtes uitschakelen en het verstand op nul zetten. Gamen is hiervoor een ideale uitlaatklep, maar naarmate de tijd vordert, zie je dat de écht gedachteloze games uit de schappen verdwijnen. Volition heeft het antwoord met de reboot van Saints Row, een bekende serie zonder twijfel. Waar het met de eerste Saints Row begon als een GTA kloon, kwam Saints Row 4 uit de bus als een fever trip zoals we die kennen van jaren ’90 cartoons. De serie had zijn beste tijd gehad en het was dan ook tijd voor een softe reboot van de Saints Row-ranchise. Ik mocht al even aanschuiven tijdens de Saints Row Hands-off Preview, maar Koch Media was zo vriendelijk om mij vier uur lang achter een vrij complete build van Saints Row te zetten. Alle tijd om de game dus even flink te bepotelen. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan snel verder in deze Saints Row Hands-On Preview!

Saints Row Hands On Preview

Started from the bottom now we here

De Saints Row build die ik heb mogen spelen start letterlijk aan het begin van de game. Veel spoilers ga ik niet geven, want de intro is zeker de moeite waard om zonder spoilers te checken. Bij het opstarten word je in de Boss Factory gegooid, met deze Boss Factory hebben we natuurlijk al even kunnen spelen, maar de mogelijkheden zijn nog altijd eindeloos. Eenmaal klaar start het verhaal direct met een knaller. Jij als kersverse boss bent in dienst van Marshall Defense Industries, één van de grote facties in het virtuele Santo Ileso. Rijk ben je niet, je woont namelijk in een soort studentenkamer met drie anderen. Ieder is aangesloten bij een andere factie. Zo heb je Neenah van de Latijns-Amerikaanse vuurvreters Los Panteros, Kevin van de opzichtige “vrijheidsstrijders” The Idols en de nerdy Eli, die er gewoon een beetje bij hoort. Ondanks het verschil in facties is het een hecht vriendenclubje, maar aan alles komt natuurlijk een eind.

Vanwege een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden besluiten de drie gangleden om zich af te keren van de facties. Het viertal droomt groots en richt daarom een eigen bende op, genaamd: The Saints. Alleen al om tot dit moment te komen, ben je ruim drie uur bezig wanneer je je enkel en alleen op het verhaal richt. Saints Row is echter een traditionele open wereldgame waarin je lang niet altijd van missie naar missie gaat. Er moet immers ook wat cash verdiend worden. Gelukkig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om dat te doen. Je kunt bijvoorbeeld dumpster diven, pillen roven, challenges doen of random opdrachten aannemen. Die vier uur waren dan ook sneller voorbij dan ik had gehoopt, maar dat is zonder meer een goed teken voor aankomende maand wanneer Saints Row verschijnt.

Saints Row Hands On Preview1

Fast and the Furious meets The Hangover

Als we iets weten van de Saints Row-franchise, dan is het wel dat de games niet al te serieus zijn. Zo is dat ook het geval met deze Saints Row reboot. De game bevat weer meer dan voldoende gekkigheid om je af en toe te doen giechelen als een klein kind. Het is gelukkig niet het niveau van poep- en pieshumor, alhoewel de grapjes af en toe behoorlijk flauw en kinderlijk kunnen zijn. Het is lastig om de charme van Saints Row 2 te kunnen overnemen zonder in herhaling te vallen. Toch zijn de meeste grappen juist geplaatst en bespeur je op momenten ook wat low key doordenkertje waar je een minuutje later alsnog om zit te gniffelen. Meng de humor met een goede dosis actie en je hebt een gouden combinatie. Laat nou net aan actie geen tekort zijn in deze game.

Iedere factie kent zijn eigen wapens en in de eerste vier uur krijg je daar een goed beeld van. Op het ene moment loop je met een normaal wapen in de hand, maar al snel krijg je toegang tot wat meer futuristische of juist knotsgekke wapens. De actie vindt echter niet enkel ridder te voet plaats. In de voertuigen valt namelijk meer dan genoeg te beleven. Achter het stuur sideswipe je namelijk de ene na de andere auto. Dit werkt vrij eenvoudig en werkt ook nog eens bijzonder lekker. Het komt echter meer dan eens voor dat jij juist niet achter het stuur zit. Als bijrijder lig je regelmatig op het dak of in de laadbak van een pick-up truck en spring je van de ene vijandelijk wagen naar de andere. Een flink aantal missies beschikt over grote set pieces waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Dit soort actiesegmenten zijn een welkome afwisseling van het generieke schietgeweld en doet sterk denken aan de over-the-top actiescènes van The Fast and the Furious.

Saints Row Hands On Preview2

Voorlopig oordeel van Rudy Wijnberg

Een oordeel vellen over slechts vier uur speeltijd met de Saints Row Reboot is lastig. In zo’n drie uur non-stop missies doen ben je pas door de introductie heen, aan missies lijkt mij dan ook geen tekort te zijn. Saints Row is echter een echte open wereldgame en bevat dan ook meer dan genoeg om te doen buiten de hoofdmissies om. Hoelang dat leuk blijft, vraag ik mij vooralsnog af. Het kan namelijk zo zijn dat de sleur er al snel in komt en dat je je eigenlijk juist alleen maar wil bezighouden met de verhalende missies. Op zich geen straf, want de missies die ik heb mogen spelen waren bijzonder vermakelijk en vooral afwisselend. Saints Row lijkt na vier uur speeltijd alles in huis te hebben om dat open wereld-gat op te vullen. Er is immers al een flinke tijd geen open wereldgame verschenen waarin je gewoon lol kunt trappen. Nu maar hopen dat het eindproduct de aandacht weet vast te houden!

Na het initiële uitstel van Saints Row is er een nieuwe datum en die komt verdomd dichtbij. Saints Row (2022) verschijnt op 23 augustus voor de Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5 en pc.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Saints Row (2022)

Series

Saints Row

Uitgever

Deep Silver

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

23 augustus 2022

Ontwikkelaar

Volition

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord