Tech: Teufel ZOLA - Een nieuwe favoriet

Geplaatst:

Ik heb het al zo vaak aangekaart, maar audio is een essentieel onderdeel van de gaming ervaring. Game developers steken ontelbare uren in het audiodesign en het is dan ook ontzettend zonde als je jezelf tekort doet door te luisteren naar prachtige muziek via krakkemikkige speakertjes. Er zijn zat koptelefoons op de gamingmarkt, maar ook het Duitse Teufel doet een duit in het zakje met de gloednieuwe Teufel ZOLA koptelefoon. Deze relatief betaalbare koptelefoon scoort punten op het gebied van design en audio, maar weet het alle pluspunten aan elkaar te knopen? Je leest het in de Teufel ZOLA review!

Review Teufel Zola

Comfort en design staan voorop

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, de Teufel ZOLA is wanneer het aankomt op design wat mij betreft direct een uitspringer. Bij het openen van de doos word je begroet door een solide koptelefoon met een bijzonder strak design. Geen schreeuwerige ledjes, geen hoekig design, gewoon strak en professioneel. Het is lang geleden dat ik een koptelefoon in de hand had, die niet direct aanvoelde als een plastic onding. Alhoewel er natuurlijk genoeg plastic onderdelen zijn, springt de aanhechting van de schelpen en de hoofdband er direct uit. De metalic onderdelen zie je niet vaak en zorgt voor een mooi contrast. Ikzelf ben aan de slag met de witte variant, die volledig naar eigen voorkeur is vorm te geven. De ZOLA is namelijk verkrijgbaar met verwisselbare oorkussens en microfooncovers. Zo is de ZOLA te bekleden met een kek tintje die de koptelefoon nog meer persoonlijkheid geeft. Mijn favoriet is toch wel wit met paars, maar de opties zijn eindeloos aangezien er veel kleuren zijn om uit te kiezen. Zo kan je kiezen uit Coral Red, Golden Amber, Grape & Aqua, Teal & Lime en Dark/ Light Grey. Afijn, de oorkussens en hoofdband zijn voorzien van een flinke laag memory foam, waardoor de koptelefoon naadloos op het hoofd aansluit zonder pijnpunten en hotspots te creëren. Na urenlang spelen, had ik nergens last van. Ook dat is een unicum, want meestal beginnen koptelefoons na intensief gebruik te knellen op de oren. In het geval van de Zola is daar dus geen sprake van.

Review Teufel Zola1

Voor de gamer

De ZOLA is een volledig bekabelde headset, dat wil zeggen dat deze variant geen bluetooth verbinding kent en enkel te verbinden is middels een 1,8 meter lange kabel voorzien van een 3,5mm jack. Wat mij betreft geen probleem, maar verwacht dus niet dat je deze headset kunt verbinden met nieuwere smartphones, aangezien deze bijna allemaal aux inputloos zijn. Afijn, wil je een meer complete ervaring, dan kan je gebruikmaken van de USB (B) Dongle die meegeleverd wordt. Door de 3,5mm jack in de dongle te steken, krijg je namelijk toegang tot 7.1 Surround Sound door middel van de DTS Headphone X 2.0-technologie. Mijn advies om zoveel mogelijk gebruik te maken van deze dongle. Hierdoor klinkt de audio niet alleen nog beter, je gaat er namelijk ook aanzienlijk beter door spelen. Het heeft mij in ieder geval menigmaal geholpen in Call of Duty Warzone 2.0 en de Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer aangezien je precies kunt pinpointen waar de vijand zich op dat moment bevindt. Het is geen groot voordeel, maar in competitieve shooters is ieder voordeel mooi meegenomen.

Review Teufel Zola2

Kraakhelder geluid

Qua design kunnen we dus een dik vinkje zetten bij de Teufel ZOLA. Maar klinkt het ook een beetje? Het antwoord is zonder twijfel; Ja! De Teufel ZOLA is voorzien van 40mm lineaire drivers die zorgen voor een krachtige bas, natuurlijke midtonen en aangename hoge tonen. De explosies dreunen dan ook flink door wanneer je aan het gamen bent. Mocht de audio toch niet helemaal naar wens zijn, dan zijn de settings van de ZOLA aan te passen middels de Teufel Audio Center-applicatie. Hierin zijn zowel de audio als de instelling voor de microfoon aan te passen. Deze richtmicrofoon doet precies wat het moet doen en sluit veel van het omgevingsgeluid uit. Veel gamingheadsets kennen een ingebouwde microfoon, maar die van de ZOLA is los te koppelen. Een godsgeschenk, want ik gebruik de microfoon vaker niet dan wel tijdens het gamen. Overigens is het volume en de mic eenvoudig te bedienen middels het paneeltje op de bekabeling. Gelukkig is deze niet al te gevoelig waardoor je per ongeluk de mic in kunt schakelen, of de audio langs het lichaam uitdraait.

Review Teufel Zola3

Eindoordeel van Rudy Wijnberg

Al een flinke tijd ben ik fier met mijn Razer Blackshark V2, maar de Teufel ZOLA weet oprecht indruk te maken. De geluidskwaliteit is van hoog niveau en het design is om van te smullen. Optisch gezien is er veel aan te passen, met de diverse oorkussen, microfooncovers en schelpkapjes. Daarnaast ziet de standaard ZOLA (beschikbaar in het wit en in het zwart) er al erg fijn uit. Mocht je die schelpkapjes niets vinden, dan zijn ze er gewoon af te halen. Heb je liever een paars linkeroorkussen en een groen rechteroorkussen, dan kan je dat gewoon doen. De USB Dongle zorgt voor een nog betere audio-ervaring door de 7.1 Surround Sound te activeren. Daarnaast krijg je direct toegang tot de Teufel Audio Centre waar je de koptelefoon helemaal naar eigen voorkeur kunt tweaken. Als ik dan toch een minpuntje moet benoemen, dan is het toch het draad. Ik had zo graag de ZOLA buitenshuis willen gebruiken, maar helaas kent mijn Samsung Galaxy geen audioport. Desalniettemin krijgt de Teufel ZOLA een dikke voldoende in mijn boekje. Dit is mijn nieuwe go-to headset!

De Teufel ZOLA kent een adviesprijs van 129,99 en is verkrijgbaar in de Teufel Audio Store.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord