Tech: AOC AG273QX - Beeldscherm voor de competitieve gamer

Geplaatst:

Als pc-gamer is een goed beeldscherm net zo belangrijk als de computer zelf. Tegenwoordig moet alles zo groot mogelijk, is 144 hertz alweer verleden tijd en moeten beeldschermen razendsnel zijn. Hierdoor komen er elk jaar een lading aan nieuwe beeldschermen uit. Ook AOC gaming heeft in 2019 een aantal nieuwe beeldschermen op de markt gebracht. Het beeldscherm dat ik eens onder de loep heb genomen is de AG273QX. Het is een beeldscherm die het potentieel van de grafische kaarten waar moet maken en esport klaar is. Maar is dat ook zo?

Het oog wil ook wat

Voordat ik met allerlei technische begrippen ga strooien, kijken we eerst even naar het beeldscherm zelf. Je kijkt er nu eenmaal een groot gedeelte van de dag tegen aan, waardoor een mooi beeldscherm toch wel noodzakelijk is. De AG273QX heeft een scherm van 27 inch wat een prima formaat is. Ondanks de grootte zorgt Argon ervoor dat het beeldscherm er stijlvol uitziet. Een zwarte rand kenmerkt de behuizing van het scherm zelf en op de onderste rand is in rode letters AGON geschreven. Het merk spring niet naar voren en past in kleuren goed bij de rest van het beeldscherm. Het scherm rust op een drietand, waarbij twee grijs metalige poten naar voren wijzen. Het voordeel van de poten is dat het beeldscherm stevig staat, makkelijk te verschuiven is en dat er rond en onder het beeldscherm genoeg ruimte is om nog eventuele spullen neer te zetten. De achterkant van het beeldscherm is niet bepaald stijlvol, maar dit zie je niet. Het is wel te merken dat de achterkant ontwikkeld is om het beeldscherm een stevige basis te geven. Doordat de achterkant aan de onderkant eerder ophoudt, worden alle stekkers en draden al voor een gedeelte weggewerkt. Zowel de uitknop als de achterkant van het beeldscherm geven licht in een kleur naar keuze. Het licht reflecteert niet op de achterliggende muur, waardoor het eigenlijk niet meer dan een soort sfeerverlichting is. Verstopt aan beide kanten van het beeldscherm zijn nog twee uitschuifbare haken. Ze ogen niet heel stevig, maar geven genoeg ruimte om je headset eraan op te hangen. Dit is vooral handig wanneer de audio input en output gebruikt worden voor een headset.

Het monteren van het beeldscherm spreekt voor zich wanneer je het beeldscherm uit de doos haalt. Toch was het fijn geweest als er nog een extra handleiding was toegevoegd. Bij dit model staat de handleiding op de doos zelf, maar dit is niet heel uitgebreid. Vooral voor de extra's was dit wel handig geweest.Daarnaast worden er extra spullen meegegeven om het beeldscherm te verstevigen en een gamepad. Het is mij niet gelukt om de gamepad te laten werken en waar de extra metalen steun moet, dat mag Joost weten. Alle kabels worden wel netjes in een stevige doos geleverd met daarbij nog wat extra informatie. De AG273QX moet het niet hebben van de zuinigheid, het beeldscherm valt namelijk in de B-Klasse en verbruikt dus aardig wat stroom. Er zijn belangrijke zaken waar een beeldscherm aan moet voldoen, maar het is altijd mooi meegenomen wanneer apparaten zuinig zijn.

Alles erop en eraan

Naast de mogelijkheid om je headset aan het beeldscherm aan te sluiten en op te hangen, komt het ook met ingebouwde speakers. De speakers zijn verrassend goed, waardoor je met gemak kunt gamen zonder headset. Uiteraard zijn er headsets of losse speakers die betere kwaliteit kunnen leveren, maar voor ingebouwde speakers biedt de AG273QX een goede kwaliteit. Het menu van het scherm is eenvoudig te bedienen door de kleine joy-stick die ook dient als uitknop. Hier kun je de settings van de audio, kleurenschema's, licht en gameprofielen veranderen. De game setting komt al met een handvol profielen. Tijdens het gamen vond ik eigenlijk geen een profiel echt geschikt en heb ik dit compleet uitgeschakeld. De kleuren zijn ingesteld op de genres van games, maar het kleurenschema verandert zodanig dat ik het niet mooi vond. Het beeldscherm heeft hier sowieso last van. Het scherm is ontzettend fel, maar wanneer je de felheid verlaagt veranderen ook de kleuren. Een beetje spelen met de felheid, gamma en contrast is dan ook zeker aan te raden. Dit is een niet al te groot probleem, omdat de settings genoeg mogelijkheden geven om alles naar wens aan te passen. Hetzelfde geldt voor de hoogte, het beeldscherm is namelijk verstelbaar.

En dan komen we aan bij de technische kant van het beeldscherm. Omdat het een 27 inch beeldscherm is is de aangeraden resolutie 2560x1440 wat ervoor zorgt dat het beeld goed scherp is. De 165 hertz verversingsfrequentie is weer een stap hoger dan de 144 hertz en zorgt voor een helder en scherp beeld met veel details. Dit is zeker handig voor de competitieve gamers en wanneer je veel FPS-games speelt. Mocht je liever op 144 of 60 hertz gamen, dan is dit ook gewoon mogelijk met de AG273QX. Er wordt vaak gezegd dat het optimaal is om evenveel beelden per seconde te hebben als de verversingsfrequentie. Dit is voor de esport titels vaak eenvoudig te halen, maar met de grotere games heb je een aardige videokaart nodig. Tenzij je uiteraard de grafische instellingen van de game lager zet. Met de AG273QX heb ik geen problemen ervaren wanneer de beelden per seconde lager waren dan de 165 hertz. Het beeld blijft van goede kwaliteit. Het beeldscherm heeft daarbij ook een goede responstijd. Met 1ms heb je geen vertraging en geen haperende beelden wat zeer belangrijk is. De AG273QX ondersteund de Amd Freesync 2 HDR en komt met vier USb 3.2 ingangen, zowel een audio input als output van 3.5mm en een displayport 1.4 aansluiting.

Eindoordeel

De AG273QX biedt dus eigenlijk alles wat een gamer of competitieve gamer nodig heeft om te gamen in kwaliteit. Er zijn natuurlijk nog de 4k beeldschermen, maar als je daar niet in wilt investeren dan is dit beeldscherm van Agon een prima keuze. Met een verversingsfrequentie van 165 hertz en een responstijd van 1ms heb je prachtig beeld en geen vertraging. Het beeldscherm is stijlvol, staat stevig op het bureau en komt met genoeg aansluitingen. De ingebouwde speakers zijn van goede kwaliteit en zorgen ervoor dat je niet altijd een headset op hoeft. Is het beeldscherm perfect? Nee, dat zeker niet. De felheid van het scherm is te hoog en met het verlagen van de felheid moet je wel even de kleurenschema’s van de profielen aanpassen. De samengestelde profielen zijn sowieso niet helemaal optimaal wat uiteraard jammer is, omdat je nu zelf aan de slag moet. Dat de achterkant van het beeldscherm licht geeft, zorgt voor wat sfeerverlichting, maar wat meer felheid was hier zeker goed tot zijn recht gekomen. Het prijskaartje is misschien even schrikken, maar voor die vijfhonderd euro heb je wel een beeldscherm dat past bij de tijd en doet wat het belooft. Met de 165 hertz kun je inderdaad je grafische kaart optimaal benutten en het biedt genoeg voor de competitieve gamer.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord