Tech: Razer BlackWidow Elite

Geplaatst: 12 februari 2019 16:00

Hoe verbeter je een product dat door gebruikers al als uitstekend wordt ervaren en moet je dat eigenlijk wel doen? Dat is een vraag die bij het ontwerpteam van Razer met enige zekerheid heeft gespeeld toen de BlackWidow-lijn onder de loep is genomen. De Razer BlackWidow-serie draait intussen al wat jaartjes mee en heeft al tal van edities gehad, dus wat doe je er nog mee? Het antwoord van Razer is de BlackWidow Elite, een mechanisch toetsenbord waar je U tegen zegt. Na enkele weken testen heeft dit toetsenbord er in ieder geval voor gezorgd dat mijn “oude” Razer Ornata Chroma niet meer uit de doos is gekomen. De BlackWidow Elite is mijn nieuwe clicky lover.

Liefde op het eerste gezicht

In de afgelopen jaren heb ik aardig wat toetsenborden onder de vingers gehad. Stuk voor stuk kon ik er aardig mee overweg, maar tot recent was het toch een ander toetsenbord van Razer - een merk waar ik altijd een haat/liefde relatie mee heb gehad - dat mijn bureau heeft gedomineerd. De Razer Ornata Chroma was mijn grote liefde, degene waar ik stiekem trouw aan bleef. Maar de Ornata heeft concurrentie gekregen. De dodelijke BlackWidow Elite heeft haar tanden in me gezet en ondanks dat ik niet echt op zoek was naar een nieuw toetsenbord, heeft deze mijn hart gestolen. Met de BlackWidow Elite heeft Razer een product in handen dat een culminatie van andere modellen vormt, welke ook nog eens voorzien is van de nodige verbeteringen die van de Blackwidow een nóg beter toetsenbord maken. Niet alles is nieuw, maar bijna wel alles is beter uitgedacht. Bijna alles, maar daarover later meer.

De grootste vernieuwing zit hem in de media controls, die we ook terugvinden in een ander Razer-product: de Huntsman Elite. Zonder al te veel ruimte op te eisen heeft de Amerikaanse hardware-gigant de BlackWidow Elite voorzien van drie bescheiden drukknoppen en een jogwheel voor het volume, terwijl het er ook voor kiest om de macro keys - welke ik vaak als pompeus en overbodig beschouw - laat vervallen. Het spreekt dus voor zich dat ik deze keuze toejuich. Wie de neuk heeft namelijk nog macro keys nodig wanneer de Synapse 3.0 software je zelf hotkeys laat programmeren? Ik, als fervent muziekliefhebber, heb veel meer aan die media controls, alsook aan de 3.5mm jack passthrough die de BlackWidow Elite rijk is. Mocht je nou gebruik maken van een USB headset en dus geen ene moer aan die koptelefoonaansluiting hebben, dan kan ik je verblijden met het nieuws dat er zich een USB 2.0 passthrough naast die koptelefoonaansluiting begeeft.

Het klikte meteen

De nieuwe features stemmen mij dus vreugdevol, maar de aanpassingen aan het oude en vertrouwde net zo goed. Wat terug is, zijn de bekende groene tactile mechanische Razer switches met al hun clickiness en de befaamde Chroma backlighting. De switches van Razer hebben zich in de loop der jaren al talloze keren bewezen wanneer het gaat om kwaliteit en duurzaamheid en in het geval van de BlackWidow Elite is dat niet anders. Doordat Razer ervoor heeft gekozen om deze switches aan de zijkanten te voorzien van een opstaande rand, voelt elke toets stabiel aan, waarbij toetsen van andere mechanische toetsenborden door het gebrek hieraan als wiebelig kunnen worden ervaren. Het is slechts een klein detail dat zorgt voor een gevoel van superieure kwaliteit, waardoor je bijna vergeet dat je er ook een flinke duit voor moet betalen. Met een prijskaartje van een slordige €180 is de Razer BlackWidow Elite niet goedkoop, maar je je krijgt er in ieder geval geen prul voor terug.

