Tech: AOC C32G1

Geplaatst: 10 januari 2019 16:00
Aangepast: 11 januari 2019 10:34

Wie op zoek is naar een curved gaming monitor met een lage response time, een hoge refresh rate én enige vorm van framerate-synchronisatie, kan al snel schrikken van het prijskaartje. Zeker wanneer dit scherm ook nog eens een flink formaat en een hoge resolutie moet hebben. Voor de mensen die de resolutie op de koop toe willen nemen, heeft AOC naar eigen zeggen de perfecte oplossing in de vorm van diens uiterst betaalbare 32 inch C32G1 curved 1080p monitor met een refreshrate van 144 Hz en Freesync. Het mooiste van alles is direct merkbaar bij de kassa, want je hoeft er niet krom voor te liggen. Maar hoe dan? Waar is dat addertje?

Betaalbaar, maar oogt zeker niet ‘goedkoop’

In het design in ieder geval niet, want de C32G1 oogt strak en stijlvol. Het is duidelijk een gaming monitor zonder schreeuwerig te zijn. Aan de voorzijde heeft men zo min mogelijk afleidingsfactoren, gezien het scherm aan de bovenzijde en de zijkanten zo randloos mogelijk is. Aan de onderzijde is de rand ietsjes dikker, maar daar prijkt gelukkig alleen een klein AOC-logo. De menuknoppen zitten netjes aan de onderzijde van het scherm verstopt, waardoor je eigenlijk alleen nog maar een kleine LED-indicator hoeft te dulden. Dat je vanaf de voorzijde niet ziet welke functie de knop heeft, is misschien een hindernis, maar daar heb je ten eerste een handleiding voor en ten tweede raad ik aan om die knoppen na het bepalen van je gewenste instellingen zo min mogelijk aan te raken. Meer daarover leg ik later uit.

Aan de achterzijde van het scherm oogt het ook allemaal strak en clean, al vallen enkele zaken wel direct op. Te beginnen bij de voet, welke schroefloos aan de monitor te bevestigen is door deze simpelweg vast te klikken in de uitsparing, die overigens ook geschikt is voor een 100mm VESA wall mount. Dit laat wellicht wel iets meer ruimte over voor wat beweging dan wanneer je een vastgeschroefde monitor hebt, maar soit. Daar kan ik nog wel mee leven. Dat de monitor niet in hoogte verstelbaar is, kan daarentegen een groter issue zijn. De monitor is namelijk alleen maar iets omhoog en omlaag te kantelen. Tot slot zijn de aansluitmogelijkheden - 1x DisplayPort, 2x HDMI en 1x VGA - niet allemaal even bereikbaar wanneer de voet bevestigd is. Deze zijn strikt vanaf de onderzijde bereikbaar en de DisplayPort bevindt zich geheel in het midden, recht achter je voet. Dit is begrijpelijk wanneer je verkiest om de monitor aan de muur te hangen, maar wanneer je toch de voet benut, raad ik je aan om eerst de kabels te bevestigen en dan pas de voet te monteren, vooral wanneer je de DisplayPort wilt benutten.

De kromme olifant in de kamer

Nu is het natuurlijk zo dat we het gros van de tijd met de voorzijde van het beeldscherm te maken hebben, dus ook daar heb ik eens een kritische blik op geworpen. Allereerst is een curved scherm wel even wennen, vooral wanneer deze toch wel een serieuze kromming bevat. In het geval van de C32G1 betreft de kromming van 1800R, wat wil zeggen dat de straal 1800mm zou zijn wanneer je jezelf zou omringen met een volledige cirkel bestaande uit zes van deze monitors. Dit betekent dus ook dat je niet verder dan 1,8 meter van je monitor of moet gaan zitten om alles te kunnen zien, maar bij een pc monitor lijkt me dat geen probleem. Gelukkig is er weinig tot geen sprake van vertekening in de hoeken, al gaat die vlieger helaas niet op voor de helderheid. Die valt in de hoeken wel iets verder terug, maar daar heb ik later ook nog iets meer over te zeggen.

Sowieso is de beeldkwaliteit van de C32G1 iets waar hevig over te debatteren valt, afhankelijk van je voorkeuren. De olifant in de kamer is de resolutie van 1920x1080, die in combinatie met de beelddiagonaal van 32 inch voor een relatief lage pixeldichtheid zorgt. Uiteraard is dit een trade-off die de betaalbaarheid van het scherm en de haalbaarheid van een hoge framerate bij wat goedkopere gaming rigs ten goede komt (je wilt natuurlijk zo dicht mogelijk bij die 144Hz komen, vooral als AMD-gamer die profijt wil hebben van de aanwezige Freesync), maar als je dicht op je scherm zit en het allemaal wat scherper wilt, moet je toch een QHD scherm overwegen. Maar goed, die koop je niet voor onder de driehonderd euries en de C32G1 wel.

Uitstekend in kleur en contrast, teleurstellend in helderheid

De resolutie daargelaten, wanneer het op algehele beeldkwaliteit aankomt, maakt de C32G1 zowel vrienden als vijanden. Liefhebbers van sterke kleuren en goede zwartwaarden zitten met deze monitor wel goed. Dat hebben we voor een deel te danken aan de 8-bit VA technologie, die de beeldkwaliteit van een IPS-paneel en de snelheid van een TN-paneel probeert te combineren. Ik moet hier de nadruk op proberen te leggen, want een superfanatieke eSporter prefereert toch altijd nog een TN-paneel om diens snelheid. Dat betekent niet dat de C32G1 traag is, want met een responsetijd van 1ms en een input lag van ongeveer 11ms is deze AOC absoluut snel.

Daarom is het zeer jammer te noemen dat we dit dreigen te bekopen met de helderheid, die best tegenvalt, vooral wanneer we enige vorm van ghosting willen elimineren door in de OSD de Overdrive op Boost te zetten. Wanneer je in een donkere kamer zit, valt het misschien allemaal ietsjes minder op, maar wanneer je in een goed verlichte kamer zit, valt het toch echt wel op dat je flink wat backlight tekort komt. Hierdoor kan het scherm wat flets ogen, wat in de hoeken van het scherm dus een tandje erger is. Ik heb daarom de sRGB-modus uiteindelijk maar weer teruggezet en de OSD verder met rust gelaten. Dan maar iets meer kans op ghosting en wat wazig beeld bij supersnelle bewegingen op het scherm, al valt dat natuurlijk te verwaarlozen wanneer je niet competitief speelt. Ghosting treedt in het geval van de C32G1 alleen op wanneer de shit echt frantic dreigt te worden. En pro eSporter ziet het misschien, maar een doorsnee gamer waarschijnlijk niet.

Eindoordeel van Patrick Meurs

Met de C32G1 levert AOC een betaalbare 144Hz curved monitor af waar vooral AMD-gamers profijt van hebben, mits deze zich niet vastbijten aan een ultrahoge resolutie. Op het gebied van snelheid, kleur en contrast gooit de C32G1 hoge ogen en weet het voor een budgetscherm te imponeren, al wordt deze impressie weer lichtelijk om zeep geholpen door de tegenvallende helderheid. Ook is het een tikkeltje jammer dat de monitor op de voet niet in hoogte te verstellen is en dat de aansluitingen wat lastig toegankelijk zijn. En de resolutie van 1080p, tja, die is misschien een beetje laag voor een gaming monitor van dit formaat. Maar ja, wat wil je voor nog geen driehonderd ekkies? Ben je een eSporter? Zoek vooral verder. Ben je een doorsnee gamer met een budget? Maak kennis met de AOC C32G1.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord