Tech: ROCCAT Vulcan II MAX - Stijlvol en 'illogical'

Een optical gaming toetsenbord met next-gen RGB-lichteffecten en Vulcan in de naam. Een Star Trek-kenner kan alleen maar hopen dat ROCCAT hiermee een zeer “logical” stukje hardware op de markt zet. Maar zoals de kop al prijsgeeft ontbreekt hier en daar de logica in dit premium geprijsde toetsenbord. De vraag is nu: is dat direct reden om tot de max uit je steelpannetje te gaan?

roccatvulcanIImax3

The Next Generation

Het antwoord is gelukkig, nee. Met de Vulcan II Max levert ROCCAT een prima, stevig aluminium toetsenbord dat lekker onder de vingers ligt. Doordat het toetsenbord geen gebruik maakt van mechanische switches maar optische, ontbreekt wel de vaak gewilde klik, iets waar menig Razer-fan helemaal nat op gaat. Dat maakt de Vulcan II Max dan wel weer goed door all-in te gaan met een ander aspect waar Razer-fans weke knietjes van krijgen: RGB verlichting.

Wie namelijk altijd heeft gedroomd van een Noorderlicht bezichtiging, maar niet zo zit te wachten op de onkosten die daarbij horen (om nog maar te zwijgen over de bittere kou), kan voor een iets zachter prijsje met de Vulcan II Max een soortgelijk schouwspel in huis halen. ROCCAT adverteert met “next-gen RGB lighting”, een term die mij verwart gezien ik het verschil tussen old-gen en next-gen licht tot voorheen niet volledig begreep, maar het wordt vrij snel duidelijk dat ROCCAT onder next-gen, veel verstaat.

Full USB-power, Mr. Scott!

Sterker nog, de ROCCAT Vulcan II Max heeft zelfs zo’n overvloed aan RGB-verlichting dat het niet één, maar twee USB 2.0-poorten van je I/O vraagt om al die kleuren op je netvlies te projecteren. Dat een toetsenbord twee USB-aansluitingen in beslag neemt is tegenwoordig geen noviteit meer, maar andere toetsenborden geven je daar dan wel USB passthrough voor terug. Iets wat de Vulcan II Max dus niet doet.

En dat is toch wel een beetje “illogcal”, om het maar in Vulcan terminologie uit te drukken. Twee USB-poorten benutten om je toetsenbord van lichteffecten te kunnen voorzien, klinkt als overkill. En ja, de Vulcan II Max beschikt ook over (de bijna standaard) media controls, maar dat is volgens ROCCAT niet de reden voor de tweede aansluiting. Die is echt puur voor de verlichting. Nu claimt de Duitse fabrikant wel dat je toetsenbord ook prima functioneert op slechts één USB en dat het next-gen licht dan (in veel gevallen) ook gewoon van de partij is, maar die tweede kabel garandeert je dat je tijdens wat intensere lichteffecten geen stroomtekort hebt. Klinkt logisch.

roccatvulcanIImax1

Typ-ische compromissen

Maar goed, als je met dat gegeven kunt leven dan krijg je daar wel een lichtshowtje voor terug. Die is namelijk bijzonder imposant, wat veelal wordt gecompleteerd door de wrist rest die zich met enig friemelwerk in de onderzijde van het toetsenbord laat frommelen. Waar de concurrentie vaak kiest voor het comfort van zacht foam gaat ROCCAT voor solide silicone die zich als een prisma gedraagt. Je zweterige polsen plakken er misschien wel sneller aan dan aan luxe memory foam, maar die zien er dan weer niet zo magistraal uit. Het is een compromis die je als RGB-enthousiasteling zal moeten maken.

Over compromissen gesproken, ROCCATs Swarm software is er ook eentje. Wie de max uit zijn Vulcan II Max wil halen, ontkomt er helaas niet aan. Het tweaken van je RGB-lichteffecten, het instellen van hotkeys, key binding, je zult er eventjes voor door die pc-vertragende software moeten. Maar goed, dat is niets nieuws. Dat ROCCAT daarentegen (heel leuk bedoeld) de optie inbakt om geluidjes achter elke key stroke te plaatsen, dat is dan wel wel nieuw voor mij. Want ja, als je toetsenbord niet zo klikt als een ander tactile toetsenbord, laat deze dan maar het geluid van een typemachine of laserpistool ten gehore brengen. Want dat wil je toch? Nou nee. Laten we die optie maar gewoon uitvinken. Lijkt me Logisch.

roccatswarm

Vereist weinig 'force'

Afijn, dat de Vulcan II Max er mooi uitziet staat buiten kijf en dat ROCCAT wat discutabele keuzes heeft gemaakt ook, maar hoe zit het dan met het allerbelangrijkste aspect: het typen? Als je het mij vraagt scoort ROCCAT hiermee een dikke voldoende. De relatief stille, lineaire TII Optical RED switches hebben een totale travel distance van 3,6mm maar hebben slechts 1,4mm travel nodig om te reageren. Ook hoef je maar 45 gram druk uit te oefenen om ze daadwerkelijk in te drukken, dus je hoeft niet krankzinnig veel aan krachttraining te doen om met de Vulcan II Max om te gaan.

En ja, de toetsen zelf, dat is een beetje een kwestie van smaak. Ik ben zelf niet de moeilijkste en typ niet de godsganse dag. Dus ik heb weinig moeite met de dunne, platte ABS keycaps. Nu kan ik me wel voorstellen dat het even wennen is wanneer je holle keycaps gewend bent, gezien je hier simpelweg niet zo vlug vanaf slipt wanneer je zweterige vingertoppen hebt. Maar goed, als dat je echt stoort, kun je altijd nog overwegen om de keycaps te vervangen. En laten we vooral niet vergeten dat het een gaming toetsenbord is, niet eentje voor op het kantoor.

roccatvulcanIImax2

Eindoordeel van Patrick Meurs

Dat brengt ons bij de hamvraag: is de Vulcan II Max wat voor jou? TLDR-versie; als je heel veel om esthetiek geeft, is het zeker een goede keuze. Het moge duidelijk zijn dat de next-gen lichteffecten ROCCATs grootste verkoopargument vormen en daar hangt dan ook meteen een prijskaartje van minstens tweehonderd euro aan. Als je daarentegen niet zo veel om al die toeters en bellen geeft en gewoon op zoek bent naar een deugdelijk toetsenbord - wat de Vulcan II Max zeker is - dan kan dat prijskaartje je afschrikken. Er zijn per slot van rekening genoeg premium toetsenborden die voor minder over de toonbank gaan. Maar goed, die hebben dan weer geen aura aan lichteffecten in de wrist rest of typemachine-geluidjes om aan te vinken in de semi-verplichte software.

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?