De bouwkwaliteit van de Razer BlackWidow Elite liegt er namelijk ook niet om. Waar ik Razer in het verleden wel eens ervan betichtte dat het zich schuldig maakte aan het fabriceren van overpriced plastic speelgoed (de ManO’War vond ik echt geen succes), moet ik die woorden met de komst van dit toetsenbord linea recta weer inslikken. Door het gebruik van een metalen bovenkant, voelt de BlackWidow Elite stevig, solide en als een kwalitatief superieur product aan. Zelfs de magnetisch te bevestigen polyurethane polssteun lijkt verbeterd. Over de oude polssteun - welke standaard aan mijn Ornata Chroma gekluisterd was - had ik ook niet veel te klagen, al heb ik wel het gevoel dat de vernieuwde versie een langere levensduur gaat hebben.

Niemand is perfect, ook deze BlackWidow niet.

Waar ik wel wat over te klagen heb, is de multikabel waarmee de BlackWidow Elite zich aan je pc laat koppelen. De USB en audio passthrough mogen dan een handige en gebruiksvriendelijke toevoeging vormen, ze zorgen ook voor een behoorlijk dikke kabel, die dan wel weer mooi braided is. Niet alleen heb je dus een dikkere kabel dan normaal op je bureau liggen, deze laat zich helaas ook niet geheel zonder slag of stoot in de kabelgoot op de onderkant van je toetsenbord drukken. Zolang je de BlackWidow Elite plat op je bureau plaatst valt de hinder hiervan nog mee, maar zodra je je toetsenbord op een van de twee hoogtestanden plaatst, wil de kabel niet echt in diens goot blijven hangen. Is het een doodzonde? Nee, maar het is wel onfortuinlijk.

Wat ook een tikkeltje tegenvalt, is de helderheid van de Chroma-LED’s, welke in mijn mening ietsjes minder fel lijken te zijn. Ook de zichtbaarheid van sommige functies - vooral wanneer je in het donker zit - is hierdoor wat minder. Je ziet hierdoor wel een indicator branden, maar je ziet eigenlijk niet waar die indicator op duidt. Naarmate je gewend bent geraakt aan je BlackWidow Elite, kun je elke functie en het bijbehorende lampje uiteraard dromen, maar het zou handiger zijn als deze gewoon goed zichtbaar zouden zijn. Tot slot is daar nog het gebeuren rondom Chroma Studio, die de mogelijkheid biedt om zelfs Chroma-profielen te creëren of te importeren, al valt de gebruiksvriendelijkheid ervan te vergelijken met een gemiddeld Adobe-programma. Voor de doorsnee gebruiker is het te veel werk om zelf een leuk profiel in elkaar te knutselen, dus de welbekende standaard presets zullen veelal domineren. Via Razers officiële kanaal vallen er meer presets te downloaden, maar helaas is het aanbod daar ook zeer beperkt.

Eindoordeel van Patrick Meurs

Alles bij elkaar genomen kan ik wel zeggen dat de Razer BlackWidow Elite een toetsenbord is waar ik - een consument die een kritische noot richting Razer niet schuwt - zeer vrolijk van word. Je kunt zeggen wat je wilt over Razer, maar met dit toetsenbord laat de Amerikaanse fabrikant zien dat het weldegelijk tijd en moeite investeert in het produceren van kwalitatief hoogstaande hardware. De BlackWidow Elite is absoluut niet perfect, maar komt wel verdomd dicht in de buurt. In Huize Meurs heeft deze dodelijke zwarte weduwe in ieder geval haar tanden in mijn oude toetsenbord gezet, welke ik stilletjes begraven heb in diens doos. Voor het bedrag van €179,99 haal je met de BlackWidow Elite een absoluut prachtstuk in huis waar je gegarandeerd een ruime tijd mee vooruit kunt. Tachtig miljoen toetsaanslagen in ieder geval.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord